Vítej zpět v době, kdy odřené koleno je pořád jenom odřeným kolenem. Takový je podtitul akce s názvem Admenture, “závodu” pro otce a syny, který se letos poprvé pojede v České republice. Jeho autorem a duchovním otcem je Miky Škoda. Mladý muž, který stojí za podobným závodem po Evropě LowCost Race. Co ho vedlo k vytvoření akce pro tatínky a syny jsme se zeptali v krátkém rozhovoru pro Objevíme svět.

Miky Škoda - Low Cost Race

„Nedělejme z kluků bábovky“, říká Miky Škoda.

Miky, co je vlastně Admenture za závod?

Je to outdoorový závod, který má pomoci prohloubit vztah nebo znovu najít cestu synů ke svým otcům. Jde o to vytáhnout kluky ven.  Závod, který bude mít podobnou strukturu jako LowCost Race, jen bude omezen na ČR. Dvojice by měly cestovat po české republice, budou se překonávat, plnit různé výzvy. Jde nejen o to, aby synové viděli ve svých otcích ty správné vzory, ale také aby si otcové uvědomili, kdy a v jakých situacích předávají svým synům zkušenosti, kdy jsou jim vzorem.

Proč vlastně takový závod vznikl?

Cílem je podpořit mužské vzory v Čechách. Nám totiž trochu přijde, že to tady chybí. Vlivem společenských tlaků, rozvodovosti, jsou kluci čím dál častěji vychováváni v ženském prostředí. A to vede k tomu, že chlapci nemají ten mužský vzor v samostatnosti, v zodpovědnosti, nejen za sebe, ale i za druhé lidi, za skupinu, za rodinu. A ta poptávka přichází i z druhé strany. Velmi často se potkávám s holkama, co si doslova stěžují, že je strašně málo chlapů. Takových chlapů, co by se o ně postaral.

Jak je to možné?

Byl bych nerad, aby to bylo bráno jako útok na ženy, to vůbec ne? Ale velmi často jsou mladí chlapci právě vychováváni ženami až příliš úzkostlivě opečováváni svými maminkami. Ženy své syny často nepouštějí ven. Z toho pak vznikají situace, kdy ti kluci jsou bábovky, tráví život u mobilů a vlastně nejsou schopni ani pořádných vztahů. Nejen partnerských, ale ani přátelských. Takže Admenture by měl být jakousi “kompenzací” negativních vlivů dnešní doby.

Nejde tenhle koncept trochu proti genderové vyváženosti, která se v posledních letech tolik skloňuje?

Uvědomuji si, že tu můžeme narazit na nevoli ze strany žen, ale to není nic proti ženám. Naopak ženy jsou podle mě v dnešní době naprosto v pohodě a měnit je nechci, jde o to pochlapit muže. Rozšířit malým klukům vzory, protože těch mužských podle nás dost ubývá a vzniká jakási nevyváženost ve výchově i ve společnosti. Chceme znovu probudit typicky mužské stránky a otevřít debatu nebo možná do ní přispět, protože diskuse o mužství, mužských vzorech je už docela živá.

Kdo se do závodu může přihlásit?

Přihlásit se mohou otcové se syny. Ideální věk kluků je 9-13 let. To není náhodně vybraný věk, vychází z vývojové psychologie, kdy v tomhle věku u kluků nejvíce probíhá adaptace ve vlastním pohlaví. Je to proces spojený s nárůstem hladiny hormonů. Nebyl to jen náš nápad, věk chlapců jsme konzultovali s psychologem z partnerské poradny. Letos jsme se nicméně rozhodli, že věk chlapců povolíme až do 16 let a spodní hranici pro pilotní ročník nebudeme omezovat.

To a Kryštof Objevíme svět

Až Kiko doroste na Admenture rozhodně vyrazíme!

Co tedy závodníky čeká?

Závod bude trvat od čtvrtka od večera do sobotního večera. Spočívat to bude v cestování po republice. Týmy dostanou od nás jízdenku na České dráhy a budou projíždět co nejvíce námi určených míst tzv. checkpointů. S každým takovým místem bude spojena nějaká výzva, kterou budou muset kluci společně zvládnout. Navíc jsou tam jako v LowCost Race budou i výzvy, které nejsou vázány na žádné místo. Navíc tu bude řada speciálních výzev v obálkách pro delší přesuny vlakem. Aby se při cestě vlakem mohli týmy zaměřit na vztah otce a syna.

Jak náročné budou ty úkoly, co si pod pojme výzva představit? Mohl bys být konkrétní?

Výzvami chceme prověřit, jak se o sebe třeba závodníci dokáží postarat v přírodě, zálesácké výzvy, přebroď řeku, postav si přístřešek, přespi v lese, ujdi nějakou vzdálenost podle azimutu. A zároveň tam budou společenské výzvy s cílem poradit si v běžném životě ve smyslu požádej cizího člověka o pomoc nebo pomoc nabídni. Takže i výzvy s cílem prověřit schopnosti společenského soužití. Překonat by to měl umět vlastně kdokoliv, nebudou tam nesplnitelné úkoly. Takže se maminky se o své chlapce nemusejí bát, pokud tedy možných pár škrábanců nebereme jako úraz.

Kolik týmů se letos může zúčastnit?

Letos jich bude deset. Každý tým dostane jízdenku a GPS lokátor, abychom mohli jejich pohyb sledovat nejen my, ale taky starostlivější maminky.

Takže jde o to nasbírat co nejvíce bodů na cestě?

Mohlo by to tak vypadat, ale upřímně nejvíce nám jde o to, aby toho tatínci se syny co nejvíce a co nejintenzivněji prožili. I při plnění úkolů a výzev nám půjde především o kvalitu než o kvantitu. Proto třeba dbáme na poctivost při plnění výzev.

Přihlásit se stále můžete na webu www.admenture.cz