Andelsbuch

Andelsbuch je malá vesnice v Bregenzském lese, v rakouském regionu Vorarlbersko.

Jarní prázdniny jsme letos strávili v Andelsbuchu, malé vesničce v rakouském Vorarlbersku. Na naši první velkou „lyžovací“ cestu jsme trénovali na konci roku v Krušných horách. V Rakousku jsme se ubytovali v penzinou Schtubat a našich domácích jsme se ptali, kam vyrazit na lyžovačku, když jsme začátečníci (děti) a věční začátečníci (rodiče).  Doporučení bylo jasné. Vykašlete se na okolní velká střediska a jeďte na nejbližší kopec – „unsere Niedere“ – naše Niedere. Není to žádný drobeček. Jeho vrchol ční do výšky 1715m nad mořem. Můžete na něj vyjet ze dvou stran. Pohodlnou kabinovou lanovkou z vesnice Bezau nebo otevřenou sedačkovou lanovkou přímo z Andelsbuchu. Pro nás byl dostupnější Andelsbuch.

Jak nahoru pod vrchol Niedere

Starší dvojsedačka nad Andelsbuch

Starší dvojsedačka nad Andelsbuch může někoho odradit. Kdo ale vydrží, dočká se prázdných sjezdovek.

Nenechali jsme se odradit dlouhou jízdou na dvojsedačce a vyrazili jsme i s Kryštofem, který stál ten den potřetí v životě na lyžích. Na dolní i horní stanici pomáhají dětem s nasedáním a vstupováním, což je skvělé hlavně pro nás, co máme na lyžích dost starostí sami se sebou. Dole navíc rozdávají deky, aby návštěvníci při asi 15ti minutové jízdě neprochladli. Překonali jsme i přejezd na navazující dvojsedačku, která jede dalších asi deset minut  a končí v hlavním středisku těsně pod vrcholem.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Další tip na lyžování v Bregenzském lese!

Přečtěte si podrobný článek o dalším místě pro skvělé rodinné lyžování „Schetteregg je pro lyžování v Rakousku s dětmi jako stvořený!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Děti se na sjezdovce neztratí

Lanovka s kotvou

Lanovka s kotvou končí těsně pod vrcholem Niedere Höhe v 1715 metrech.

Uprostřed pak jezdí kotva (pokud je více lidí jezdí dvě souběžně). Napravo i nalevo jsou krásné široké modré sjezdovky. Pokud tady vypustíte děti, máte stále přehled, kde jsou. Odevšad je dobře vidět. Na druhou stranu jsou sjezdovky dost dlouhé a variabilní, takže se dětem tak rychle neomrzí. Protože nejsme moc dobří lyžaři, je pro nás dost důležité, mít na sjezdovce prostor a nebýt ve stresu, že vás nebo děti někdo srazí. Na Niedere bylo málo lidí, přestože jsme tady byli v době místních jarních prázdnin. A to bylo prostě skvělé.

Prázdná sjezdovka

Prázdná sjezdovka, avšak perfektně upravená je ideálním místem pro výcvik našich malých lyžařů.

Niedere je pro začátečníky i zdatné lyžaře

Náročnější lyžaři mají k dispozic navazující červenou sjezdovku a je tu i kratší, 1 km dlouhá, černá sjezdovka.

Rodiny s dětmi se také často nechají nalákat na speciální „dětské“ areály, které jsou perfektně připravené pro děti. Nabízí různé atrakce a motivační programy pro děti. Jako třeba blízky Egg – Schetteregg.

Prázdné sjezdovky

Prázdné sjezdovky, přesně to, co jsme si přáli.

Andelsbuch – skvělé lyžování ve Vorarlbersku

Všechno, co může  na první pohled vypadat jako nevýhoda se pro nás na Niedere proměnilo ve výhodu. Nemoderní nízkokapacitní přístupová lanovka odrazuje ty, kteří touží po pohodlí vyhřívané kabinové lanovky. Relativně krátká celková délka sjezdovek (ve srovnání s okolními velikány) odradila lovce Alpských kilometrů a výškových profilů. Na své si tu nepřijdou ani hledači atrakcí, snowparků, animačních programů a snow parties. Nikde žádné repráky, žádná sněžná děla. Prostě jen příjemné přehledné a prosluněné nicméně perfektně upravené sjezdovky, krásně upravený přírodní sníh a místní děti, které tu tráví prázdniny.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam za klidným lyžováním v Česku?

Přečtěte si článek o našem lyžování v Kryšných Horách.  „Lyžování v Krušných horách nám přineslo pohodu v Perninku, bez turistů!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Při návratu je dobré s dětmi jet zpět zase oběma sedačkovými lanovkami. Horní lanovka se sice dá objet na lyžích, ale pro děti po celodenním lyžování je cesta dost úzká a prudká.

Červená sjezdovka k prostřední stanici lanovky byla trochu prudší. Podepsala se na nás i únava.

Červená sjezdovka k prostřední stanici lanovky byla trochu prudší. Podepsala se na nás i únava.

My jsme si na Niedere moc užili. Využili jsme toho, že lyžaři rádi jezdí do „velkých“ středisek. Když už jsou v Alpách, vybírají kopce s nejširší nabídkou sjezdovek a sbírají kilometry. Niedere je pro ně s „pouhými“ deseti kilometry neatraktivní.

Chcete vědět víc o cestování s dětmi?

Stačí jen vyplnit váš e-mail a my vám jednou za měsíc, rozhodně ne častěji pošleme dávku tipů a inspirativnách článků.

    A kolik to stojí?

    Dospělý 1 den                         32€

    Děti 1 den                                18.40€

    Děti do 5 let 1 den                    3€

    Rodinná (2 dospělí a děti)      80€

    Parkoviště u dolní stanice lanovky v Andelsbuchu je zdarma.

    U horní stanice lanovky je restaurace Niedere.

    Lanovka a sjezdovky na Andelsbuchu jsou součástí komplexního skipasu 3Tälerpass

    Co na to děti?

    V Andelsbuchu se mi líbilo, protože jsem se tam nemusela bát, že mě někdo srazí. Bylo to tam super, protože tam s námi byla Olga (Olga je česká instruktorka) Lyžovali jsme na třech různých svazích. 1. byl široký a mírný. 2. byl široký a celkem prudký. 3. byl hodně prudký a oježděný. Na tom třetím kopci se mi lyžovalo nejhůř, protože jsem byla už unavená. Dvakrát jsem spadla a po třetí mě to dokonce trochu bolelo.