Zeměpisné znalosti jsou bonus, který děti při cestování přirozeně získají. Ani neví jak a naučí se něco o státech, něco o kultuře, jazycích a národních jídlech, něco o městech, něco o mořích a oceánech, něco o horách, řekách a jezerech. Zeměpis je prostě větší zábava na cestách než ve školní lavici.

Když si dáte trochu práce před cestou, mohou vám zeměpisné hry zpříjemnit čas na cestách, děti se něco zajímavého dozví a malinko se také připraví na to, co je na konci cesty čeká.

Naplánuj nejkratší cestu

Zadejte dětem různé destinace a dejte jim za úkol naplánovat co nejkratší cestu. Kudy pojedete z Prahy do Barcelony? Při ověřování, ať už v papírové nebo elektronické mapě, se určitě hodně zasmějete. V elektronické mapě zadejte všechna místa, která děti uvedly, že po cestě projedou a uvidíte, jak budou kličkovat.

Zeměpisná abeceda

Projděte s dětmi abecedu. Ke každému písmenku musíte doplnit nějaký zeměpisný pojem. Můžou to být jen města nebo státy, můžete vybrat řeky, hory, jezera, nebo všechno zároveň. Začněte: “A” jako Anglie, “B” jako Bodamské jezero, “C” jako Cidlina, “D” jako Dánsko”, atd. Můžete soutěžit, kdo uloví víc písmenek, nebo se popořadě střídat.

Obměna 1: Začínající hráč dá 1. úkol: “řeka na L”, kdo první uhodne, dává další úkol: “město na A, hora na T, stát na Š, atd.

Obměna 2: Jeden hráč začne větou: “Letos jsem byl na prázdninách v Americe “(místo na písmeno A), druhý musí pokračovat: “Letos jsem byl na prázdninách v Americe a v Brně (místo na B), další pokračuje tak, že zopakuje vše předchozí a doplní místo na C, D, atd.

Obměna 3: podle MINDOK “50 veselých her na cestu”: Jeden hráč se zeptá druhého: “Dobrý den! Kam to jedete? A druhý mu odpoví: “Do Afriky. A kam vy? A tak dále. Každé další místo, které hráči řeknou musí začínat na následující písmeno abecedy.

Hlavní města

Řekněte stát, ostatní mají za úkol co nejdříve uhodnout jeho hlavní město. Kdo uhodne vybírá stát pro ostatní. Jednoduchá hra, ale člověk vždycky zjistí, že se ta hlavní města z hlavy nějak vytrácí.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Hrajete rádi hry?

Přečtěte si náš článek „10 her, co se vám vejdou do batůžku„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Příští odbočka

Děti mají za úkol sledovat ukazatele. Když uvidí, že se blíží odbočka mají za úkol vymyslet, co by se stalo, kdyby tam odbočili. “Kdybychom nejeli rovně a odbočili na LINZ mohli jsme si dát linecká kolečka…” Velmi nenásilně se učí místopis a při tom můžou vymýšlet legrační příběhy.  Čím větší blbost k danému místu vymyslí, tím hlouběji jim uvízne v hlavě, věřte tomu!

Co je ale velké riziko této hry, že to děti vezmou vážně a začnou se dožadovat, že tam chtějí skutečně odbočit. Náš Kryštof se vážně rozbrečel, když jsme neodbočili do Konice, protože jsme tam vymysleli koňskou farmu…

Rychlá cesta kolem světa

Tuhle hru najdete také v balíčku “50 veselých her do auta” od firmy MINDOK, kterou na cesty také vozíme. Jeden z vás řekne jméno nějaké země, např. Francie. Druhý má 1 minutu, aby vyjmenoval co nejvíce věcí, které s touto zemí souvisí. Ostatní ho kontrolují. Kolik věcí vyjmenuje, tolik získá bodů. Za chybné věci, se bod odečítá.

kartičky s hrami do auta pro děti

50 veselých her do auta

Zeměpisný kvíz

Chce to trochu přípravy, ale stojí to za to. Vymyslete hromadu otázek s několika možnostmi odpovědí. Zapojte všechno, co se týká místa, kam jedete. Hráči odpovídají postupně ve stanoveném pořadí a snaží se uhodnout odpověď. Pokud se spletou možnost odpovědět má další hráč. Vyhrává ten, kdo má nejvíc správně zodpovězených otázek. Budete překvapení, jak budou děti žadonit o další a další otázky!