Krampuslauf v Salzburgu

Rakousko je před Vánoci navštěvováno zejména pro krásné Vánoční trhy s neopakovatelnou atmosférou. Je ale řada lidí, co s dětmi nechce tyhle “nákupní” akce absolvovat. Vánoční atmosféra se totiž vytrácí každým dalším dětským požadavkem na ještě jednuvánoční baňku, růžového plyšáka nebo skleněnou kouli se zasněženým Schönbrunnem. Ale jestli máte trochu věší děti, možná byste se jim mohli zavděčit trochu jiným zážitkem. Hrůzostrašnějším! Vezměte je na pravý rakouský krampuslauf!

Krampusové vám nedají v klidu usnout

Krampuslauf v Salzburgu

Každý krampus má rohy z opravdového zvířete – kozy, kamzíka, kozorožce nebo třeba z krávy.

Že nevíte, co to je? Pak vězte, že se jedná o průvod, hrůzu budících rakouských čertů, proti kterým jsou naši čerti plyšovými miláčky.
Každý správný krampus budí hrůzu už jen výrazem své dřevěné vyřezávané masky. Ta je vždy doplněna přírodními rohy, které pocházejí nejčastěji z koz, kamzíků, krav, muflonů nebo kozorožců. Kostým je vyroben z kozí nebo ovčí kůže. Když k vám taková potvora přijde a vy nevíte kdo, skrytý za hrůznou maskou, se na vás upřeně dívá, možná se vám ten den bude hůře usínat.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Co s dětmi ve Vídni?

Přečtěte si náš článek „5+1 tipů na vánoční Vídeň s dětmi„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Krampus i perchta budí hrůzu! Každý z jiného důvodu.

Krampuslauf v Salzburgu

Salcburk a okolí je v adventním čase plné pochodů krampusů.

A je tu ještě jedna věc. V minulost se v rakouských zemích v adventním čase pohybovaly dvě různé skupiny děsivých strašidel. Jednou z nich byli tradiční čerti, rakouští krampusové. Tedy hrůzostrašné bytosti, jejichž hlavním úkolem je v předvečer 6. prosince doprovázet Mikuláše. Na druhou stranu Perchty jsou krampusům vzhledem velmi podobné, jen jejich poslání je zcela jiné. Perchty jsou vlastně dobří duchové, kteří mají za úkol svým děsivým zjevem zastrašit zimu a přivolat jaro. Přináší zemi a jejímu lidu požehnání a příslib plodnosti a bohaté úrody v příštím roce. Pilným a přičinlivým lidem se od paní Perchty dostane odměny, líní peciválové pak neuniknou její trestající ruce. Tento prastarý zvyk má svůj původ v pohanských dobách.
V posledních desetiletích se rozdíly mezi krampusy a perchtami stále více smazávaly. Dnes se tedy nejčastěji při krampuslaufech můžeme potkat s oběma postavami a téměř je od sebe nerozeznáte.

Jak vlastně slovo krampus vzniklo ?

Krampuslauf v Salzburgu

Maska krampuse je ze dřeva s pečlivě vyřezaným hrozivým výrazem.

Existují dvě verze toho, jak výraz krampus vznikl. První hovoří o tom, že krampus pochází z rakouského slova krampas, tedy něco neživého. Jiný zdroj zase uvádí, že krampus dostal jméno až z Itálie. Získal ho díky svým obrovským drápům. „Grampa“ totiž v italštině znamená „dráp“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jak v Salzburgu ušetřit?

Přečtěte si náš článek „SALZBURG – jak ušetřit na rodinném výletě se Salzburskou kartou„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jakékoliv informace o rakouských čertech však předčí osobní zkušenost s krampuslaufem. Jakmile uslyšíte kravské zvonce blížící se k vám ulicí, zvedne se vám tepová frekvence. Je v tom směsice zvědavosti, strachu a napětí. V tohle mohou krampuslaufy konkurovat třeba počítačovým hrám. A tak jsem si skoro jistý, že za takový zážitek vám budou vaše děti, minimálně ty větší, vděčné. A s menšími, bych byl s návštěvou krampuslaufu raději opatrný!

Krampuslauf v Salzburgu

Správný krampus má kromě kožichu také kravský zvonec za opaskem a metlu s březového dřeva.