Jedním z nejlepších lyžařských středisek pro rodiny s dětmi je Seiser Alm na severu Itálie. Je tu 60 kilometrů sjezdovek, které se rozprostírají po náhorní planině a nabízejí lyžařsky příjemné terény.


Pro Objevíme svět napsala Míša.                                                                                         14. 12. 2017


Lyžování v Seiser Almu

Seiser Alm je jedno z nejpřívětivějších středisek k rodinám v Itálii.

Tréning v Jeseníkách

Anička a Honzík – to jsou jména mých desetiletých dvojčat. Poprvé stáli na lyžích, když jim bylo 2,5 roku, pouštěli jsme si je na chalupě po zahradě dolů. Na sjezdovkách začali lyžovat ve třech letech, nejdříve s instruktory, pak jsme se museli zapojit sami – propotila jsem u toho několik triček a mikin.
Když byli ještě ve školce, lyžovali jsme na českých horách. Nejčastěji v Jeseníkách na Annabergu u Bruntálu, v lyžařském středisku, které máme kousek od chalupy. Je to tak akorát kopec pro rodiny s dětmi, kde děti rozmazlují palačinkami a dospělé aperol spritzem.

Seiser Alm v Jižním Tyrolsku.

Děti si Seiser Alm v Jižním Tyrolsku užijí. Terén je tu velmi přívětivý ale na své si přijdou i náročnější malí lyžaři.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Další tip na lyžování v Bregenzském lese!

Přečtěte si podrobný článek o dalším místě pro skvělé rodinné lyžování “Schetteregg je pro lyžování v Rakousku s dětmi jako stvořený!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Dolomity nabízí nepřeberně možností

V první třídě nám přišlo, že už jsou děti dost velké na to, aby zvládly velké alpské kopce. Vybrali jsme si Seiser Alm/Alpe di Siusi v regionu Jižní Tyrolsko na severu Itálie. Rozkládá se na náhorní planině, kopce jsou spíše mírnější, „bambini“ tu mají opravdu rádi a děti do osmi let v doprovodu dospělého lyžují zdarma.

Seiser Alm v Itálii.

Náhorní plošina Seiser Alm má skvělé terény nejen pro děti, ale i pro začínající, i věčně začínající dospělé!

Na Seiser Almu jsou dvě možnosti ubytování. Buď přímo na náhorní planině, což je dražší varianta, nebo dole v údolí, kde je spousta apartmánů. Pak je ale nutné vyjíždět každý den nahoru i dolů lanovkou. My jsme si vybrali hotel přímo na sjezdovce – Piccolo Hotel Sciliar, což nám velmi ulehčilo práci. Stačilo si nazout lyže a strčit děti z kopce. Majitelce Patricii nevadí, když jí parta řvounů běhá kolem recepce a navíc má hotel bazén.

Lyžařská školička.

Lyžařská školička v Seiser Almu a český instruktor lyžování – ideální spojení pro české rodiny.

Český instruktor v Seiser Almu

Děti jsme každý den svěřili českému instruktorovi Láďovi Janků, který zde učí lyžování. Sice už uměly jezdit docela dobře, ale bylo třeba trochu zapracovat na stylu. Rychle se z nich stali kamarádi a dodnes s nadšením v prašanu ukazují, jak umějí „házet hrušky“, to znamená padat.
Seiser Alm je jedničkou pro rodiny s dětmi. Lanovky zde mají zábrany, aby děti nevypadly, jsou zde dvě velké lyžařské školy (čevená a modrá), v každé restauraci nabízejí dětská menu.

Lanovky v Seiser Almu.

Lanovky v Seiser Almu mají dětské zábrany a jsou celkově uspůsobeny pro děti.

 Seiser Alm má snowpark, který má ráda Šárka Pančochová

Děti ráno lyžovaly s Láďou, odpoledne jsme vyrazili na sjezdovky celá rodina. Většinou jsme ale mířili rovnou do snowparku, ten v Seiser Almu je nejlepší v Itálii. Alespoň to říká česká snowboardistka Šárka Pančochová. Je 1500 metrů dlouhý. Jsou zde překážky pro malé i větší děti, nechybí U-rampa. Syn je sice poprvé na jejím okraji rozplakal, podruhé ji sjel opatrně, potřetí se smál a byl na sebe pyšný. Já sama jsem dobrá lyžařka, ale U-rampy jsem se vždy bála. Zbytečně.
Snowpark je prostě základ. Děti to v něm velmi baví, ať je jim pět nebo patnáct.
Tatínci končili den ještě o sjezdovku dál, kde je napíchaný měřený slalom. Každý den přesně ve tři zde měli „trénink“ v brankách, který zakončili v některém z barů cestou do hotelu.

Masiv Schlern.

Masiv Schlern, tvoří v Seiser Almu skvělou kulisu.

Seiser Alm je úžasné místo s krásnou kulisou v sevření skalních masívů Schlern/Sciliar a Langkofel/Sassolungo. Téhle kulisy není možné se jen tak nabažit.
Proto jsme se vrátili třikrát.
Přibalte s si sebou i běžky. Na náhorní planině je 80 km běžeckých tras, od nejjednodušších po těžké.

Seiser Alm v Itálii.

Seiser Alm v Jižním Tyrolsku nabízí také řadu běžkařských tras.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam za klidným lyžováním v Česku?

Přečtěte si článek o našem lyžování v Kryšných Horách.  „Lyžování v Krušných horách nám přineslo pohodu v Perninku, bez turistů!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Tipy a odkazy

  • Svěřte děti profesionálům
    Redakce časopisu SNOW každý rok pořádá v Seiser Almu dětský SNOWkid kemp pro rodiny s dětmi. Děti jsou rozdělené podle výkonnosti do několika skupin a lyžují s profesionály. Bydlí se v hotelu na sjezdovce, pro děti je přichystáno spousta zábavy, například závody na konci pobytu.

O autorce:

Míša Bučková

Novinářka, lyžařka, cyklistka a hlavně máma. Míša Bučková žije v Praze. Má dvě krásné děti, desetiletá dvojčata Aničku a Honzíka, se kterými cestují po republice i po Evropě. Její oblíbenou destinací jsou Jeseníky a severní část Itálie známější pod názvem Jižní Tyrolsko!