Nechybí vám někdy při cestování to dobrodružství, kdy nevíte, kterým směrem se vydat, nevíte, kde budete spát, musíte se někoho zeptat, že musíte rukama nohama něco vysvětlit…O to nás připravily moderní technologie, dostupné google maps, překladače, jízdní řády.

Vyrazte na výlet na slepo

Musí být každý výlet do detailu naplánovaný?

Dobrodružství nebo komfort

Dobrodružství jsme vyměnili za pohodlí a klid v duši. Na druhou stranu se díky všem moderním vymoženostem můžeme “uplánovat k smrti”. Někdo už dospěl tak daleko, že podléhá panice při představě, že jede někam, kde nemá zabookované bydlení a jízdenku předem v mobilu. My jsme vyrostli bez internetu a cestovali ve stylu “Letíme do Mexika, máme tištěného průvodce, uvidíme, co zažijeme.” Takže víme, že to jde.

Záměrně se ztratit – trochu to bolí

Do našeho bucket listu (seznamu cestovatelských přání) jsme si už dávno dali CESTU NASLEPO. Prostě nic neplánovat, sednout do vlaku a vystoupit tam, kde se nám to zalíbí. Zní to jednoduše, ale zkuste to! Váš superplánovací mozek vám začne házet pochybovačné otázky: “Co když zrovna nic nepojede? Jak se dostaneme zpátky? Bude tam nějaká hospoda? Co když tam nebude nic zajímavého? “ Zároveň toužíte vzít do ruky mobil a trochu si tu “neplánovanou” destinaci proklepnout.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vytvořte si bucket list!

Napsali jsme si seznam přání, který si chceme s dětmi splnit. Přečtěte si  „Náš bucket list„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Náš první výlet: První vlak, který pojede, osmá zastávka

Odolali jsme. Máme štěstí, že bydlíme kousek od Brna, kde se křižuje hodně vlaků. A tak jsme si sbalili batůžky na všechny situace a vyrazili na brněnské nádraží. Domluva byla jediná. Nasedneme do prvního couráku a vystoupíme na osmé zastávce. Osmičku jsme si vylosovali na mobilu, použili jsme number generator, protože naše děti samozřejmě ucítily prostor pro hádku a Kryštof prosazoval 10 a Juli 3. No a na osmičce nás čekal Bzenec.

Mapa výletu Bzenec Vracov

Bzenec – Vracov

Už z vlaku na nás svítila kaplička svatého Floriána a Šebestiána, ke které jsme se vydali kolem vinných sklepů, přes vinohrady až na kopec s krásným výhledem. Pak jsme našli žlutou turistickou značku a prošli si krásnou cestu borovicovým lesem do Vracova. Odtud nám jel vlak zase zpátky. Parádní podzimní výlet!

Tipy a odkazy

  • Jízdenka po Jihomoravském kraji pro rodiny za 190 Kč. Ceny jízdného jsou u nás trochu nepředvídatelné. Ve všech tarifech, slevách a akcích se člověk nevyzná a tak dooufá, že bude poučený alespoň někdo na pokladně. Nás na nádraží mile překvapila jízdenka, která platí po celém Jihomoravském kraji, 24 hodin. A o víkendu na ni mohou jet 2 dospělí a 3 děti. Pro výlet na slepo ideální jízdenka.

  • Co si sbalit  na výlet na slepo? Rozhodně nesmíte podcenit svačinu (nikdy nevíte, kdy a jestli vůbec narazíte na hospodu). Děti musí mít každý svůj batůžek (voda, budna, sladkost). A rozhodně nezapomeňte na nějakou hru do vlaku (třeba DOBLLE nebo PORT ROYAL).

  • Jak přimět děti, aby chodily? Tak o tom jsme se dost rozepsali v články „S děti na túru“.