Austrálii jsme dlouho odkládali, a důvod, proč jsme se konečně rozhoupali, není moc romantický. Do dvou let totiž děti létají (téměř) zdarma, a tohle byla poslední šance jak ušetřit. Ani na chvíli jsme neuvažovali vyrazit bez našeho, v té době 18ti měsíčního syna. A ani jednou jsme nelitovali.


Pro Objevíme svět napsala Bára.                                                                                         25. 9. 2017


Mapa cesty po Austrálii

A tady je mapa naší cesty.

Naše tři týdny na východním pobřeží Austrálie rozhodně stály za tu dalekou cestu. Viděli jsme velkolepé přístavy a města, krmili jsme klokany a delfíny, plavali se žraloky a želvami. A úspěšně se vyhýbali všem nástrahám, které tato krásná, ale ne moc pohostinná krajina nabízí.

Austrálie je neuvěřitelně rozlehlá, a když už se člověk trmácí tak daleko, chce vidět co nejvíce. Naší první, a nejdůležitější radou je vzít to s klidem a nepřehnat itinerář. Jinak se místo objevování budete jen přemísťovat, a to je s dětmi za trest. Vybrali jsme si jen část východního pobřeží. V Sydney jsme si půjčili auto a v našem tempu, bez dalších vnitrostátních letů, jsme dojeli na sever do Brisbane. Odtud potom na týdenní pobyt na jednom z ostrovů na Velkém Bariérovém Útesu.

V Austrálii s miminkem.

Opera v Sydney bez davů, výhoda jet lagu!

Našich 21 dní a 3171 km v Austrálii:

  • 4 dny Sydney: poflakování v Circular Quay, opalování na Bondi Beach, a lehký trek ze Spitu do Manly.
  • 2 dny Katoomba: lehké treky v okolí a krásné výhledy na Blue Mountains.
  • 5 dní po pobřeží Nového Jižního Walesu, nejvíc 3 hodiny v autě denně:
    • Katoomba – Newcastle: se zastávkou v rezervaci Blackbutt na koaly.
  • S miminkem do Austrálie.

    Každý máme svoji koalu.

  • Newcastle – Port Macquarie: s odbočkou přes Anna Bay okouknout písečnou dunu Stockton
  • Port Macquarie – Emerald Beach: přes Bellingen po Waterfall way až k rezervaci Dorrigo
  • Austrálie s miminkem

    Dramatické Dorrigo výhledy si zaslouží dramatickou fotku.

  • Emerald Beach – Byron Bay: pěšky do nejvýchodnějšího bodu australské pevniny na mysu Byron.
  • Byron Bay – Brisbane: relax na South Bank, výšlap na horu Coot-tha.
  • S miminkem po Austrálii.

    Po Brisbane je nejlepší doprava lodí. Rychlá, s výhledem, a ještě zadarmo.

  • 5 dní na Heron Island: 6 hodin autem z Brisbane do Gladstone, a 2 hodiny lodí dál na ostrov. Heron Island je nejdostupnější ostrov na jihu Velkého Bariérového Útesu, s nedotčenou přírodou. National Geographic naživo. Fantastické potápění a šnorchlování, pozorování mořských želv při nočním snášení vajíček, a doprovázení čerstvě vylíhnutých želviček zpátky do moře.
  • s miminkem po Austrálii

    Nedotčená příroda na ostrově Heron na Velkém Bariérovém útesu.

  • 1 den Fraser Coast: krmení delfínů v Tin Can Bay a projíždka k Rainbow Beach.
  • 4 dny Nambour: pláže na Sunshine Coast, a objíždení zajímavostí ve vnitrozemí.
  • Odlet z Brisbane do Prahy
CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Letíte na dovolenou s miminkem?

