Vánoce ve Vídni s dětmi

Vánoční Vídeň je krásná

I když si to řada rodičů nepřizná, výlet s dětmi na vánoční trhy není vždycky zábava. Ta kouzelná chvilka souznění, klidu, lásky a míru skončí s prvním a neustále opakovaným přáním nějaké blbosti, kterou prostě doma mít nechcete. Jednou je to obří plyšový hot dog, jindy nějaká báječná skleněná věc, která se rozbije ještě něž ji přinesete domů. A příval přání většinou nemívá konec!

Vídeň na Vánoce s dětmi

Vídeňské vánoční trhy

Ideální doba strávená na vánočních trzích je ta, dokud děti něco obdivují. Jakmile se z toho stane hon za nákupy, nevím jak vás, ale mě to přestává bavit. A začínám se poohlížet po stánku s vánočním punčem. V takové chvíli by bylo nejlepší někam odejít a zabavit děti jinak.

Vánoční Vídeň je kouzelná, všechny ty trhy, atrakce, voňavé dobroty. Když ale chcete ve Vídni strávit celý víkend s dětmi, trhy vás nespasí. A dětem začnou lézt krkem ve chvíli, kdy jim nedovolíte koupit si už pátý hrnek s punčem. Ale Vídeň má řešení. Jsou místa, kde báječně zabavíte nejen děti, ale vlastně i sebe.

1. Ve věži můžete obdivovat žraloky

Haus des Meeres je věž, která sloužila k protiletecké obraně Vídně a dnes je naplněná vodou. Nedělám si legraci. Je tam několik obřích akvárií, kde se prohánějí manty, hlubokomořstí krabi, žraloci kladivouni, mořští koníci, rejnoci, piraně a další exotické ryby.

Největší hvězdou je kareta obrovská jménem Puppi. Želva s pohnutým osudem se dostala do Vídně jako mládě, kdy ji jedna turistka načerno propašovala z Asie. Místo aby skončila na talíři, je ozdobou Haus des Meeres. Navíc je tu obří krokodýlí park a imitace tropického pralesa s opicemi a želvami. Mezi návštěvníky létají netopýři či africký pták Toko. Neuvěřitelná jsou zvláštní insektária, několik desítek metrů chodeb listových mravenců, umístěné vtipně do skleněných madel na stěnách. V nejvyšším 11. patře si můžete vychutnat pohled na Vídeň. Prohlídka začíná v nejvyšším 11. patře, kde je kavárna a úžasný výhled na celou Vídeň. Do všech expozic se přitom dostanete díky centrálnímu výtahu také s kočárkem.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vyrážíte s dětmi po Evropě?

Zkuste objet pár památek UNESCO. Inspirujte s v článku “10 evropských památek UNESCO, které budou děti milovat.”

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

2. Což takhle dirigovat orchestr?

Haus der Musik je starý dům v centru Vídně, který skrývá nečekané multimediální dobrodružství. V prvním patře můžete za pomoci kostek různou kombinací hozených čísel zkomponovat svůj vlastní valčík. O patro výše prožijete jedinečné chvíle při experimentech s vlastním hlasem, při hraní na obří nástroje ale i při poslechu originálních záznamů z ulic světových metropolí nebo vesmírné lodi Apollo 11.

Patro věnované hudebním velikánům jako je Haydn, Strauss či Mozart také nezklame. Počítačový program Namadeus, z vašeho jména vytvoří krátkou skladbu v Mozartově stylu. Milovníci obřích koncertů si mohou vyzkoušet sami dirigovat orchestr vídeňských filharmoniků. Jen pozor, aby se vaše speciální taktovka hýbala ve správném tempu. Jinak budou hudebníci hrát rychle nebo pomalu, nebo vás dokonce coby dirigenta odmítnou poslouchat a přestanou hrát úplně.

3. Ztraťte se s punčem mezi ledovými skleníky

V Museums Quartier letos až do 23. 12. na hlavním prostranství každý den po setmění pořádají hudební a světelné projekce na okolní budovy. Vánoční malebné červeno, zeleno zlaté kombinace. Je to prima místo, kam se dá uchýlit, když už toho budete mít dost. Stánky z občerstvením jsou v duchu moderního umění ve tvaru zářících futuristických ledových kostek. Právě odtud si můžete odvézt ten nejoriginálnější hrneček na punč, který je inspirovaný moderním uměním. Já sám mám doma už dva a rozhodně nekončím. Kromě běhání v uzavřeném atriu muzea tu děti i dospělí mohou sledovat nebo si zahrát curling.

