Do rakouských Alp jezdíme strašně rádi. I když je jasné, že s dětmi nepokoříme ty nejvyšší vrcholy a neujdeme ty nejdelší treky. Máme vyzkoušeno, že vždycky najdeme nějakou krásnou trasu, kde se dá jít s nosičkou, a kterou ujdou i malé děti. Naše strategie je vždy stejná: vyjedeme někam lanovkou, vybereme trasu na 1,5 hodiny maximálně na 2 a to nejlépe okružní.  Pak vyrazíme na, pro nás, celodenní výlet. Některé trasy, a mezi ně patří i „Natursprünge weg“ nad vesnicí Brand v rakouské regionu Vorarlberg, jsou speciálně vybrané pro děti a jsou doplněny  třeba naučnou stezkou.

Do kopců nad  Brandem jsme vyjeli lanovkou k nově postavené restauraci Frööd ve výšce 1690 metrů nad mořem.

Restaurace Frood na začátku Natursprunge weg.

Restaurace FROOD na konci lanovky.

Tady začíná interaktivní dobrodužná stezka pro děti Natursprünge weg. Kryštofa jsme měli v nosítku, ale na tuhle stezku se dá klidně vyrazit s kočákem. Dětem se hrozně líbil dřevěný vozík, který se dá vypůjčit na horní stanici lanovky Panorama bahn. Naložíte do něj děti a táhnete je po stezce. Vozík pak jde vrátit na konci cesty.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Pojďte s dětmi prozkoumat rakouské údolí Zillertal!

Přečtěte si náš článek s tipy, co zde navštívit „Zillertal s dětmi – pěšky, na kole i na raftu„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Stezka je asi 4 kilometry dlouhá  s jedenácti zastávkami s nejrůznějšími úkoly a informačními panely. Děti se po cestě mohou naučit mnoho o zdejších horách. Například, že vlci se sem dostávají ze Švýcarska, medvědi tu nejsou vůbec, ale kamzíci se naopak musejí střílet, protože jsou v zimě uměle přikrmováni, aby neokusovali stromy. Další zastávky se věnují třeba vodě nebo rostlinám.

Kluk na Natursprungweg v Rakousku.

Kryštof si „čte“ pokyny vytesané do kamene.

Věděli jste například proč na horských loukách nejsou červené květy? Prý proto, že hmyz tuhle barvu nevidí, jedině speciálně reflexní vlčí máky. Zastávky také odhalí, jak vznikly Alpy, jejich geologické složení, ale i nebezpečí, která v horách číhají.

Na konci cesty čeká malé turisty nevšední zážitek v podobě čerstvě nadojeného mléka, domácích sýrů a skvělého špeku. Pár set metrů od lanovky totiž stojí otevřená farma, ke se pasou krávy, kozy a povalují se prasata. Nikdy jsem děcka neviděl pít mléko s takovou chutí!

Lanovka Natursprung weg Brrand

V lanovce k Natursprung weg.