Do Norska jsme se velice spontánně rozhodli vydat letos v květnu. Na cestování jsme měli pouze pět dní, vybrali jsme si tedy k prozkoumání oblast norských fjordů. Naše okolí většinou reagovalo slovy, že by do Norska také chtěli jet, ale s dětmi to nemá cenu. Nedokázali by si s dětmi cestu pořádně užít a děti by z toho nic neměly. Jiní zase tvrdili, že je to pro děti moc náročné.


Pro Objevíme svět napsala Lucie Prejzová.                                                                             25. 10. 2018


Máme dva malé kluky, kterým v té době bylo 2 a 5 let. Cestu Norskem jsme si rozhodně všichni užili a rozhodli jsme se pro vás sepsat 5 míst, kde se nejvíce líbilo právě dětem.

Norsko s dětmi

Krásy Norska si můžete užít i s dětmi!

Vodopády Latefossen a Espelandsfossen

Tyto dva vodopády najdete hned u silnice č. 6 poblíž městečka Odda. Vyšší, Latefossen, je vysoký 165 metrů. Hned vedle něj najdeme druhý vodopád Espelandsfossen. Vodní tříšť z vodopádů stříká až na silnici a pro děti to je veliký zážitek. Pokud byste se chtěli na vodopády podívat ze shora, napravo od vodopádů vede nahoru cestička. Dejte pozor, za vlhka je poměrně kluzká.

Norsko je plné nádherných vodopádů

Vodopády Latefossen a Espelandsfossen

Když jsme kolem vodopádů projížděli autem, kluci byli nadšení. Prý to bylo jako v auto myčce, jak na nás stříkala voda. Když potom vystoupili, moc si užili chvilku běhání v „dešti“ a pozorování duhy, která oba vodopády zdobila.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Lákají vás severské země?

Inspiraci najdete v článku “Dobrodružný přechod dánského ostrova Fyn se dvěma syny”.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Flåm

Vesničku Flåm by měl navštívit každý milovník vlaků. Končí tu slavná norská železnice Flåmsbana, která patří mezi nejstrmější na světě. Nabízí se možnost udělat si vlakem výlet z 20km vzdáleného Myrdalu, projet se krásnou krajinou a ve Flåmu výlet zakončit. Najdete tu také muzeum věnované právě železnici Flåmsbana. Naši kluci milují vlaky všeho druhu, takže zastávka ve Flåmu pro nás byla jasná.

Norsko se pyšní krásnou železnicí, která končí ve vesnici Flam

Ideální místo na oběd

Děti si tu také mohly pohrát na pěkném hřišti, což je při každé cestě velice důležité. Využili jsme příležitosti a krásného počasí a poobědvali na lavičce. Mohli jsme si tak dostatečně vychutnat pohled na fjord a pozorovat výletní lodě.

Jezero Breavatnet a výhled na ledovec

K jezeru Breavatnet se dostanete po silničce, která odbočuje ze silnice č. 5 těsně před tunelem Fjaerlandstunnelen. Odbočku nemůžete minout, už z dálky vás tam bude lákat nádherný výhled na ledovec Bøyabreen. Silnička končí celkem velkým parkovištěm a restaurací Brevasshytta . Odtud se dá jít pěknou procházkou k jezeru, kde máte ledovec přímo nad sebou.

Měli jsme úžasné štěstí na počasí a tak kluci měli možnost namočit si v jezeře nohy a užít si chvíli stavění různých rybníčků a hrází.

Jezero Gjende

U jezera Gjende máte dokonalou příležitost udělat si krásný výlet. Vybere si tu opravdu každý, ať už hledáte s malými dětmi pouze procházku, nebo se staršími pořádný výšlap.

Od 8. června do 16. září se můžete místní lodí nechat odvézt do přístavu Memurubu – potom vás čeká 10km výlet po břehu jezera zpět na parkoviště. Loď vás také může odvézt do přístavu Gjendebu, odkud je to zpět na parkoviště asi 20km. Loď je třeba si zarezervovat dopředu.

Norsko jde procestovat i s dětmi

Idylka u jezera Gjende

Náročnější turisté si mohou vyšlápnout po značce nahoru na hřeben, který slibuje krásné výhledy na další jezera v okolí.

Rodiče malých dětí se nejspíš spokojí s pěknou procházkou. Můžete si udělat spoustou zastávek na hraní s vodou, házení kamenů, klacíků a skákání přes kameny.

Norsko si děti užijí

Házení kamenů a přeskakování sem a tam není nikdy dost

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Do Finska v zimě? Jasně!

