Na letošní letní dovolenou vyrážíme k moři. Nechtělo se nám profrčet těch 800 kilometrů najednou po dálnici a tak jsme cestu pojali jako roadtrip s několika zastávkami. A ta první je Salcburská jezerní oblastSalzburger Seenland.

Mattsee, Rakousko

Městečko Mattsee je krásné sídlo mezi jezery Mattsee a Obertrumersee v rakouské oblasti Salzburger Seenland.

Štěstí přeje “ne”připraveným

Kufry jsme balili ve třiceti stupňových vedrech a i když víme, že máme před sebou několik alpských zastávek, přece jen převažují tílka nad svetry. Náhlá změna počasí se ohlásila už po cestě a v Salcburku jsme měli na teploměru už jen 15 stupňů. Kromě zimy nás zachvátila i panika, co budeme dělat v oblasti jezer, když se nedá koupat?

Mattsee Rakousko

Na fotce ani není poznat jaká byla zima.

Bydlení na farmě

Ubytovali jsme se na farmě Greischbergerhof a zalezli do peřin v naději, že ráno bude zase normální léto. Pro ranní venkovskou náladu zapracovaly tři faktory – kohouti (několik různých s různým kokrháním), zvon místní kapličky, který poctivě odbíjí každou čtvrthodinu a každou celou se pěkně rozšoupne, a nakonec vykouklo i slunce!

Osel na farmě

Děti si nejvíce oblíbily zdejšího osla. Ráno s ním nacvičovaly malý betlém.

Zjistili jsme, že bydlíme přímo u stodoly a cestou na snídani jsme v chlívě pozdravili deset prasat, která si už pochutnávala na svém šrotu. Potkali jsme kvočnu s malinkými kuřátky a prošli jsme mezi dvěma výběhy s králíky, kozami a oslem.

Kozel na můstku

Zdejší kozy využívaly ke změně výběhu dřevěnou lávku vedoucí nad hlavami návštěvníků farmy.

Venkovskou idylu doplňují mouchy v kuchyni a podle rozkousané housky, jsme tu měli i myší delegaci…

Jezero Matsee – super muzeum historických aut a loď

Vyrazili jsme k jezeru Matsee. Plavky jsme nechali doma, protože teplota ani kolem poledne nevyšplhala nad 20 stupňů. Je tady ale naprosto skvělé muzeum fahr(t)raum, které vzniklo ze soukromé sbírky vnuka po konstruktérovi Ferdinandu Porsche. Děti jsou tu vítány. Expozice je interaktivní. Když si stoupnete na vyznačené místo, uslyšíte zvuk konkrétního auta. Zvuky jsou to reálné, protože všechna auta zde jsou pojízdná.

Muzeum veteránů v Matsee FArtraum

Drnnn…drnnnn…ddrrrnnn!

Je tu několik trenažérů, pro děti i pro dospělé, kde si můžete virtuálně zazávodit, obří autodráha a dětský koutek se závodní dráhou pro autíčka, která si postavíte ze stavebnice. Ve sklepě pak na návštěvníky čeká kolekce úžasných traktorů. To bylo něco pro našeho Kryštofa!

Muzeum veteránů v Matsee

Dáma na traktoru.

Když jsme se nemohli koupat, šli jsme alespoň na plavbu kolem jezera. Vstup je zdarma, pokud máte “SEENLAND CARD”, kterou vám vystaví ve většině ubytování v Salzburger seenland.

Matsee RAkousko

Plavba lodí po Mattsee

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Udělejte si výlet do Salcburku!

Od jezer je to do Salcburku asi 20 minut autem a neměli byste ho vynechat.  Inspiraci najdete v článku „SALZBURG – jak ušetřit na rodinném výletě se Salcburskou kartou“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jezero Wallersee – konečně koupání

Druhý den byla sice pořád zima ale svítilo sluníčko, tak jsme jeli na průzkum druhého jezera Wallersee. Litovali jsme, že nemáme s sebou kola. Jezero se dá celé objet na kole asi za dvě hodiny. Protože v rámci “SEENLAND CARD” jsou zdarma i vstupy na plovárny, naplánovali jsme si pěší túru po okraji jezera mezi dvěma z nich, abychom děcka mohli motivovat zmrzlinou v cíli. Plovárna v Henndorfu byla sice otevřená, ale nikde nikdo. Otužilí jsme byli zjevně jen my a jeden číšník. Vysvětlovat děckám u vody, že nemůžou do vody je marnost, takže jsme tomu nechali volný průběh. Voda, oproti vzduch, byla nakonec docela teplá.

Koupání ve Wallersee.

„Zima“ je prostě relativní.

Pak jsme se napojili na okružní cestu kolem jezera a byla to krásná procházka – louka, les, voda a v povzdálí se začínají zvedat Alpy. Po třech kilometrech jsme dorazili na druhou pustou plovárnu v Neumarkt am Wallersee, kde jsme jako první testovací návštěvníci pohráli hřiště, lovili škeble na písečné pláži v průzračně čisté vodě a plavali k nafukovací trampolíně.

Wallersee jezero Rakousko

Krásný výhled na Wallersee.

Představovali jsme si, jaká by to byla paráda, kdyby bylo doopravdy teplo, ale zase by tu asi bylo víc lidí. Takhle jsme měli jezero Wallersee jen pro sebe a bylo to prima.

Wallersee, RAkousko

Wallersee jsme měli celé jen pro sebe.

Pokračování příště…..ZÍTRA VYRÁŽÍME ZASE O KUS BLÍŽ K MOŘI. UŽ MÍŘÍME DO HOR – DO ÚDOLÍ ZILLERTALL.