Začne to už v listopadu. Běžná konverzace už se netočí kolem otázky: “Kde jste byli na dovolené?”, ale plynule přejde k otázce: ”Co kupujete dětem pod stromeček?” Hlavním cílem Vánoc pak je vytěžit vánoční katalog obchodu s hračkami a vrchol vánoční pohody nastává, když máte dopravu zdarma. Snažíme se vánoční konzumní panice vzdorovat a loni jsme přijali tuto čtyřdárkovou výzvu. A děláme vše proto, aby to byly cestovatelské dárky, sportovní nebo dárky, které děti rozvíjí.Dárky pod stromeček.

Co chtějí. Co potřebují. Něco na oblečení. Něco na čtení.

4 dárky. Víc není potřeba. To je naše nová předvánoční mantra. A věřte, že to není snadné se udržet, když vás pořád bombardují reklamy na hračky, roztomilí plyšáčci v santovských čepicích, hrníčky se sobíčky a všechny ty vánoční malebnosti, které ztratí své kouzlo hned po první vánoční televizní pohádce. Ale na druhou stranu je to úleva. Stačí se dopočítat do 4 a pak zbývá spousta času na ty opravdové Vánoce.

Tipy na dárky pro malé cestovatele

A zpět tedy k té původní otázce: „Co dát dětem pod stromeček?“ Máme pro malé cestovatele pár tipů na dárky, které máme sami vyzkoušené a na cestách se vždycky hodí. A také pár tipů, které jsou i v našem „dopise pro Ježíška“.

1. Dárek, který děti chtějí

Chceme, aby naše děti ještě chvilku Ježíškovi důvěřovaly a tak se snažíme splnit alespoň jedno přání z dopisu, který Ježíškovi píší. Této kategorii u nás stále ještě panují hračky, deskové hry a LEGO.

Pruženka - RETRO skákací guma

Krásné retro krabičky od rodinné firmy 4 kavky se vejdou se do každého batůžku a skrývají v sobě skvělé retro hry – skákací gumu Pruženku, kuličky Kuličník nebo hrací kostky Cézarky.  Sáhnout můžete i po Žralovcích, originálních kartách, se kterými se dá hrát několik her.

50 veselých her na cesty

Malá krabička, která se nám už mockrát osvědčila na dlouhých cestách vlakem nebo autem. Obsahuje 50 karet s různými rychlými hrami pro ukrácení dlouhé chvíle. Až se vám omrzí slovní fotbal, rádi sáhnete do krabičky a zahrajete si třeba  „Popletenou hru“, kdy na cestě musíte říkat všechno opačně…

LEGO - cestovatelské edice

Co se hraček týče, panuje u nás stále LEGO, které myslí i na malé cestovatele. Letadel je hned několik a to i v holčičí verzi LEGO Friends. Co je na téhle stavebnici boží, že ůžete pořád dokupovat nové a nové díly a ty vám padnou třeba i na kostky, které jste vy sami dostali v 80. nebo 90. letech. Navíc je to zábava pro celou rodinu!

PORT ROYAL

Karetní hra Port Royal byla u nás absolutním hitem loňských Vánoc. Je to jen balíček karet, který se hodí i na cesty. Hra je velmi variabilní, takže se snad nikdy neomrzí. Naučil se ho hrát i pětiletý Kryštof.

A naše první přání pro letošek

Cestovní verze známé hry UNO. Všechny karty jsou nepromokavé a díky dvěma otvorům jsou spojeny karabinkou. Dají se tedy snadno připnout třeba na batoh a o zábavu je postaráno! Hru, podobou českému Prší, mohou hrát už dva hráči. Doporučena je pro děti od 7 let. Díky jejich nepromokavému provedení můžete hrát u bazénu nebo na pláži bez obav z poškození.

2. Dárek, který děti potřebují

Je to takový „dárek z rozumu“. Ale proč ne. Proč kupovat pod stromeček něco, co není potřeba, když si můžete věc potřebnou přeměnit ve vánoční dárek. U nás do této kategorie obvykle spadne zimní sportovní vybavení – brusle, lyže, boby…všechno z čeho za ten rok vyrostou. No a pokud s dětmi cestujete, potřebných věcí na cestování je hromada.

Vlastní kufr to je základ

Loni dostali naši malí cestovatelé každý svůj kufr a byl to ten nejlepší dárek. Hned pod stromečkem se začali balit a hráli si celý večer, že jedou na Srí Lanku. Cestovali z pokoje do pokoje a pořád se balili a vybalovali. Stačí velikost „cabine size“. Od té doby je balení na cestu jasné. S sebou bereme jen to, co se jim vejde do kufru.

A k tomu batoh

Totéž platí pro batůžek. Na výletě si každý nese svoje věci ve svém batůžku – pláštěnka, bunda, svačinka a pití. Batůžek musí být pohodlný a přiměřeně velký. Dětské batohy od české firmy Boll, které máme vyzkoušené, jsou velmi pohodlné a praktické. U každého batohu je uvedeno, pro jak vysoké dítě je určený.

Outdoorový foťák

U nás se foťák osvědčil už mnohokrát. Zabírá, když děti na cestách přepadne mrzutost. Dostanou foťák a hned mají zábavu. Je zajímavé sledovat, co jim stojí za fotku. Dospělácké a dětské fotky z jednoho místa mohou být úplně jiné. A kdo potřebuje tip na značku, tak my máme tento OLYMPUS. Je nerozbitný. Julča to otestovala pádem ze skály.

Skládací ekologická lahev

Snažíme se vyhýbat kupování PET lahví. Na cestách nebo doma. Pijeme kohoutkovou a nosíme si vlastní lahev. Vyzkoušejte tuhle  lahev na vodu s parádním potiskem . Je vyrobená z bezpečného polyethylenu a samozřejmě neobsahuje žádné nebezpečné látky jako ftaláty nebo Bisfenol-A (BPA).

