Ski areál Schetteregg.

Ski areál Schetteregg nabízí šest různých lanovek.

Lyžařské středisko vhodné pro rodiny s dětmi jakéhokoliv věku. Tohle by asi stačilo napsat o středisku Schetteregg, které jsme o jarních prázdninách vyzkoušeli ve Vorarlbersku, v Bregenzském lese. Je to malý areál nad městečkěm Egg a je plně přizpůsoben rodinám s dětmi. Na lyžování s dětmi v Rakousku je prostě tohle místo naprosto skvělé. Kdybychom tam nebyli poslední den lyžování, jistě bychom se sem jistě vrátili opakovaně.

Mlha na sjezdovce může děti vystrašit

Každá lanovka má svého patrona.

Každá lanovka ve ski areálu Schetteregg má svého patrona.

Schetteregg je areál, který nabízí jedenáct sjezdů nejrůznějších obtížností. My jsme na místo dorazily za husté mlhy a dodnes se ptám proč jsme vyjeli prostřední kotvou od hlavní pokladny nahoru. Cestou dolů po modré sjezdovce jsme zjistili, že opravdu není nic vidět. Já s Julinkou jsme to ještě sjeli, ale Kryštof s Janou zůstali uprostřed svahu a než jsem pro ně dorazil, bohužel se jim podařilo spadnout. Došlo totak daleko, že jsem uprostřed svahu sundali lyže a sešli dolů pěšky. Kryštof byl na odchodu do našeho aprtmánu Schtubat v Andelsbuchu a my se mu nedivili. Lyžování v mlze nebylo nic příjemného.

Dětský park v Schettereggu.

Dětský park v Schettereggu Kryštofa moc dlouho nebavil.

Sjezdovky tu hlídají zvířecí patroni

Tahle informace není úplně pro puberťáky, ale třeba našeho pětiletého Kryštofa právě tahle zvířátka udržela na lyžích, když se po prvním pádu rozhodoval, jestli ho lyžování ještě baví. Nakonec jsme ho přece jen přemluvili. Nad plánkem areálu jsme mu vysvětlili, že každá sjezdovka má svého patrona. Ten navíc dětem prozradí, jak je který sjezd obtížný. To se Kryštofovi zalíbilo a rozhodl se jít opravdu od začátku. Kinder land se dvěma jezdícími pásy, pidislalomem a malým sjezdem ho po dvou jízdách omrzel. Přece jen den před tím už lyžoval na mnohem větších sjezdovkách nad Anelsbuchem. Vedlejší malý šlepr mu ale pro jeho záměr, maximálně se zdokonalit v jízdě „šusem“ , naprosto vyhovoval. Asi 100 metrů dlouhý vlek s možností tří různých tras dolů se ukázal jako skvělý. Kryštof už uměl lyže sám bezpečně ovládat z lyžařské školy v Schwarzenbergu. Tam se naučil také používat kotvu i pomu. Když se po dvou jízdách v Schettereggu naučil ovládat nový šlepr, už nás nepotřeboval a jezdil si sám. Tyhle dvě sjezdovky měly za patrony veverku a ježka.

Julinka s šlepru.

Julinka na šlepru v ski areálu Schetteregg. Bregenzský les, Vorarlbersko, Rakousko.

Julinka s Janou vyzkoušely ještě další trasy. Modré sjezdy v Schettereggu stráží ještě srnec, zajíc, jezevec. Patrony červených sezdovek jsou medvěd, který ve spodní části sjezdovky číslo 8 navíc nabízí třeba opravdový slalom. Dále je to rys a orel. Závěrečná, nejnáročnější, černá sjezdovka určená pro zdatné lyžaře má jako maskota lišku! K sjezdovkám vás vyveze šest lanovek, z nichž jedna je sedačková, zbytek jsou “pomy” nebo kotvy. Mezi hlavní pokladnou a nejzažší částí areálu je navíc vybodovaný funpark.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam se ještě v Bregenzském lese vydat lyžovat s rodinou?

Přečtěte si další tip na místo, kde si s rodinou v Bregenzském lese skvěle zalyžovat. „Andelsbuch – utajené rodinné středisko v rakouském Vorarlbergu„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Na lyže i z lyží přímo z parkoviště

Patron nabízející kapeníčky.