Přečtěte si náš podrobný článek „Co si sbalit do příručního zavazadla do letadla, když cestujete s miminkem„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Naše tipy:

  • Doprava: nejjednodušší je půjčit si auto, i když to vyjde docela draho: pronájem auta střední velikosti 65 AUD / den, plus poplatek za vrácení na jiném místě 350 AUD, DPH 10%, a pokud si nevezete s sebou, tak ještě 60 AUD za autosedačku. Celkově na 3 týdny tedy 1,667 AUD (30,000 Kč). Na řízení nalevo se dá rychle zvyknout, automat ušetří spoustu nervů. Je potřeba počítat s tím, že v Austrálii jsou vzdálenosti mezi městy velké, a maximální rychlost na většině dálnic je 100km/hod. Takže počítejte s delšími přesuny, a podle nálady dětí s krátkými, ale častými zastávkami.
  • Ubytování: s vysokou cenou jsme počítali, ale co nás nepříjemně překvapilo je spousta penzionů nebo hotelů, které buď děti nepřijímají vůbec, nebo si účtují extra za noc. A to i v případě, že dítě je mladší než 2 roky a sdílí s vámi postel. V Sydney a Brisbane se nám osvědčil Airbnb, spousta možností a za přijatelné ceny. Jinak jsme volili motely. Sice postrádají atmosféru, ale jsou levnější a hlavně se vždy dá zadarmo a bezpečně zaparkovat auto. V Katoomba jsme také vyzkoušeli dvoulůžkový pokoj v hostelu YHA (Youth Hostel Association) – stejné ceny jako v motelu, ale společné prostory a kuchyně jsou obrovské plus. Ve společných pokojích děti spát nemůžou, ale většinou mají hostely několik dvojlůžkáčů. Ale je potřeba rezervovat hodně předem.
  • Jídlo: najíst se dá všude dobře, od stánků na ulici až po drahé restaurace. Pro prcka jsme nakoupili místní příkrmy, nejvíce mu chutnaly Rafferty’s Garden. Dětská mléčná výživa se koupit v jakémkoli větším supermarketu, ale třeba i na čerpacích stanicích (náš Nutrilon se u nich jmenuje Aptamil).

Co vzít s sebou?

Co nejméně. Austrálie je pohodlná destinace a vše se dá dokoupit. Přenosnou postýlku jsme nechali doma, i když máme ultralehkou a skladnou. Ve většině ubytování nám postýlku zařídili, a tam kde ne, tak jsme se vyspali v jedné posteli. Kočár jsme taky nechali doma, a nelitovali jsme. Bohatě nám stačila naše osvědčená Manduca. Na delší treky v Blue Mountains ale doporučujeme sportovnější nosič, Deuter apod.

S miminkem po Austrálii

Krátké treky po Blue Mountains jsme si užili víc než prcek, který většinu prospal v nosiči.

Naprostou nezbytností je dětské oblečení s UV ochranou. Austrálie je bohužel vystavena velmi vysokému záření, a na slunci jste tam prakticky pořád. Dobrá zpráva je, že ochranné oblečení je velmi dostupné. Můžete je koupit v jakémkoli lepším nákupčáku, ve sportovních obchodech, nebo i v surfařském stánku na pláži. Cenově se jedno tričko pohybuje okolo 10-15 AUD, a výběr se nedá porovnat s tím, co jsme našli u nás.

Austrálie je velmi přátelská země pro cestování s dětmi. Každé město má vynikající dětské hřiště nebo park. V okolí jsou přírodní rezervace s lehkými stezkami nebo s malou zoo. A samozřejmě, pobřeží Austrálie, to je jedno velké pískoviště. I když ta vzdálenost děsí, stojí to za to.

O autorech:

O autorech:

cestování s dětmi

Bára a Marek Liškovi. Dobrodružná rodinka, která tráví každou volnou chvíli cestováním, a to i po narození syna. První cesta vedla v 5ti měsících autem do Španělska a Portugalska, následoval mimo jiné Island, Tenerife, treky v Alpách a Tatrách, a konečně na jaře 2017 vysněná cesta do Austrálie. Zážitky a tipy z cest sdílí na svém blogu foxonboard.com, sledovat je také můžete na Instagramu.