Cestování je podle nás pro děti i rodiny velmi důležité, i když si uvědomujeme, že se značnou měrou podílí na znečištění planety. Přesto si myslíme, že existuje možnost, jak dopady na životní prostředí na cestách omezit na minimum. A když takové chování od malička budete předávat i dětem, zažijí si jej a budou se tak chovat i v dospělosti. Zkusili jsme sepsat pár věcí, které se hodí nejen pro uderžitelné cestování, ale samozřejmě i „na doma“.

Rodina u potoka v lese.

Ohleduplnost k přírodě budujeme u dětí od mala.

Lahev na vodu

Nádoba na opakované použití je základ. Pít musí každý a produkce PET lahví je opravdu smrtící. Přitom doplnit nebalenou vodu je zejména v Evropě bez problémů. Dokonce ve Švýcarsku se můžete napít z jakéhokoliv zdroje. Všude je pitná voda. Lahev můžete používat opakovaně a nejen, že za nákup vody balené ušetříte peníze, ale navíc omezíte množství produkovaných PET lahví. Můžete mít třeba nerezovou lahev nebo skládací lahev z ekologického plastu. V zemích třetího světa pak doporučujeme koupit lahev se speciálním filtrem. Je to jen o překonání počáteční nedůvěry. Samozřejmě nebudete nabírat vodu z Gangy, ale když takhle profiltrujete čistou i když neznámou vodu z kohoutku nebo z potoka, můžete si i nadále užívat vodu bez plastů. Voda kterou pijí místní je většinou minimálně znečištěná.

Filtrační lahev na vodu

Filtrační lahev na vodu v akci…

Bambusové kartáčky na zuby

Úplně jednoduchá věc, jak omezit další plastový odpad v podobě tvrdého plastového kartáčku na zuby. Bambusové kartáčky  mají stejnou kvalitu a po použití je můžete jednoduše zkompostovat. Jejich cena není o mnoho vyšší než cena kvalitních kartáčků na trhu.

Bambusové kartáčky na zuby

Bambusové kartačky se u nás rychle ujaly, i když nejsou v zářivých barvách, nemají tvar krokodýla ani přísavku na umyvadlo.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nevíte, co si sbalit?

Přečtěte si podrobný návod  „Jak se s perfektně sbalit na prázdninovou cestu s dětmi.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Bambusová brčka

Mohlo by se zdát, že je to nepraktická věc, ale upřímně, je to jen o zvyku. Pokud si nedovedete představit drink bez brčka, stačí mít vždy sbalená bambusová brčka  s sebou v batůžku a v tu pravou chvíli je vytáhnout. Uvidíte, že když to uděláte jednou, dvakrát, dobrý pocit z toho, že jste personálu restaurace odmítli brčko plastové bude k nezaplacení. A kdybyste měli pocit, že to snad není hygienické, můžete si koupit k jejich čištění speciální kartáček. Když už budete mít pocit, že jeho životnost skončila, jednoduše jej zkompostujete. Stejné je to také s nerezovými brčky . Ta lze používat do nekonečna, kdyby vám snad bambus nebyl dost dobrý.

Bambusová brčka.

Naše sada brček z bambusu.

Tuhé mýdlo

Přiznám se, že dříve jsem byl ten, co si z hotelu bral ty malé lahvičky s šamponem, kondicionérem, tělovým mlékem a bůh ví čím ještě. Julince, když byla malinká, se moc líbily. Dnes si ale vozíme mýdlo svoje. Hotelová, hygienycky zabalená mýdla tak mohou zůstat pro ty, kteří jsou opravdu v nouzi.  A nahrazuji tak i mýdla, která se ekologicky tváří proto, že používají větší nádoby a dají se doplňovat. Tuhé mýdlo používáme i doma už několik měsíců a překvapilo mě, jak lehké bylo se zbavit tekutých mýdel, která se kupují v plastových obalech. Vždyť když já jsem byl kluk, měli jsme jen tuhé mýdlo a nikomu to nevadilo. Na cestách se tuhé mýdlo nepronese a nemusíte řešit tekutiny v příručním zavazadle do letadla.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Sepište si svoje plány!

