Vorarlbersko s dětmi

Zasněžené Vorarlberko

Vorarlbersko je kouzelný a pro Čechy trochu neznámý kout Rakouska, který leží na západě země až na hranici se Švýcarskem a Lichtenštejnskem. Místo, kde chcete strávit dovolenou v létě i v zimě. Region má několik třítisícových vrcholů, hlavně kolem údolí Montafon nebo v oblasti Arlberg. Tamější lyžařská střediska patří k těm nejluxusnějším v Evropě. Vorarlbersko má ale také mnoho míst, která jsou přívětivá k rodinám s dětmi. A není jich málo. Mezi “family friendly” údolí patří třeba Kleinwalsertal, Brandnertal nebo Bregenzerwald se svými mírnými kopci, ale perfektním servisem.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Dá se naučit lyžovat za 4 hodiny?

Vyzkoušeli jsme a jde to! Více v článku o lyžování ve Schwarzenbergu.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vorarlbersko prostě milujeme

O zábavu pro celou rodinu se umí postarat v podstatě kdekoliv v Rakousku a stejné je to samozřejmě ve Vorarlbersku. A i tady jsou všechny služby pro rodiny s dětmi promyšlené, velmi často souvisejí s udržitelností, ochranou životního prostřední, tradicemi nebo je za nimi krásný příběh. Co nás tady ale strašně baví, že z každého člověka, kterého jsme ve Vorarlbersku dosud potkali, a byly jich určitě desítky, čiší nadšení, snaha vyhovět, zájem a také sounáležitost s regionem. Když potkáte takové lidi, pak samotná atrakce nemusí být zrovna ledovcová ferrata nebo koupání v termálních pramenech. I obyčejný statek s ovcemi a slepicemi se vám může zdát úžasný a můžete tam s dětmi zažít krásné dopoledne!

Vorarlbersko s dětmi

Vorarlbersko Andelsbuch

Krásný podvečer na starodávné farmě

A přesně tohle můžete s dětmi zažít v malé vesnici Au, kde jednou týdně po celou zimu můžete navštívit zdejší ovčí farmu. Milá paní domácí vás vyzvedne ve čtyři hodiny u kostela v místní části Rehmen a odvede vás do několik metrů vzdáleného tradičního vorarlberského domu.

Ovčí farma s dětmi

Ovčí farma v Au

Vorarlberská architektura využívá dřevo kde se dá a tak se třeba dozvíte, že střešní šindele se vyrábějí z modřínového dřeva, které odpuzuje vodu. Jedlovým dřevem se obkládá návětrná strana domů a smrkovým dřevem se obkládá strana, na kterou svítí slunce. Výklad ale nikdy není tak dlouhý, aby se děti začaly nudit a tak se hned spěchá do stáje k ovečkám.

Tam si děti mohou ovce pohladit a podívat se na malá jehňátka. Pro nás bylo velkým překvapením, že spousta rakouských dětí v naší skupině vůbec netušila, kde se berou vejce. Když paní statkářka sáhla do kurníku a vytáhla odtud vajíčko, ve tvářích spousty z nich se objevil nečekaný údiv. Pro nás, co slepice máme doma, úsměvné, ale jinak z toho trochu mrazí. Děti si mohou vyzkoušet házet seno vidlemi a nakonec si z opravdové ovčí vlny mohou vytvořit polštářek, který jim maminka paní statkářky ještě před odchodem sešije.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kde si ve Vorarlbersku příjemně a v klidu zalyžujete s dětmi?

Vyzkoušejte “Unsere Niedere!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vezměte lamu na vycházku

Lama je úžasné zvíře. Taková princezna mezi ostatními zvířaty, která běžně potkáte v Alpách. V Bregenzském lese je chová rodina Evy a Antona Viglových ve vesničce Langenegg. A vyjít si s nimi na vycházku je skutečně zážitek nad jiné. Jsou to neuvěřitelně empatická zvířata. Zapomeňte, že byste se na nich projeli, ale jejich přítomnost vám bude velmi příjemná. Sejdete se přímo v domě u Viglů a tam si můžete lamy pěkně prohlédnout, zeptat se na všechny vaše otázky – jistě padne i ta nejčastější, jestli lamy plivou. Pak jim nasadíte postroje a vydáte se na hodinu až dvě do terénu podle vaší kondice a také podle aktuálního množství sněhu. A jak lamy vlastně do téhle vorarlberské rodiny přišly? V roce 2005 je začala rodina využívat k přepravě materiálu v horách pro jejich schopnost unést až 30 kilo nákladu a také jejich “off-roadové” schopnosti. Zamilovali se do jejich mírné povahy a bylo to.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Máte rádi na svahu atrakce pro malé lyžaře?

