Letos v létě jsme byli celá čtyřčlenná rodina autem v polské Łebě u Baltického moře. Retrodovolená jak vyšitá. Jako děcko jsem tam nebyla, ale protože vyrábíme retrohry, tak máme rádi retro v jakékoli podobě. Čili Balt byl jasná volba. Bylo to tam boží. Kdybyste jeli taky, tady je pár věcí, které vám vřele doporučujeme. Vlastně víme, že je prostě musíte vidět a zažít.


Pro Objevíme svět napsali Kavkovi.                                                                                         14. 5. 2018


Dovolená s dětmi na Baltu

4 KAvky na Baltu

Moře

Pokud stejně jako já nesnášíte horko, je Balt ta nejlepší volba. Jasně, moře mělo 17 stupňů, ale protože u Baltu nejsou takové hicy jako u nás, nižší teplota vzduchu pocitově zvedá teplotu vody v moři. Vlastně jediný den, kdy nás voda studila, byl paradoxně ten nejteplejší, byly třicítky a těch 17 najednou bylo málo. Jinak super. Na městských plážích je hromada lidí, ale stačí popojet kousek za město a máte pláž sami pro sebe. Naše děti byly u moře poprvé a byly naprosto šťastné, písečné pláže, stavění hradů, moře a vlny. Vlny. To byl hit. Teplota vody nehrála roli.

Děti v moři

Studííí…!!!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jezdíte rádi na kole?

Přečtěte si náš článek „S dětmi na dovolené našlapou i 3000 kilometrů. Zigáčkovi prostě jezdí na kolech!“

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Duny

Sedm kilometrů od Łeby je polská Sahara. Národní park (Słowiński Park Narodowy) podél moře, ve kterém je spousta písečných dun. Po národním parku můžete chodit pěšky, jet po jezeře na lodi, jezdit elektrobusíky (MELEKS) nebo na kole (ROWER). Duny, tzv. WYDMY RUCHOME jsou sice plné turistů, ale stejně vás uchvátí. No a děti, až budou válet sudy po duně dolů, vůbec nebudou vnímat, že je tam i někdo další.

Pláž u Baltského moře

Písek, kam se podíváš!

Sea park – oceanárium – mořský svět (v SARBSKU)

Pokud budete s dětmi, je Sea park povinnost. Sice je to trochu lunaparkovitá záležitost, ale děcka si to užijí. Všude uvidí cedule nejrůznějších atrakcí a nedají vám pokoj, dokud je tam nevezmete. Čekala jsem tam akvárka a hodně živých ryb, bylo to spíš hřiště ala Dinopark, ale děti byly nadšené. Aspoň tu mají živé tuleně a nějaké to vystoupení, super pirátskou loď, která stojí na zemi hlavou dolů jako po ztroskotání, modely mořských tvorů v životní velikosti a super 5D kino, kde na vás zaútočí žralok, až se s vámi všechno bude klepat a postříká vás i voda.

Rybí restaurace v přístavu

I když Łeba je trochu lunapark, přístav je fajn a nabídnou vám tu v každé hospodě a stánku úžasné uzené ryby a vlastně rybí speciality na mnoho způsobů. Moc jsme si pochutnali. K tomu grilovaná brambora a místní pivo. To se prostě taky musí zkusit.

Jezero

Je tu moře a je tu hromada jezer. Jedno krásné je přímo ve městě. Jmenuje se Sarbsko. Nikdo se v něm nekoupal, ale za pár zlotých se po něm můžete s dětmi povozit v loďkách, na prknech, šlapadlech nebo windsurfech. A pohled na jezero z mola u campu Amazonka je úchvatný.

Na cestu do Polska stejně jako do jakékoliv jiné destinace nezapomeňte na dobré cestovní pojištění, i když jste v Evropské unii, může se hodit připojištění, pro řešení krizových situací!

O autorech:

Alice, Martin, Berta a Jáchym Kavkovi – rodina, která vyráží na cesty s kufříkem plným her. Obyčejná skákací guma jim dokonce převrátila život naruby. Začalo to vzpomínkou na hru z dětství a je z toho rodinná firma na retro hry s názvem 4Kavky. U nás si můžete přečíst ještě o jejich cestě do Chicaga.