Letos jsme se rozhodli jet na dovolenou vlakem. Už jsme o tom mluvili mnohokrát, nejvíce vždycky, když jsme se dlouhé hodiny vraceli z našeho oblíbeného Vorarlberska na jeden zátah. A bylo to peklo. Děti přikurtované v sedačkách, horko, dopravní zácpy a i německé dálnice už nějak nejsou to, co bývaly. Cestu tam jsme vždy rozdělili a zastavili se na dvě noci v Salcburku. Ale zpátky to nešlo. A tak jsme letos prostě zvolili vlak.

Vlakem s dětmi

Letos pojedeme vlakem!

Nutno říci, že nás přesvědčila i cena, tzv. včasné jízdenky od Českých drah, která se pohybovala kolem sedmi set korun za osobu a jízdu. Koupit jízdenky i měsíc před cestou nebyl problém a s minimem přestupů se Railjetem dá k Bodamskému jezeru dojet za necelých deset hodin. Autem vám to sice google maps spočítají na méně, ale když připočtete nečekané události, nutné zastávky a nesrovnatelně pohodlnější cestování vlakem, je tahle volba jasná!

A tak jsme přehodnotili nutnost mít s sebou všude auto a začali s přípravami cesty vlakem!

Příště povezeme ještě míň věcí!

Balení bylo tentokrát jiné. Už to nebylo ve stylu, dej tam cokoliv, auto to uveze! Naopak. Pořád jsme se ptali, jestli to či ono opravdu potřebujeme. A tak jsme měli jen zlomek věcí, které bereme běžně. Méně oblečení, ale přesto obě varianty, suchou i mokrou. Méně bot, ale taky gumáky pro děti. 

S dětmi vlakem

3 kufry a dost!

Sbalit jsme se museli do dvou malých kufrů a jednoho velkého. Každý z nás pak měl na zádech batoh, abychom měli některé věci i v pohotovosti. Přesto, že celý týden pršelo, a my tam museli používat častěji i teplejší obleční, některé kousky se domů vrátily netknuté! Příště víme, kde se dá ještě ušetřit místo.

Něco ale v batohu chybět nesmí!

Věděli jsme, že nás čeká 10 hodin na cestě z toho 8 hodin ve vlaku a tak jsme se snažili připravit na některé situace. V první řadě svačina a pití. Je to osud všech výletních řízků, prostě na ně přijde hlad hned za první zatáčkou. Pak nějaké ovoce a tatranky a taky lízátko. Sladkosti u nás mají speciální krabičku – pro každé dítě jedna, která musí vydržet celou dovolenou. Děti s nimi poctivě hospodaří, protože ví, že další sladkosti se nekoupí. Pro děti jsme měli jejich Mp3 přehrávače s mluveným slovem a písničkami. Měli jsme s sebou i počítač, který používám na cestě jako zálohu, ale když k němu vezmete i harddisk s pohádkami, slouží jako televize, když je nejhůř.

Cestování s dětmi vlakem

Náš stoleček.

A  protože jsme měli sedadla se stolečkem, měli jsme s sebou i naše oblíbené stolní hry. V nabídce tentokrát byly kostky od 4 Kavky, Citadela, Port Royal a kostkoví Osadníci z Katanu! Samozřejmě pastelky, tužky a pro každého blok. Do mého batohu mi náhodou zapadly i dvě plechovky Plzně! Cestou jsem použili všechno. 

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Přemýšlíte, že vyrazíte s dětmi na cestu vlakem?

Další tipy jak na to najdete v článku „Vyměňte auto za vlak„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Mezinárodní stanice Brno – Dolní nádraží!

Naše cesta začala na zastávce autobusu v Rajhradicích a než jsme dorazili do Bregenzu, přestupovali jsme pětkrát, ale vždycky v klidu. Do Brna jsme dorazili s předstihem, protože oprava Hlavního nádraží nás hnala na provizorní stanici Brno-Dolní nádraží. Shluk přístřešků z vlnitého plechu, starých laviček, občerstvovacích automatů a dřevěného bednění. Pozorovali jsme skupinky cizinců, kteří se pohybovali na škále “tohle je skvělý český punk” až po “odtud přece nemůžou jezdit mezinárodní rychlíky”. Jezdily. A i my jsme odtud odjeli směr Vídeň.

Brno Dolní nádraží

Brno – momentální stanice pro mezinárodní vlaky…Na Brno dobrý…!