Vyzkoušejte středisko Schetteregg!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jen rolničky zvoní do bílého ticha

Když jsme dorazili k místu zvanému Hochhäderich, horské louce nad vesnicemi Krumbach a Hittisau, bylo všude bílo a hlavně ticho. Nebyl zrovna slunečný den a tak i kolem Almhotelu Hochhäderich se nic moc nedělo. A pak jako v pohádce jsme uslyšeli rolničky. Vydali jsme se od hotelu po shrnuté cestě, sníh jen praskal pod nohama, když se před námi objevilo koňské spřežení.

Vorarlbersko s dětmi bez lyží

Jízda koňským spřežením je nádherný zážitek.

Nasedli jsme do saní a nechali se vézt zasněženou krajinou. Připadali jsme si jako v pohádce Tři oříšky pro Popelku. I když za jasného slunečného dne by taková projížďka měla jistě také své kouzlo, krajina ponořená v mlze působila mysticky.

Když na Hochhäderichu absolvujete takovou projížďku, nemusíte hned zase odjet. Po okolí, které je jednou velkou zasněženou loukou, je nejen spousta stop pro běžkaře, ale je tu také řada tras pro pěší. Jen půlhodinovou procházkou přijdete třeba k Alpe Hochwies, což je dřevěná chalupa s občerstvením už v Německu. Druhou možnou zastávkou je Hörmoosalpe, ke které už půjdete 45 minut.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nevíte, co si sbalit na hory?

Přečtěte si podrobný návod a stáhněte si odškrtávací seznam, který jsme pro vás připravili k vytisknutí.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam se schovat při špatném počasí?

Kromě těchto venkovních aktivit je k dispozici v celém Vorarlbersku řada indoorových možností. Rozhodně se cestou z Bregenzerwaldu zastavte v obchodě se včelími specialitami a domácí vorarlberskou pálenkou Bentele v Alberschwende. Další možnosti jsou v několika vorarlberských městech. Třeba muzeum Inatura, muzeum Rolls-Royce v Dornbirnu nebo prohlídka historického centra ve Feldkirchu se zastávkou v některé z místních kavárniček. A nebo některá z krytých plováren v Bludenzu, Dornbirnu nebo Bregenzu.

Tipy a odkazy

  • Tištěný průvodce. Na cestu se vám může hodit průvodce Lonely planet po Rakousku. Také nakladatelství Ikar vydalo průvodce po Rakousku

  • Bydlení. V Bregenzerwaldu je ubytovacích kapacit spousta od nejlevnějších až pod nejdražší. Nabídek přes Booking.com je spousta. My jsme tu bydleli hned třikrát a hodně luxusně. Nejdřív to byla úžasná Vila Natur. Další místo byl Islen House – nádherné místo, kouzelný dům. A naposledy jsme bydleli v parádním ubytování Schtûbat.

    Ale dá se najít také spousta možností přes Airbnb, po registraci na našem odkazu dostanete slevu 28€ na první bydlení!

  • Pojištění na cesty. Jakkoliv platí po celé EU naše kartička pojištěnce, je lepší se na cesty připojistit. Pokud nemáte celoroční pojištění, pak se nabízí najít si před každou cestou to nejvýhodnější pojištění přes některý srovnávač. My používáme TOP-Pojištění, kde se my pojišťujeme už více než 10 let. Teď stačí kliknout na náš odkaz a sjednat si pojistku přímo z našich stránek.

  • Návštěva ovčí farmy v Au Rehmen.  Není potřeba domlouvat. Sraz je u kostela. Paní mluví německy, ale velmi pomalu a názorně, takže to naše děti chápaly i tak a navíc to měli jako lehký kurz němčiny.

  • Rocky lamas. Lamy si můžete pronajmout na procházku u Viglových ve vesnici Langenegg.

  • Vyjížďka na saních tažených koňmi. Seznam možností zimní vyjížďky s koňským spřežením najdete na stránkách Vorarlberska.

  • Lokální bio suvenýr. Med a medovinu od místních včel můžete koupit v obchodě rodiny Bentele ve vesnici Alberschwende.