Přečtěte si článek o našem velkém zimním dobrodružství ve Finsku – psí spřežení, sněžnice, lyžování, sobi, Santa a polární záře!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Klimapark u chaty Juvasshytta

Horská chata Juvasshytta leží v 1861 m.n.m a vede k ní nejvýše položená silnice v severní Evropě. Za vjezd na silnici se platí 100NOK. Chata je známá hlavně možností vyrazit od ní na trek na vrchol nejvyšší hory Norska Galdhøpiggen (2469m.n.m.). Ten je ovšem možné podniknout pouze s dětmi staršími sedmi let a je nutné zaplatit si průvodce přes ledovec.

Už samotné stoupání autem nahoru k chatě Juvasshytta je nádherným zážitkem. Otevírá se vám pohled na okolní hory, kopce a jezera. Cesta rozhodně stojí za to, i kdyby se měl člověk pouze koukat z okýnka.

Norsko s dětmi

Nádherný výhled na jezero a hory po cestě k chatě Juvasshytta

Ledový tunel

Rodiče menších dětí by mohla zajímat možnost projít si klimatický park zakončený prohlídkou ledového tunelu. Prohlídka s průvodcem je možná od 23. června do 26. srpna. Lístky se dají zakoupit v chatě Juvasshytta nebo online.

Prohlídka prochází po dřevěné stezce, u které jsou umístěny zajímavé informační tabule. Na konci stezky na vás čeká 60m dlouhý tunel, vytesaný do 6000 let starého ledu. V tunelu najdete různé výstavy týkající se vývoje klimatu, přírody a místní lovecké tradice. Místnosti a chodby, které byly do ledu všechny ručně vytesány, jsou navíc umělecky nasvícené.

Doporučujeme vzít si s sebou kvalitní teplé oblečení, dokáže tu být pořádná zima. Dřevenou stezku si můžete projít i sami. Děti se alespoň pořádně vyběhají, budete ale ochuzeni o nádhernou podívanou v ledovém tunelu.

Objevte Norsko s dětmi

Po stezce klimatického parku se skvěle běhá

Věřím, že s dětmi se dá podniknout jakákoliv cesta, pokud obě strany chtějí. Je sice potřeba na děti brát při plánování ohled a přizpůsobit jim program, ale ony vám to svými úsměvy mnohonásobně vynahradí.

Možná nebudete zatím moci podstoupit několikahodinové výstupy na strmé skály. Ale díky dětem poznáte jiná místa, která nejsou o nic méně nádherná. Nečekejte tedy, až děti vyrostou. Jestli toužíte do Norska vyrazit, udělejte to klidně hned.

Tipy a odkazy

  • Na cesty po Norsku jsme si nechali půjčení auta zprostředkovat přímo od společnosti Ryanair, u které jsme kupovali letenky. Pokud si půjčení auta vyřídíte už při nákupu letenek, ušetříte.

  • Ubytování můžeme doporučit přes Airbnb ve vesnici Rogne. Je to krásný prostorný a skvěle vybavený dům. Cena byla cca 1700Kč/noc. Pokud byste chtěli slevu na první ubytování, zaregistrujte se přes tento odkaz. Vy dostanete 725 Kč a my dostaneme 375 Kč na naše další cesty.

  • Další ubytování jsme našli přes Booking.com v chatce v kempu u jezera Oldevatnet. Chatička měla malou ložnici, obývák, kuchyň, umyvadlo a WC a terasu. Sprchy byly společné pro celý kemp, ale zářily čistotou. Cena za noc byla cca 1500Kč.

  • Železnice Flåmsbana – zde naleznete všechny potřebné informace včetně jízdních řádů a cen

  • Lodní doprava na jezeře Gjende – pokud budete plánovat jako součást výletu přepravu lodí, je třeba si ji zarezervovat dopředu

  • Výstup na vrchol nejvyšší hory Norska Galdhøpiggen je od chaty Juvasshytta možný pouze s průvodcem, kvůli celkem nebezpečnému přechodu ledovce.

  • Prohlídku klimatického parku a ledové jeskyně poblíž chaty Juvasshytta je možné si zarezervovat online nebo přímo na místě.

  • Mohl by se vám hodit průvodce Norsko od Rough Guide

  • Nebo průvodce Norskem od Lonely Planet

O autorce:

a

Jmenuji se Lucie Prejzová a mým celoživotním snem je procestovat celý svět. Mám dva malé kluky a spolu s manželem je už od narození bereme na cesty všude s sebou. Snažím se ostatním rodičům přiblížit krásy cestování s dětmi. Jsem autorkou blogu Čtyři na cestě.