Dnešní článek je pro mě výzva – rozhodla jsem se Vás přesvědčit o tom, že budete chtít pro svůj výlet vyměnit auto za vlak. Cestování s dětmi autem může být stres, co takhle vyměnit auto za vlak. My jsme na vlak přesedlali s celou rodinou a tady je pár tipů, jak na cestování vlakem s dětmi.

Vlakem s kočárkem i kufrem

S dětmi autem – noční můra

Znáte to taky? Vyrazíte na výlet. Rodinka hezky pospolu, děti jsou natěšené, co všechno uvidí, co si tam dají dobrého a co si z výletu třeba přivezou. Vy máte den volna, tak si ho chcete taky užít. Jdete do garáže pro auto, nabalíte kufr plný zbytečností, protože 80 % z toho stejně potřebovat nebudete. Nasedáte a vyrážíte. Po pár ujetých kilometrech se vaše děti začnou soukat ze sedačky, sundávat si bezpečnostní pásy. Po několika upozorněních, aby si je daly zpátky, zastavíte a jdete je znovu správně usadit. Opět vyrazíte. Nemá to smysl, stejně je mají za chvíli zase dole. „Mamííí, já mám žízeň,“ volá ta starší. „Mami, papat“, volá ta mladší. I když mají vše připravené vzadu u sebe, zrovna jim nejde otevřít pítko od flašky nebo rozdělat krabička s nakrájeným ovocem. Po dalších pár kilometrech…. „Mami, kaka“,… Takže rychle hledat místo na zastavení, aby nebyla nehoda v autě. Dalších pár kilometrů posloucháte, jak se o něco tahají, jedna chce na tabletu Krtečka, druhá Pata a Mata a nejsou schopné se domluvit.

A tohle všechno se odehrává za vašimi zády v době, kdy byste se měli PLNĚ soustředit na řízení a na silniční provoz. Pak najednou vjedete do kolony a stojíte. A stojíte. Nevíte, co se kde před vámi děje, ale čas plyne a vaše ratolesti to přestane bavit. „Proč stojíme? Kdy už pojedeme? My už chceme jet. Nás to tu neba“ a podobně. Vás to samozřejmě taky nebaví a štve, že kdybyste tu nestáli, mohli jste už být dávno na místě. Kolona stojí nebo jedete šnečím tempem. Začínáte být nervózní.

Měním auto za vlak

Já osobně jsem si řekla NE. Takhle si pohodový výlet fakt nepředstavuju. Je rozhodnuto – do cíle našeho výletu se přepravíme vlakem. Sedám k notebooku, najedu na e-shop Českých drah a kupuju jízdenky.

  • Díky mobilní aplikaci Můj vlak, kterou mám nainstalovanou v telefonu, mám pak jízdenky kdykoliv u sebe. Netřeba tisknout či jinak řešit.
  • Díky tomu, že vlastním In-kartu a nakupuji na e-shopu, získávám body a občas mě mile překvapí, že mám nárok na jízdenku zdarma.
    s dětmi čekání na vlak

    Na nástupišti…Kdy už to pojede!

Co vzít s sebou

Ráno s nabaleným batohem vyrážíme z místního vlakového nádraží na výlet. Do batohu beru fakt jen potřebné věci, což jsou:

  • svačina a pití
  • vlhčené ubrousky a papírové kapesníky
  • kosmetická taštička (náplast, dezinfekce, pinzeta, pilník, balzám na rty)
  • náhradní tričko
  • sluneční brýle
  • peníze a doklady
  • telefon

Ve vlaku si najdeme volná místa, Anička i Emmi se hrnou k oknu, aby co nejlépe viděly. A jedem. Cestou si povídáme, sníme si svačinu, napijeme, zajdeme si na WC a stihneme namyslet, kam se všude půjdeme podívat.

S dětmi vlakem

I plyšový pejsek jezdí raději vlakem.