Vánoční Vídeň s dětmi

Jana s krásným hrnečkem na punč

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vyhýbáte se s dětmi městům?

Nemusíte. I velkoměsta mohou být baby friendly. Třeba Sofie. Přečtěte si článek “Co dělat s dětmi 6 dní v Sofii.”

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

4. Jak funguje náš sluch a zrak?

Tohle je parádní místo, odkud dostat vaše děti nebude snadné. V jedné z budov Muzeums Quartier totiž sídlí dětské muzeum ZOOM. A tady se vyblbnou děti od 8 měsíců! Právě pro ně je připravený podmořský svět plný peřinek, barevných míčků, žíněnek a prolézaček. Ty větší až do šestého roku věku se mohou stát námořníky. K dispozici je stanoviště kormidelníka, ponorka nebo kajuta v podpalubí. Ani odtud se dětem nebude po hodině chtít.

Kromě toho jsou tu i další oddělení pro větší děti. Naše dcera třeba v jednom z nich strávila celé odpoledne, protože zrovna nabízeli interaktivní expozici o středověku. Zkoušela psát husím brkem, vyrazila si svou minci a namíchala ve středověké lékárně opravdový čaj z bylin, který si odnesla domů. To vše v dobovém kostýmu. Letos je tu interaktivní výstava s názvem Země a hlína.

Vánoční Vídeň s dětmi

Psaní husím brkem

5. Pokojíčky princezny Sisi

Císařské letního sídlo zámek Schönbrunn nabízí dokonce audioprůvodce v českém jazyce v ceně vstupenky. Navštívit můžete sice jen zlomek ze 1441 místností, které zámek má. Ale i zpřístupněných 45 komnat bude děti bavit. Dozví se zajímavosti o rodu Habsburků. Navštíví místnosti, kde žil císař František Josef, který vládl v letech 1848–1916.

Holky určitě nadchnou princeznovské pokoje císařovny Sisi, která se velmi věnovala péči o své tělo, což dokládají vystavené předměty. A kdo viděl formanův film Amadeus, jistě si na něj vzpomene při prohlídce zrcadlového sálu. Právě zde šestiletý Mozart ve filmu hraje císařské rodině.

Tip na konec – Vídeňská karta pomůže s penězi

Posledním tipem na vánoční Vídeň  navíc je použití Vienna City Card, která vám zlevní pobyt i vstupy do jednotlivých muzeí. Z naší nabídky jsou to 4€ na vstupu do Haus der Musik, V ZOOM muzeu, kde mají děti vstup zdarma je to další 1€ na vstupence pro dospělého. V Schönbrunnu ušetříte 3€ na vstup. Okružní jízda patrovým busem je další sleva 3€. A tak bych mohl pokračovat. 1€ nebo 10-20% z účtu nabízejí nejrůznější kavárny, které rozhodně musíte navštívit.  Karta slouží jako jízdenka na městskou hromadnou dopravu, k ní může každý dospělý vzít jedno dítě do 15 let zdarma. Tu lze pořídit i předem online a je k dispozici na 24 / 48 / 72 hodin za 17 / 25 / 29 euro.

Tipy a odkazy

  • PRŮVODCI. Na cestách používáme buď průvodce Lonely Planet nebo Rough Guides.  V češtině Rough Guides nabízí Vídeň  a Lonly Planet Rakousko.

  • UBYTOVÁNÍ. Bydlení můžete vyřešit přes Booking.com. Ve Vídni je spousta možností, všechny je najdete ZDE. Častěji ale bydlíme přes Airbnb. Pokud chcete jednorázovou slevu €28 na vaše první ubytování zaregistrujte se ZDE.

  • JAZYKY. Ty se na cestách hodí vždycky. My se učíme anglicky a německy online. Doporučujeme vyzkoušet  Onlinejazyky.cz. Jednu úroveň se naučíte za 30 hodin studia. Při 20 minutách denně za 3 měsíce.