A naše druhé přání pro Ježíška

Vybavení na kempování patří jednoznačně do kategorie dárků, které malí cestovatelé rozhodně potřebují. Už několikrát jsme malinko záviděli, když si k ohni někdo donesl vlastní kempingové křesílko. Na ryby, na chatu, na vodu, na pláž … bez pochyby je potřeba!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam za klidným lyžováním v Česku?

Přečtěte si článek o našem lyžování v Kryšných Horách.  „Lyžování v Krušných horách nám přineslo pohodu v Perninku, bez turistů!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

3. Dárek na čtení

Pod stromečkem musí být knížka. A vybrat jen jednu je strašně těžké. Krásných knížek je prostě moc. Když jdu do knihkupectví, strašně trpím tím, že si nemůžu koupit všechno. A i když se budu soustředit jen na cestovatelské téma, pořád je na výběr víc, než naše domácí knihovny dokážou pojmout. Tady jsou naše osvědčené knihy pro malé cestovatele.

Dětské knihy od LONELY PLANET

Knihy pro děti od LONELY PLANET nám udělaly radost minulé vánoce. Co lidé dělají a Co se kde děje jsou obrázkové knihy, které mají otevírací okénka s překvapením. Jsou spíš pro menší děti. Více si přečtěte v naší recenzi.

MAPY - Atlas světa, jaký svět ještě neviděl

Knížka MAPY je poprávu světový bestseller. Prostě se nemůže jen tak nechat ležet v knihkupectví. Obsahuje nádherně ilustrované mapy pro dětské hledačky. Naši malí cestovatelé rádi leží na břiše a cestují spolu prstem po mapě.

Turistický známkový deník

Při cestách po Česku sbíráme turistické známky. Vyplatí se to. Nekupujeme nesmyslné suvenýry a místo toho bereme krásná dřevěná kolečka, která stojí vždy a všude jen 30 Kč. Na každé známce je i nálepka, která se dá nalepit do tohoto krásného deníku na zážitky z výletů.

ALBI - kouzelné čtení

Kouzelná tužka od ALBI je skvělý vynález. Děti se kouzelnou tužkou dotýkají obrázků a tužka jim čte, dává hádanky nebo překládá. Malé cestovatele třeba potěší interaktivní hra Cesta kolem světa nebo „mluvící“ Atlas světa. My máme Hravou angličtinu. Ta se může na cestách taky hodit.

A naše třetí (knižní) vánoční přání

Můj cestovatelský deník. Aby mohly děti dokumentovat svoje cesty po světě, tenhle deník by se jim určitě mohl hodit. Pokoušíme se každý rok o zápisky z prázdnin. První zážitky jsou dlouhé a doplněné detailními ilustracemi. Ke konci prázdnin už jsou více méně jednoslovné. Ale tak to asi má být. Kromě hezké památky, mají deníky ještě další funkci. Nenásilně vedou děti ke psaní a používání jazyka. Julča nechce mít v deníku pravopisné chyby a chce ho mít pěkně napsaný. Psát deník je pro nás lepší způsob učení než nesmyslné diktáty…Brr.

4. Dárek na oblečení

„Měkkej dárek“.  Názory se oblečení pod stromečkem se různí. Mně ale připadá, že bez těch ponožek by to snad ani nebyly vánoce :o) Může to být zase jeden dárek z rozumu – v zimě se vždycky hodí rukavice, čepice nebo punčocháčky. Holčičky už od raného věku zase ocení módu. No a malí cestovatelé? Ti potřebují jen softshel, merino a goretex. Od vynálezu těchto materiálů už není důvod, proč by měly děti trávit čas vevnitř!

Multifunkční šátek - malý zachránce

Nákrčník, čepice, čelenka – vždy zahřeje. U nás se využívá také při hře „na lupiče“. Tyhle barevné jsou od HANIBAL.CZ.

České oblečení pro malé olympioniky

Outdoorové oblečení pro děti rádi vybíráme u české firmy ALPINE PRO. No a olympijská kolekce se pod stromeček vyloženě hodí!

Boty do nepohody

Pohorky nosí děti celoročně. My máme vyzkoušené tyhle od firmy OLANG. Jak dětem roste noha a mění se oblíbené barvy, máme v řadě červené, zelené, s tyrkysovými tkaničkami…

Merino na každou cestu

Tenké, lehké a hřeje. Cokoliv s vlnou merino je jednoznačnou volbou pro zimní aktivity. Nám se ale osvědčilo triko s dlouhým rukávem i v létě v horách. Vejde se do každého batůžku a při změně počasí se vždycky hodí.

Čtvrté přání od Ježíška

Námořnická trička! Na vodu, k moři, na ryby…absolutní nezbytnost. Tyhle mají navíc bublinu, do které si můžet psát obyčejnou křídou, cokoliv vás zrovna napadne. Třeba „Hurá na výlet!!!“. 4 Kavky je už používají, tak bychom se k nim letos rádi přidali. Uvidíme, co na to Ježíšek.

Tak to je náš letošní seznam doporučení a také přání. Uvidíme, co s tím udělá Ježíšek. A jak to vlastně máte vy? Je pro vás těžké při obdarovávání dětí nepodlehnout komerčnímu „kouzlu“ Vánoc?  Nebo jste naopak méně štědří než my? A jak třeba řešíte dárky s prarodiči? Napište nám do komentářů své zkušenosti s vánočním šílenstvím. Nebo jestli máte nějaký tip na cestovatelský dárek pro děti, tak taky sem s ním. Nemáme patent na rozum a rádi se něco přiučíme.