Kanárské ostrovy jsou vysněná destinace na dovolenou pro mnoho národů – Čechy nevyjímaje, a to hned z několika důvodů. Tamní klima se celoročně pohybuje mezi 20 a 30 stupni, a tak se tam našinec může vypravit kdykoliv během roku v tričku. A co navíc, kdykoliv se může i vykoupat. Ostrovy mají různorodou exotickou faunu a flóru, a skýtají tak vedle koupání a slunění i prostor pro různé túry, procházky a poznávací výlety. Jde také o destinaci bezpečnou, a co především, tamní obyvatelé, coby praví Jižané, milují malé děti. Takže neprohloupíte, když se na cestu na Kanáry vypravíte i s potomky.

Lanzarote - pláž

Lanzarote – náš vysněný cíl

Já si cestu s pětiletým Jiříkem naplánovala původně na leden. Jako každoročně jsem si chtěla udělat přestávku v české nepřívětivé zimě, a jako každoročně to nedopadlo… Ale nepředbíhejme.

Začalo to, jako vždy, levnou letenkou

Na serveru Honzovyletenky.cz, který sleduji na svém facebookovém účtu, jsem loni v listopadu objevila tip na letenky s leteckou společností Ryanair z Berlína na Lanzarote a zpět celkem za 3200 korun. Na Kanárech jsem byla jen jednou, a to v půlce 90. let s maminkou. Tehdy ještě s cestovkou Fischer (kde je jí dnes konec, že…) Dodneška vzpomínám na krásné prosincové dny strávené na pláži a na výlety místními autobusy, které řidiči štvali osmdesátkou v serpentinách vysoko nad mořem tak, že turistům vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.

Jak na bydlení

V takovéto chvíli (ne v serpentinách, ale při tipu na levnou letenku do super destinace☺) se stávám lovcem, který cítí kořist na dosah. Rychle jsem progooglovala anglické odkazy na „Lanzarote“ a zjistila jsem, že je se svými plážemi s tmavým lávovým pískem považován za jeden z nejkrásnějších ostrovů souostroví. Pak jsem hned skočila na Booking.com a Airbnb.com, kde mám založené účty. Strávila jsem dvě hodiny porovnáváním možností ubytování pro dva dospělé – mne, babičku a synka.

Zásada, kterou se řídím, když cestuju s malým synkem do jihoevropských zemí, je nutnost objednat si buď apartmán, kde si můžeme vařit, nebo levnější hotýlek, ale s polopenzí. Vždy si vzpomenu na náš první výlet s nízkonákladovkou na Ischii, když byly Jiříkovy dva a půl roku, kde jsme měli objednaný jen penzion se snídaní. Většina italských restaurací měla siestu v době, kdy má běžný slušný Čech s a hlavně jeho děti hlad.  Jíst celý týden bagety se také nedá. Tehdy jsme nakonec ze zoufalství uprosili naši paní domácí, aby nám uvařila kotel špaget v jednu hodinu odpoledne, ze kterého žilo dítě ještě dva dny. (A přežilo☺)

Nakonec jsem si přes Booking rezervovala ubytování v jednom z apartmánů v přímořském letovisku Puerto del Carmen na východním pobřeží Lanzarote za devět tisíc korun pro dva dospělé i dítě, bez stravy. Vždy hledám místa, kde je možnost neplatit zálohu až do zhruba týdne před samotným začátkem pobytu, a kde je možné zaplatit plnou cenu platit až na místě. To je jedna z velkých výhod Bookingu. Na rozdíl od nabídek soukromého ubytování na Airbnb. Když si zarezervujete pobyt půl roku dopředu, nic neplatíte. Chytíte dobré ceny, a když se vám změní plány, bez problému pobyt přebukujete nebo zrušíte.

Po rezervaci ubytování jsem si objednala a zaplatila u Ryanairu dvě „dospělé“ letenky a jeden lístek pro dítě – rozlišují cenu pro kojence do jednoho roku, kteří neplatí nic, letenku pro děti 2 až 11 let a děti 11 až 15 let. Celkově jsem zaplatila něco málo přes osm tisíc.

Cesta do Berlína je snadná

Do Berlína se z Česka dostaneme rychle a levně. To už vím dávno, a proto jsem neváhala se zakoupením letu z Berlína. Když ovšem pokračujete dál letadlem, nemá cenu brát auto, ale je lepší jet vlakem nebo autobusem. Vlak je pro ranní spoje dražší, přestože je pro cesty s dětmi pohodlnější. Jirka je už ale poměrně velký, a proto jsme si koupili lístky u německé autobusové společnosti Flixbus, jeden lístek Praha- Berlín stojí kolem pěti set korun. U soukromých autobusových dopravců je navíc ta výhoda, že se dají operativně měnit rezervace a stornovat jízdenky. Tato flexibilita bohužel u ČD zatím chybí.

Co se může pokazit, aneb zánět středního ucha

Celý prosinec už jsme se těšili, těšili jsme se i na Štědrý den… abychom třetího ledna nakonec neodletěli. Jiřík jako obvykle v tuto dobu dostal přímo na Nový rok zánět středního ucha, takže jsem s ním jela místo na Lanzarote na ORL do Krčské nemocnice v Praze. Tam mu ouško píchli a nasadili mu antibiotika. A tak na Lanzarote odletěla jen babička, která mi původně měla pomoci synka hlídat, a já zkejsla s dítětem na nemocenské doma. 

Jak zachránit letenku?

U většiny nízkonákladovek by náhlá nemoc znamenala propadnutí letenky, ne tak u Ryanairu. Zavolala jsem na kontaktní číslo uvedené na stránkách společnosti, a za asi 2000 korun navíc se mi podařilo letenky přebukovat na květen. Doufala jsem tajně, že v květnu už budou zimní dětské choroby passé, a že se mi podaří k pobytu na Lanzarote přemluvit i přítele. To se podařilo, příteli jsme za obdobnou cenu dokoupili letenku, odlet stejný den už ale nebyl možný, domluvili jsme se, že přiletí později.

Rodina na cestě na Lanzarote

Sbaleno a můžeme vyrazit k moři!

Mezitím jsem udělala změnu i v ubytování přes Booking. Cena apartmánu, kam odletěla sama babička, byla stejná, i při pobytu jedné osoby. Zato na květen jsem našla ještě lepší ubytování: v místním tříhvězdičkovém hotelu v Puerto del Carmen vzdáleném pět minut od moře se mi podařilo sehnat týden pro pár a dítě s polopenzí za 12,5 tisíce korun. Byla jsem nadšená, to je skvělá cena, lepší než při týdnovém pobytu v některých českých horských letoviscích.

A teď, jak to dopadlo?!? Odletěli jsme v květnu, a zvládli pětihodinovou cestu do Berlína a pak pětihodinový let s malým Jiříkem? Zvládli! Jak, a o našich dobrodružstvích se dozvíte v příštím článku.

O AUTORCE

Tento článek pro nás napsala Kristýna Salus.