Rychlosti 260 km v hodině směr Bodamské jezero

První vlak nás vezl směr Břeclav, kde jsme měli přesednout na další vlak do Vídně. Vše se podařilo a dobrodružství pro naše děti začalo už v prvním kupé, když na našem místě (měli jsme místenky) seděl mladý Španěl. Nevyhodili jsme ho, to neděláme, byla to jen krátká jízda a my navíc měli možnost si před dětmi popovídat s cizincem. Dodnes na něj vzpomínají. Tohle by v autě nezažili. Další vlak a zase místenky a dokonce speciální dětské kupé, které měly děti jen pro sebe.

Děti ve vlaku

Válečka ve vlaku!

Přestup ve Vídni byl pohodový, měli jsme 40 minut a vlak jel ze stejného nástupiště. Usadili jsme se u našeho stolečku ve vagónu pro rodiny s dětmi a zuli si boty. Vlak se pomalu rozjel a už po dvaceti minutách jsme si to svištěli směr Salzburg rychlostí 230 kilometrů v hodině.

Na každé zastávce jsme děkovali naší prozřetelnosti připlatit si za místenky. Vlak byl velmi často dost plný a nemít místenky, shánělo by se nám místo u stolku dost těžko. Pokud jde o vybavení vlaku, toalety byly naprosto v pohodě, všude čisto, Railjety mají i místa pro zavazadla nejen nad sedačkami, ale také několik odkládacích míst v každém vagóně. K dispozici byl i jídelní vůz, který kromě běžného pití nabízel také teplé jídlo. Vlakem navíc několikrát projel vozík s nabídkou kávy, čaje, nealko nápojů a dalších drobností.

Vlakem s dětmi

Odpadl nám pláč ze zadního sedadla…“Mamí, pojď za mnou!“ Ve vlaku je máma pořád nadosah.

Dvakrát také celou soupravu prošel pán, který nám vynesl odpadky z koše. A my tak mohli v klidu hrát, poslouchat nebo se kochat cestou. Děti i my jsme po devíti hodinách cesty vystoupily v Bregenzu o dost čerstvější než po cestě autem. Vlak nám náhle začal jako prostředek cestování dávat smysl.

Ve vlaku s dětmi

Hlavně nesedět na sedadle…

Co je včasná jízdenka a kolik stojí?

Včasnou jízdenku zpravidla za tu nejlepší cenu koupíte bezprostředně po vypsání nového tarifu cca 60-90 dní před odjezdem. To ale neznamená, že tu nejlevnější cenu pro danou destinaci neseženete i jeden den před odjezdem. Je to ale větší risk. Včasné jízdenky se prodávají primárně v e-shopu Českých drah (www.cd.cz/eshop). A určitě si k jízdence kupte i místenku.

Jednosměrné jízdné z Prahy

  •        Praha – Salzburg přes Č. Budějovice: od 19 € (505 Kč)
  •        Praha – Bregenz přes České Budějovice a Linec: od 19 € (505 Kč)
  •        Praha – München přes Domažlice a Regensburg: od 14 € (372 Kč)
  •        Praha – Graz přes Břeclav a Vídeň: od 24 € (638 Kč)

Jednosměrné jízdné z Brna

  •        Brno – Salzburg přes Vídeň: od 14 € (372 Kč)
  •        Brno – Bregenz přes Vídeň: od 29 € (771 Kč)
  •        Brno – München přes Prahu, Domažlice a Regensburg: od 24 € (638 Kč)
  •        Brno – Graz přes Břeclav a Vídeň: od 14 € (372 Kč)

Ke Včasným jízdenkám si můžete koupit i cenově výhodné jízdenky pro děti od 6 do 15 let. To platí pro cesty do Rakouska, Německa, Švýcarska, Dánska, Nizozemska, Belgie a v budoucnu i do Lucemburska. Děti jsou za úseky zahraničních národních dopravců ÖBB, DB, SBB, DSB, NS, SNCB a CFL při výdeji na ČD přepravovány bezplatně, za úsek ČD je účtováno zákaznické jízdné s 50% slevou. Pro uvažované relace do Rakouska a Německa vychází „dětské“ jednosměrné jízdné ke Včasné jízdence (tj. v denních vlacích) takto:

  •        Praha – Č. Budějovice – Summerau (Gr.) – Linz / Salzburg / Innsbruck / Bregenz: 6,30 € (169 Kč)
  •        Praha – Břeclav (Gr.) – Wien / Graz: 8,80 € (236 Kč)
  •        Praha – Furth im Wald (Gr.) – München: 5,20 € (139 Kč)
  •        Brno – Břeclav (Gr.) – Wien / Graz / Salzburg / Innsbruck / Bregenz: 2,10 € (56 Kč)
  •        Brno – Praha – Furth i W. (Gr.) – München: 12 € (322 Kč)