Patron sjezdovky pod šleprem v Schettereggu nabízí kapeníčky.

Skvělou vychytávkou v Schettereggu je skutečnost, že auto zaparkujete hned pod sjezdovkou. Ba co víc, na lyžích přijedete až k autu, případně se na nich dostanete zpátky až k lanovkám. To ocení především rodiny, jejichž děti se často promáčejí, případně potřebují častěji svačinu. Prostě cokoliv potřebujete během lyžování, můžete si nechat v autě. Někdy pomůže třeba na půl hodinky vyzout děti z lyžáků a pak jim je zase nadnat. Že je středisko „family friendly“ pochopíte na většině míst v areálu. Třeba u vstupu na šlepr je speciální stojan v podobě dřevěné figurky patrona, který vám nabízí kapesník na utření dětského nosu. 🙂

Půjčovna vybavení i restaurace v domě

Restaurace pod sjezdovkou.

Restaurace ve středisku Schettereg je přímo pod sjezdovkou.

Středisko je samozřejmě vybaveno i půjčovnou lyžařského vybavení. Kompletní set – lyže, hůlky, boty na sedm dní se tu dá pořídit už kolem 100 €. Ale můžete si půjčit i samostaně jen lyže nebo helmu, snowboard a další doplňky.  V budově s pokladnou a dvěma hlavními lanovkami je také klasická restaurace, kde se můžete během dne občerstvit. Ceny jsou průměrné. Pití stojí od 1,5 do 3 €. Pivo kolem 4€ i nealkoholické! Denní polévka 3,40€,  velká gulášová s chlebem 4,90€, ovocem plněný kynutý knedlík s vanilkovým krémem stojí 5,40€. Jsou tu samozřejmě toalety zdarma.

Dětská herna pomůže v případě krize

Herna pod sjezdovkou.

Herna ve středisku Schettereg je hned vedle restaurace pod sjezdovkou.

Pokud by to děti přece jen přestalo bavit nebo měly nějakou dílčí krizi a vy byste ještě rádi lyžovali, pak je tu také krásná velké dětská herna s hračkami, pastelkami, stolečky. Sem můžete děti „odložit“ nebo spíš nechat si hrát. Pohodlně je přitom klidně po každém sjezdu můžete zkontrolovat. Přístup k herně je i v lyžácích snadný. Často ale stačí využít hernu jen ve chvíli, kdy si po obědě chcete dát ještě kávu. Děti se v herně hezky odreagují a samy se rozhodnou, jestli se s vámi vrátí na svah nebo zůstanou v teple.

Lyžování v Rakousku s dětmi je skvělý zážitek.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam za klidným lyžováním v Česku?

Přečtěte si článek o našem lyžování v Kryšných Horách.  „Lyžování v Krušných horách nám přineslo pohodu v Perninku, bez turistů!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

S novým komplexním skipasem ušetříte

Nejen malá lyžařská střediska jako je Bödele, Andelsbuch-Bezau i Schetteregg jsou zahrnuta do velkého skipasu 3TÄLERPASS. Lyžovat na tenhle společný kupón můžete také v Damüls-Mellau se 109 kilometry sjezdovek, ve Warth-Schröcken s dvaašedesáti kilometry sjezdů. Nadšenci pro adreanlin jej mohou využít na černých sezdovkách Diedamskopfu. 3TÄLERPASS v délce od 2,5 do 21 dní vám umožňuje lyžovat ve více než třiceti dalších střediscích po celém Vorarlbersku.

Ceny skipasů

Denní dospělý                              32,50€

Denní junior (nad 15 let)           27,00€

Denní dětský (nad 5 let)            18,00€

Denní dětský (do 5 let)                6,00€

Rodinné skipasy

Denní (1 dospělý+1 dítě do 15 let)      43,00 €

Denní (2 dospělí+2 děti do 15 let)      86,50 €

2denní (1 dospělý+1 dítě do 15 let)    72,50 €

2denní (2 dospělí+2 děti do 15 let)  143,00 €

Chcete vědět víc o cestování s dětmi?

Stačí jen vyplnit váš e-mail a my vám jednou za měsíc, rozhodně ne častěji pošleme dávku tipů a inspirativnách článků.