Vánoce v Brně s dětmi

Vánoční atmosféra na Zelném trhu v Brně.

“Na Vánoce do Brna? To spíš do Vídně, Budapešti nebo Norimberka”, řeknete si. Jasně, zájezdy se sem na trhy nepořádají. A to je vlastně dobře. Brňáci si Vánoce dělají pro sebe. Ne pro turisty. A tak je tu plno lidí, kteří sem zajdou s kolegy, kamarády nebo spolužáky na obligátní “turbomošt” a porozhlédnout se po drobnostech pod stromeček.

V centru jsou trhy na 4 náměstích, každý je jiný a každý má svoje kouzlo. My už máme s dětmi roky prověřenou jasnou trasu, abychom nic neminuli.

Vánoce s dětmi v Brně

S dětmi s oblibou každý rok přineseme domů nějakou novou formičku na perníky.

Začínáme u stromu na Náměstí Svobody

Náměstí Svobody je největší. Stánky s jídlem, pitím, peřinkami, čepicemi a vším možným jsou tu ve dvou řadách a na hlavním pódiu se tu střídají všemožné školy, školky a spolky. Je tady pořád dost lidí. My stánky vynecháváme a míříme vždycky rovnou k velikému vánočnímu stromu. Wow! Vánoce jsou tady. Velmi často ještě vhodíme nějaké peníze do pokladničky na charitu. A samozřejmě nesmíme zapomenout zazvonit na zvonek v malé zvoničce. Ten zvuk k Vánocům prostě patří.

Vánoce v Brně s dětmi

Strom na náměstí Svobody bývá vždycky největší v Brně!

Na kapra na Dominikánské náměstí

Ze Svoboďáku na Dominikánské náměstí je to pár kroků, ale úplně jiné Vánoce. Jsou tu jen stánky s jídlem a pitím od různých vyhlášených brněnských restaurací. My se ale stejně vždycky těšíme na kapří hranolky. Koncentrují se tady rodiny s dětmi. Nechodí se sem nakupovat, takže se tady nemotá moc lidí. A hlavně je tu nádherný dřevěný betlém v životní velikosti a k tomu velmi rozumně vyhrazený prostor s dřevěnými zvířátky, na které se dá lézt.

Vánoční trhy v Brně s dětmi

Tady se obvykle malinko zdržíme…. Děti lezou a my jíme a pijeme.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vánoční trhy v Brně už máte prozkoumané?

Přečtěte si náš článek „5+1 tipů na vánoční Vídeň s dětmi“ a vydejte se prozkoumat vánoční trhy a spoustu zajímavých míst i do Vídně.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Za řemesly na Zelňák

Zelný trh určitě vyhrává v malebnosti. Ve starobylých kulisách s dalším krásným vánočním trhem jsou tu rozesety stánky s řemeslnými výrobky. Všichni co něco ušili, vykovali, vyřezali, ukorálkovali, vytepali, namalovali, nabatikovali, vyfoukali ze skla, vyrobili z vosku nebo hrnčířské hlíny jsou tady na Zelném trhu. Tady se rádi podíváme do každého stánku a děti tady obvykle utratí pár korunek z pokladničky.

Vánoční trhy v Brně s dětmi

Na Zelňáku jsou vánoční trhy asi nepřívětivější.

Vánoční šalinou na Moravák

Pod Zelným trhem pak počkáme na tu nejkouzelnější tramvaj. Svítící “šalinou” se jezdí za normální MHD jízdenku, a když máte štěstí dostanete od pana řidiče čokoládku. I když je to normální šalina, je to pro děti vždycky velký zážitek. Asi to dělají speciální světýlka, kterými je tramvaj ověšená!

Vánoce v Brně s dětmi

Jízda vánoční šalinou je parádní, i když je to prostě normální “čtyřka”.

Finále na vyhlídkovém kole

Letošní novinka na Moravském náměstí je obří ruské kolo, které je vidět už z dálky, takže s dětmi se mu jen těžko vyhnete. Děti jistě ocení “uslámovaný” betlém. Na Moravském náměstí je také několik velkých stanů, které oceníte ve velké zimě. Kromě obligátního jídla a pití jsou tu charitativní a rukodělné obchůdky a antikvariát. Jeden stan je vyhrazen na divadla a koncerty.

Vánoce s dětmi v Brně

Obří ruské kolo je novou dominantou Adventu na Moraváku.

Bruslení pod koněm

A komu by to nestačilo, tak si může jít na Moravském náměstí zabruslit na nejkrásnější kluziště. Bruslení přímo pod nohama “brněnské žirafy” neboli jezdecké sochy markraběte Jošta, to můžete zažít jenom v Brně. Brusle se dají půjčit přímo na místě za 70 korun, když složíte pětistovku zálohu.

Vánoční bruslení s dětmi v Brně

Asi nejoriginálnější ledová plocha pro bruslení v ČR je v Brně na Moravském náměstí!