„Bucket list“ jak říkáme našemu seznamu přání, máme pořád na ledničce a tak se nám nikdy nestane, že bychom nevěděli, co s dětmi podniknout.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nákupní tašky a pytlíky

Doma jsme si už zvykli. Do obchodu vyrážíme s taškou plnou jiných látkových tašek, krabiček a  látkových pytlíků. Prostě proto, abych každou blbost nemusel strkat do pytlíku plastového. Je to boj, ale řada prodavaček už pochopila, že prostě igeliťáky nechci, a že si i uzeniny beru do vlastní krabičky. Na dovolené se ale často stává, že najedou potřebujete něco nakoupit a už není jiná možnost než to koupit v plastovém obalu. Když ale budete mít v autě nebo v batohu malinký nákupní set – plátěnou tašku, dvě omyvatelné krabičky a pár látkových pytlíků, už se vám to nemusí stát. Je to jen o zvyku, věřte mi.

Plátěná eko taška

Plátěná nákupní taška poslouží i na cestách.

Hrnek na kávu s sebou

Jste rodiče, co si kupují kávu na cesty, když dlouho řídí? Kupujete dětem teplé kakako nebo čokoládu do auta? Nebo si kávu kupujete prostě jen tak, když procházíte městem? Ať už je kelímek z plastu nebo z papíru, na konci je vždycky zbytečný odpad. Pro tyhle případy je skvělé mít vlastní termohrnek. Hrnek, který umyjete a znovu použijete. Hrnek, který vám v některých kavárnách zajistí třeba malinkou slevu, za úsporu na plastovém kelímku.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jaké doklady potřebují na cestách děti?

I když jedete s dětmi jen po EU, měli byste pro ně mít nějaký platný doklad. Jak si je vyřídit, jsme pro vás sepsali do článku „Pas pro dítě vyřídíte levně do měsíce, draze za šest dní“

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Krabička na svačinu

Do auta i na túru, dětem do batůžku se skvěle hodí nerezový boxík na svačinu. Další příležitost jak se zbavit plastu nadobro. Doby, kdy mi máma dávala svačinu každý den do nového igeliťáku jsou už pryč. A na cestách se zase častěji sklouzne k recidivě. Proto, kdo je připraven, může se i na cestách chovat ekologicky.

Eko krabičky

Je sice plastová, ale když už ji máme…do téhle se vejde celý oběd.

Svítilna na dynamo

Je sice plastová, ale šetří nákup jednorázových baterií. A když se k ní budete chovat slušně, může vám vydržet celý život.  Nemusíte už nikdy opakovaně napomínat děti, aby nesvítily, protože se vybíjí baterie. Navíc vás už nikdy nezaskoči baterie vybité. U svítilny na dynamo prostě si jen zatočíte kličkou a “budiž světlo”. Dlouho jsem odolával s koupí téhle svítilny, ale na poslední dovolené jsem byl moc rád, že ji máme. Navíc se dá samozřejmě kdykoliv použít i doma.

Svítilna na dynamo

Vynález století – baterka na dynamo – svícetní ještě nikdy nebylo zábavnější :o)

Lampička se solárními panely 

Za mě skvělá věc třeba do kempu nebo na dovolenou do divočiny. Ta, co jsme vyzkoušeli my, je navíc nafukovací. Ano nafukovací. Přes den, ji připnete na batoh solárním panelem nahoru, aby na horské tůře nebo jiném výletě slunce lampičku dobíjelo. Večer ji jednoduše nafouknete, aby se světlo více rozptýlilo a LED diody vydrží dávat příjemné světlo i několik hodin. Solární lampičku můžete použít i jako “stropní” světlo ve stanu a podobně. Obě posledně jmenované se dají výborně použít také při různých večerních hrách, takže za nás určitě doporučujeme.

Lampička na solární pohon

Nafukovací, solární, skladná, lehká a ekologická.

Jak jsem psal na začátku, přestože je cestování náročné pro životní prostředí, domníváme se, že v dnešní době můžete řadu dopadů omezit, minimalizovat nebo úplně vymazat. My třeba na cestách máme vždy ještě jednu tašku na odpadky, které na túrách sbíráme v lese nebo v horách. Naposledy jsme sbírali odpadky i na pláži v Itálii. Je to sice jen kapka v moři, ale moře celé se skládá z kapek. Tak co? Jako to máte na cestách s ekologií vy? Co používáte za věci šetrné k přírodě?

Chcete vědět víc o cestování s dětmi?

Stačí jen vyplnit váš e-mail a my vám jednou za měsíc, rozhodně ne častěji pošleme dávku tipů a inspirativnách článků.