Jak na jízdenky

Jakou jízdenku si koupit právě pro Vaši cestu nelze tak obecně jednoznačně říct. Každopádně výhodné jsou:

  • včasná jízdenka (čím dřív koupíte, tím je levnější)
  • skupinová víkendová jízdenka (ve variantě pro celou ČR nebo region) – super je, že na ni můžou cestovat až 2 dospělí a až 3 děti do 15 let)
  • VLAK+ (pokud se vydáte na akci, na kterou je tato nabídka vyhlášena – jsou to většinou festivaly, výstavy,…); stálá nabídka VLAK+ ZOO (do pražské ZOO)
  • A tip pro jižní Moravu – využijte Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje (IDS JMK)  – kupte si jízdenku IDS JMK – například celodenní víkendová pro všechny zóny jen za 190 Kč a můžou na ni cestovat až 2 dospělí a až 3 děti do 15 let. IDS JMK zahrnuje opravdu celou jižní Moravu a i lehce přesahuje do sousedních krajů.

Výhody pro děti

Na delší cestu je dobré si vybrat vůz uzpůsobený pro děti. Některé vozy mají kupé pro cestující s dětmi do 10 let (tam žádné bonusy nenajdete, jsou to prostě místa vyhrazena pro cestující s dětmi).

Co však vlakoví dopravci nabízí pro děti:

  • společnosti RegioJet řadí ve svém vlaku dětský vůz (v tarifu standard), což je taková dětská herna;
  • společnost České dráhy řadí v soupravách RailJet vůz s dětským kinem, stolky se stolní hrou pro děti a od vlakového personálu děti dostanou omalovánku.
Děti ve vlaku

Dětské kino ve vlaku

Pokud budete kupovat jízdenky u pokladny, nezapomeňte si říct, že chcete místa do těchto vozů. Pokud si je budete kupovat sami na e-shopu, musíte si je najít. Konkrétně v e-shopu Českých drah u vlaku RJ (RailJet) vyberete v doplňkových službách místenky zdarma a pod „tužkou“ vyberete oddíl cestující s dětmi-kino. Nebo pokud se vyznáte v plánku vlaku, tak vyberete místa přímo z toho plánku (plánky však nejsou k dispozici u každého vlaku).

Jak zabavit děti na cestě

Jak zaujmout děti ve vlaku, aby nezlobily a nebyly pro spolucestující noční můrou?

  • Povídejte si s nimi. Povídejte si o tom, kam jedete, kudy jedete, co je na cestě zajímavého atd.
  • Vše dělejte s dětmi. Ne, že vy si budete ťukat do telefonu a budete očekávat, že vaše ratolesti budou v klidu sedět a dívat se z okna. Nebudou.
  • Ve vlaku se dětem obvykle nedělá špatně a můžou si číst, prohlížet časopisy, malovat, vybarvovat.
  • Může přijít i čas na tablet nebo telefon (zejména při delších cestách) – můžou si poslouchat písničky, pustit pohádku, učit se,…
  • Připravte si pár her – slovní fotbal, tetička jela na výlet, hádej, kdo jsem…
  • Pokud budete mít místo se stolečkem budou se hodit karty a jiné menší deskové hry.
    Hrajeme si ve vlaku

    Dovolená začíná už ve vlaku!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nenapadají vás žádné hry pro děti do vlaku?

Pár tipů můžete najít v článku „10 her na dlouhou cestu autem“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

A ještě jeden TIP na závěr:

Pokud si chcete cestu vlakem ještě více zpestřit, vyberte si z nabídky nostalgických jízd. Svezte se například historickým motoráčkem nebo dokonce parní mašinou. Informace a tipy najdete například na webových stránkách www.zelpage.cz.    

Parní vlak

A co zkusit historickou jízdu vlakem?

Cestování s dětmi je prima. Je totiž cestování, ve smyslu přesunutí se z místa A do místa B, na rozdíl od nás dospělých, baví. Ony si totiž tu cestu užívají. A osobně neznám dítě, které by nemilovalo vlak. A nebylo by fajn si tu cestu také užít? Zkuste to. Vyberte cíl výletu tam, kde jede vlak nebo je v docházkové vzdálenosti od vlakové zastávky a užijte si výlet od začátku do konce!

 

O autorce:

Lucie Horenská

LUCIE HORENSKÁ si dělá život příjemnější. Miluje gastronomii a cestování, které ji provází celý život, ať profesně nebo ve volném čase. Je milovnice knih a kaváren. V neposlední řadě je máma dvou dcer. Díky svým dcerám jí slunce svítí každý den a dokáže se radovat z maličkostí. Bere život s nadhledem a s úsměvem na tváři. A to vše se promítá do jejího blogu www.luciehorenska.cz. Je autorkou e-booku Vyměň auto za vlak aneb praktický průvodce jak na to a majitelkou e-shopu Příjemný život .