Z Rakouska, kam jezdíme moc rádi mám nejraději vlastně nejvzdálenější region Vorarlbersko. Strávili jsme tam několik týdnů v létě, ale jezdíme tam i v zimě. Naposledy jsme byli v Brandnertalu. Nicméně Bregenzský les a jeho letní hory jsou pro nás prostě srdcovou záležitostí. Vorarlbersko je prostě úžasnou kombinací náhderné přírody, přátelských lidí, také úžasného jídla a jedinečné architektury v krajině. Přitom to není taková ta rakouská klasika s muškáty ve všech oknech. Lidé z Vorarlberska si potrpí na jednoduchost, kvalitu a krásu. Přesně takové jsou zdejší domy. Mimo jiné jsme o nich psali v článku 5 luxusních apartmánů ve Vorarlbersku.


Článek napsali Jana a Tom z Objevíme svět.                                                         27. 6. 2019


Jezero Kalbelesee

Jezero Kalbelesee nad Schröckenem ve Vorarlbersku.

Dům ze dřeva pokáceného ve správné fázi měsíce!

Začátkem července, kdy jsme se do Vorarlberska vydali my, nebyli v horách Bregenzského lesa téměř žádní jiní turisté a tak byl každý výlet po okolních kopcích velkým dobrodružstvím. Jako základnu jsme si zvolili Villu Natur v osadě Schröcken, kde lišky dávají dobrou noc. A není to jen klišé. Sami jsme s dětmi několik lišek na kopci nad chalupou dvakrát večer zahlédli.

Vila Natur

Vila natur, Bregenzský les, Vorarlbersko.

Nádherný dům s ubytováním provozuje Angelika a Josef Jochumovi. Sami v domě se třemi dětmi bydlí a další pokoje a apartmány pronajímají. V domě senoseče mají navíc spoustu jiné práce s obděláváním horských luk okolo. Přesto se o vás postarají, jako byste byli rodina. Se stejnou péčí přistupovali také ke stavbě domu. Jakkoliv se to může zdát zvláštní, dřevo na jeho stavbu bylo pořízeno, již trochu zapomenutou starou technikou. Stromy byly pokáceny v té správné měsíční fázi a rovněž v nejideálnějším období roku. Lidé již po staletí sledují, jak se chová dřevo pokácené tímto způsobem. Nejlépe jsou na tom kmeny, které byly vytěženy v biologické zimě stromů od září do ledna, kdy proudění mízy ve dřevě je minimální a také v době ubývajícího měsíce. A právě z takového dřeva je Villa Natur. Dřevo je hlavním stavebním i dekoračním prvkem celého domu i interiérů. Takže hned jak vstoupíte dovnitř, si tohle bydlení prostě zamilujete.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jak přinutit děti, aby na výletě neremcaly?

Přečtěte si podrobný návod, jak dětem zpříjemnit výlet. Jak je přimět, aby něk am šly pěšky „S dětmi na túru“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Bregenzský les jako na dlani

Sýrové špecle z dřevěného kotlíku rychle ubývaly. Po celodenním výstupu na chatu Hochhäderich, s tříletým Kryštofem na zádech, měl Tom vážně hlad. Když jsme se ale cpali tou dobrotou, poslouchali kravské zvonce za chalupou a rozhlíželi se do sluncem zalitého údolí Bregenzského lesa říkal, že to stálo za to. A pak nám ještě paní domácí oznámila, že jsme na chatě úplně sami! Takovou idilku jsme s rodinou prožili nad obcí Hittisau v 1566 metrech nad mořem.

Chata Hochhäderich

Chata Hochhäderich na vesnicí Hittisau v Bregenzském lese.

Z chaty na chatu jen tak nalehko

Nabízejí tam putování na lehko z chaty na chatu, trasami, které patří k lehčím horským túrám, takže je zvládnou i děti. Ty naše celou cestu skuhraly, že je to pořád do kopce. Když jsem ale s dcerou sledoval západ slunce nad Bodamským jezerem, které je vidět z brdku nad chatou, byla nadšená a už jsme na ten večer mnohokrát vzpomínali.
Takový zážitek v horách, jakkoliv je pro děti náročný, se většinou smrskne jen na ty krásné chvíle, které nastanou, když zapomenete na to, že jdete pořád do kopce. Navíc je skvělé chodit po horách bez starosti s noclehem. Když nutně nemusíte mít čtyřhvězdičkový hotel, ale stačí vám čistá postel, skvělé jídlo a sprcha jednou za dva dny, pak je model “z chaty na chatu” ideální. A věřte, že drobné nepohodlí, jestli se tomu tak dá vůbec říkat, bude odměněno právě nadšením vašich dětí z volnosti, jen co pochopí, že v 1566 metrech nad mořem jsou lepší věci než tablet či televize. A věřte, že druhý den vašeho putování už nebudou mít s chůzí žádný problém. Další zastávka, Falken Hütte je navíc dosažitelná vlastně už jen po hřebeni, s minimálním převýšením.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Co dělat v rakouském Zillertalu?

Co jsme dělali v rakouských Alpách? Přečtěte si náš článek: „Road trip 2018 – část 2. – údolí Zillertal v Rakousku“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Koupání se pstruhy v Körbersee

Schröcken je uprostřed hor, Villa Natur je umístěná v části, kde je asi jen deset dalších domů, takže opravdu zapomenutý kout. K autobusové zastávce, kde jezdí linka propojující celé údolí a další vesnice, je to 200 metrů. Vyjeďte do sedla Hochtannberg v necelých 1700 metrech a odtud se pěšky vydejte zpět. Na trase jsou dvě překrásná jezera – Kalbele see a Körbersee, přičemž v tom druhém, uprostřed nádherné přírody, si můžete dopřát chladivou koupel. V průzračné vodě u břehu jsou dokonce pod hladinou vidět pstruzi. Časy chůze na orientačních tabulích v případě, že jdete s dětmi, neberte vážně. Čím menší děti jsou, tím pravděpodobnější je, že se dostanete i na dvojnásobek uvedeného času. Ale není kam spěchat. Nad Körbersee je hotel, kde se můžete ubytovat nebo jen najíst. A po cestě do vesnice narazíte ještě na horské muzeum Batzen je umístěno v dřevěné chalupě, kde můžete vidět, jak se v horách žilo, jaké nástroje a nářadí používali zdejší pastevci a horalé.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nevíte, co do auta na delší cestu?

