Léky na nevolnost v autě.

Na nevolnost v autě existuje řada léků.

Všechny moje vzpomínky na školní výlety, cesty na tábor nebo rodinné dovolené jsou bohužel spojeny i se vzpomínkou na zvracení. Nikdy jsem nesměla v autobuse na “zadňák”, ale potupně seděla vepředu vedle paní učitelky. Nadopovaná kinedrylem s igelitovým pytlíkem v ruce.

Bohužel se sklon k nevolnosti při jízdě asi dědí a my s kinetózou bojujeme i u našich dětí.

Tady je pár tipů, jak nevolnosti předejít:

1. Dítě musí vidět na cestu

Při jízdě se dětem dělá špatně, protože mozek dostává rozporuplné signály. Svět okolo se rychle pohybuje a přitom kolem sebe vidí nehybný prostor auta.

Posaďte dítě tak, aby vidělo dopředu a do dálky. Autosedačky tedy umístěte vždy po směru jízdy. U nás se osvědčilo prostřední zadní sedadlo a přední sedadlo spolujezdce. Tady je ovšem potřeba zvážit bezpečnostní rizika.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nevíte, co do auta na delší cestu?

Přečtěte si náš podrobný návod v článku „Jak připravit auto na dovolenou

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

2. Zabavit a rozptýlit

U nás se v autě pořád zpívá. Děti to zabaví a navíc pořádně dýchají a otevírají pusu, což působí také jako prevence nevolnosti. My začíname s “Pějme píseň dokola…”. Komu chybí inspirace, rozhodně by si měl nachystat písničky do auta. Pro rozptýlení hrajeme také různé hry. Krátké hry na ukrácení dlouhé chvíle najdete v článku: 10 her na dlouhou cestu autem.

3. Nestrašit

Rozvoj nevolnosti určitě souvisí s psychickým stavem dítěte. Nestrašte potomka předem, že mu bude špatně. Je určitě dobré mít připravený igelitový sáček, ale není potřeba mávat jím dítěti před nosem a komentovat to nahlas. “Určitě zas budeš zvracet.”

4. Jíst malé porce jídla

Před cestou se děti musí najíst a měly by jíst i během cesty. Rozhodně není dobré hladovět. Určitě neplatí:”Kdo nejí, nezvrací!”. Vyhýbejte se ale velkým porcím, tučným a kořeněným jídlům. Nekupujte fast food na benzinkách. Určitě je lepší připravit si lehkou svačinu. Pokud to jde, nejezte v autě, vyhnete se zápachu. Raději každé dvě hodiny zastavte, protáhněte se, nadýchejte se čerstvého vzduchu a posvačte mimo auto. V případě nouze, dejte dítěti v autě k jídlu sušenku, suchý rohlík, suchary nebo nakrájené ovoce.

5. Malé sladkosti povoleny

Sladkým jídlům bych se raději při cestě vyhýbala. Cukr znamená rychlý přísun energie, kterou přivázání v sedačce těžko vybijí a jejich nálada může pak mít prudké výkyvy. Proti nevolnosti mohou zabrat v rozumné míře cucavé bonbóny a žvýkačky. Prodávají se také speciální bonbóny na utišení nevolnosti s obsahem zázvoru nebo máty.

6. Nezapomínejte pít

Dávejte dětem pít vodu. Často a po malých doušcích. Vyhněte se sladkým nápojům. Rozbouřený žaludek uklidní i slabý černý čaj, případně mátový nebo zázvorový. Aby voda vydržela chladná a přinesla účinné osvěžení, používáme termosku.

7. Cestujte v noci

Na delší cestu autem zvažte cestu přes noc. U menších dětí, které v autosedačce usnou, je to určitě výhodné. Přečtěte si článek o výhodách a nevýhodách cestování přes noc.

8. Jezděte ohleduplně

Snažte se o plynulou a rovnoměrnou jízdu. Prudké zatáčení, dobržďování a rozjíždění vede rovnou ke zvracení.

9. Klimatizace a ochrana proti slunci

V autě větrejte, nebo pusťte klimatizaci. Čerstvý vzduch pomáhá proti nevolnosti. Pro případ prudkého slunečního záření, pořiďte dětem sluneční zástěrky na okna.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Co dělat v rakouském Zillertalu?

Co jsme dělali v rakouských Alpách? Přečtěte si náš článek: „Road trip 2018 – část 2. – údolí Zillertal v Rakousku“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

10. Pomocníci z lékárny

Kinedryl

Kinedryl je asi nejznámějším lékame na nevolnost.

Kinedryl je v podstatě jediný lék na  nevolnost na našem trhu, který je určený i pro děti. Dítě uklidní a většinou i uspí. Na nevolnost osvědčeně účinkuje. Když jedeme na delší cestu, stačí podat půl hodiny před cestou první dávku. Pokud účinky během cesty vyprchají, další dávku děti obvykle už nepotřebují. Mozek si totiž časem na jízdu zvykne.

Jinou účinnou látku mají žvýkačky TRAVEL GUM 20. Jsou určené pro osoby starší 15ti let. Dětem v lékárně doporučují polovinu této žvýkačky. Výhodou je jejich rychlá účinnost, už během 15ti minut.

Nevýhodou obou léků je, že způsobuje malátnost a únavu. To se samozřejmě na výletě úplně nehodí. Při cestě kratší než dvě hodiny je lepší sáhnout po jiné alternativě.

Z přírodních prostředků jsou známé svými účinky zázvor nebo máta. Podávat lze formou čaje nebo jsou dostupné i jako bombóny nebo lízátka.

Lízátka na nevolnost

Lízátka na nevolnost, jsou také alternativou lékům.

Můžete také sáhnout po homeopatikách. Na nevolnost v autě zabírá se užívá přípravek Cocculus 9CH nebo homeopatické tablety Cocculine.

Na bázi akupresury fungují náramky proti nevolnosti. Ty jsme ještě nevyzkoušeli. Máte někdo zkušennost?

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Salzburg úsporně?

Při návštěvě Salzburku můžete celkem slušně ušetřit třeba na dobrou večeři. V článku  „SALZBURG – jak ušetřit na rodinném výletě se Salcburskou kartou“, poradíme jak.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