Přečtěte si náš podrobný návod v článku „Jak připravit auto na dovolenou

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Hory jsou ta nejlepší atrakce

Na horách je krásné, že vlastně nemusíte mít program, stačí se jen toulat krajinou a vstřebávat tu krásu kolem. V Bregenzském lese také zřídili nově 12 tematických turistických stezek, které vedou přes třináct vesniček. Doba, za kterou trasy projdete je vždy mezi 1,5 hodinou a 4 hodinami chůze. Na přírodní zvláštnosti, významné stavby a řemeslné, kulinářské či ekologické zajímavosti, podél každé trasy upozorňují ocelové sloupky s interaktivním prvkem v podobě skleněného kukátka, v němž se vám zobrazí kresba a otázka k danému místu.

Bregenzský les z okna vlaku

Wälderbahn ve Vorarlbersku.

Wälderbahn v údolí Bregenzského lesa ve Vorarlbersku.

Pro techničtější rodiny je tu muzejní železnice z Bezau do Schwarzenbergu. Je to malý úsek původní trati z Bregenzu. Tato úzkorozchodná železnice byla v provozu od roku 1902 do roku 1983, kdy byla kvůli častým záplavám a sesuvům půdy zavřena. Alespoň malý pětikilometrový úsek se podařilo zprovoznit v roce 1993. Od toho roku se na trati každou sobotu a neděli od konce května do začátku října a o prázdninách ještě ve čtvrtek, můžete svézt starým vlakem. Je to asi hodinová jízda tam i zpět. Vozový park kromě malých dieslových lokomotiv zahrnuje i parní lokomotivu, která je používána při zvláštních příležitostech.

Kosmetika ze syrovátky na Metzlerově farmě

Metzlerova farma v Eggu.

Metzlerovu farmu v Eggu budou děti milovat!

Počasí v horách je nevyzpytatelné. Jeden den můžete řešit nedostatek opalovacího krému ve 40°C horku a další den nebudete vědět, kde se po celodenním lijáku usušit. Každopádně pro dny, kdy počasí není úplně vycházkové, existuje v Bregenzském lese také řada možností. Jednou z nich je návštěva Metzlerovy farmy v Eggu. Je to unikátní zemědělská usedlost, kde návštěvníci mohou nahlédnout za kulisy takového hospodářství. Děti jistě ocení návštěvu chlévů, dojící stanice, ukázky výroby sýra a dospělí, především ženy jistě bude zajímat moderní budova, kde Metzlerovi vyrábějí kosmetiku ze syrovátky. Farma je ukázkovým ekologickým hospodářstvím.

O autorech:

Jana, Tom, Julinka (15) a Kryštůfek (10). Jsme rodina, která věří, že cestování je způsob, jak nejlépe strávit společný čas a něco se naučit nejen zvenčí, ale i o sobě navzájem.

Věříme, že cestování zbavuje děti i dospělé strachu z neznámého. Ukazuje, že svět není takový, jak nám ho předkládají večerní zprávy.

Nejsme lovci destinací – nemusíme spát každý týden někde jinde, ale jsme sběrači společných zážitků s dětmi. Dobrodružná cesta nemusí být na Filípinách, ale může se odehrát i v sousedním lesíku.

Založili jsme stránku Objevíme svět! a chceme, aby byla místem, které rodiny s malými i velkými dětmi inspiruje a motivuje k cestování.

Více se o nás můžete dozvědět zde.

Tipy a odkazy

  • DOPRAVA ZDARMA – Dopravu autobus stejně jako jízdu lanovkami máte zdarma, pokud se v Bregenzském lese ubytujete nejméně na tři dny. “Bregenzerwald guest card” navíc nabízí i další bonusy v podobě desetiprocentní slevy na produkty třeba na Metzlerově farmě nebo 2€ na vstup do adventure parku ve Schröckenu.

  • KOUPÁNÍ ZDARMA – Zdá se mi až neuvěřitelné, kolik nádherných malých koupališť najdete v obcích Bregenzského lesa. Příjemné koupání s Bregenzerwald Guest Card za ubytování se zdarma můžete vykoupat v Au, Eggu, Bezau, Hittisau, Mellau, Schoppernau i Schearzenbergu. Všechna koupaliště jsou vybavena bazény nejen pro dospělé, ale i spoustou atrakcí pro děti. Velkým zážitkem je ale koupání v divoké řecem Bregenzerach, která protéká údolím. Když se vám poštěstí najít pláž blízko starého železného viaduktu, můžete se přímo z ledové tůně uprostřed řeky dívat, jak po mostě jede historická mašina Wälderbähnle.

  • VLAKEM ZA HUBIČKU – Pohodlná jízda s Českými drahami do Bregenzu, je super, protože Bregenz spadá do tzv. včasných jízdenek. Takže si ušetříte jízdu autem, stresy na dálnicích a užijete si dovolenou už při cestě vlakem jako my v článku Vlakem do Vorarlberska levněji než autem. Z Prahy včas zakoupená jízdenka stojí 524 korun a z Brna dokonce 386. Více zjistíte na webu Českých drah.