V Salzburgu jsme byli s dětmi už dvakrát. Pokaždé jsme se tam zastavili cestou do Alp do Vorarlbeska. Zůstali jsme tam dva dny a pokaždé jsme rádi využili turistickou kartu SALZURG CARD. Karty pro turisty se moc často nevyplatí. V Rakousku to ale umí. S místními turistickými kartami máte hodně vstupů úplně zadarmo a většinou i lokální dopravu. Nemusíte tak na výletě přemýšlet, kolik si potřebujete schovat peněz na vstupy a můžete v klidu utrácet za jiné služby. Takže se to asi vyplatí i jim. Vaše návštěva, přestože není nejlevnější, se tak podobá velkému dárku s červenou mašlí. Jen ji rozbalit! A takhle se budete cítit i při návštěvě Salcburku, kde je oním kouzelným dárkem Salcburská karta.

Salcburská karta

Salcburská karta se skutečně vyplatí

Pocitu, že stojí příliš mnoho se zbavíte již při prvním volném vstupu třeba do Muzea hraček nebo když k Muzeu moderního umění na Mönchsbergu vyjedete jinak placeným výtahem. Obě tyto atrakce máte zdarma. A už jste z karty odmázli 9 euro, které byste museli dát za vstupné a jízdu.

Jak tedy naplno strávit jeden den v Salcburku a ještě ušetřit třeba na večeři? Důležité je, že v Salzburku nemusíte ani bydlet, abyste si mohli kartu koupit. A tak se vám vyplatí, i když přes město třeba jen projíždíte nebo si sem chcete udělat jednodenní výlet z nějaké jiné blízké rakouské destinace. Výhodou je, že se nemusíte zdržovat ve frontách, protože karta vám po objednání na internetu přijde domů. Cena za 24 hodinovou kartu je pro dospělého 27€ a pro dítě je to polovina, tedy 13,5€. K dispozici jsou ale i dvoudenní nebo třídenní karty, přičemž jejich platnost začíná vyprchávat od první použití.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Pojďte s dětmi prozkoumat Salcburskou jezerní oblast!

Přečtěte si náš článek s tipy na aktivity „Road trip 2018 – Salcburská jezerní oblast„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Hangár číslo 7

Vzhledem k tomu, že s kartou se můžete po Salcburku pohybovat městskou hormadnou dopravou zdarma, doporučuji odložit auto na některém odstaveném parkovišti a dejte se do toho.Naše prohlídka bude začínat na letišti, kde společnost Red Bull, tedy její letecká odnož Flying bulls zdarma pro veřejnost otevřela Hangár číslo 7. Ve futuristické budově navržené zdejším architektem Volkmarem Burgstallerem můžete spatřit unikátní sbírku letecké techniky, ale nejen to. K vidění jsou tu i Formule 1, motorky – vše v továrních barvách Red Bullu. K vidění je i vybavení dalšího zdejšího rodáka Felixe Baumgartnera, který jako jediný člověk v historii překonal rychlost zvuku, když při seskoku z výšky 39 kilometrů nabral rychlost 1357 kilometrů v hodině. Zdánlivě chlapecké zábavě, za chvilku v nádherných prostorách podlehnou i holky.

Muzeum Red Bull Salzburg

Hangár číslo 7

Dovádivý Hellbrunn

Je ale na čase se vydat dále. Autobusem číslo 10 jeďte do centra, kde u radnice přesednete na linku 25 k zámku Hellbrunn. Krásný zámek nechal v roce 1612 postavit salcburský knížecí arcibiskup Markus Sittikus. Rozsáhlý areál je skutečně překrásným místem k návštěvě i polednímu odpočinku. V horkých letních dnech oceníte zejména vtipné a překvapivě umístěné fontány, který je tu několik desítek. Důmyslně ukryté trysky stříkají vodu na návštěvníky z těch nejméně očekávaných míst.

Salzburg Hellbrunn

Vodní hrátky v zámku Hellbrunn

Jindy voda zase pohání nějaký stroj nebo mechanismus pohybující nejrůznějšími figurkami. Asi hodinová prohlídka vás často příjemně promočené vynese do zdejšího parku, kde můžete přes horké poledne lenošit na trávě, hrát hry nebo vypustit děti na zdejší hřiště. V extrémně horkých dnech jistě oceníte i malý bazének s pramenem a nebývale chladnou vodou, do které můžete smočit nohy nebo celé tělo. V parku stejně jako na mnoha jiných místech Salcburku teče z fontánky u bázenu pitná voda. Můžete také zajít na oběd do zdejší restaurace, nebo si dá něco rychlého v bufetu. Cenná je jistě i informace, že jsou tu zdarma příjemné toalety.

Zoo s nosorožci a gibony

Cesta k autobusu zpět do města bude ještě složitá. Na trase je totiž kasa Salcburské zoo, kam mají držitelé oné “kouzelné” karty rovněž vstup zdarma. A zoo rozhodně stojí za návštěvu. Pro unavené menší děti si jako nákupní košík u supermarketu můžete půjčit dřevěný vozík, který vám tak dost usnadní prohlídku. Většina dětí ve vozíku vydrží jen k výběhu s kozami, protože ten je volně přístupný i malým návštěvníkům. Zoo ale nabízí mnohem více, od pelikánů, lvů či gibonů až po zebry, velbloudy, tapíry a nosorožce. Když se budete chtít osvěžit, je zde několik restaurací, kde na vás často stejně jako na jiných místech Rakouska čeká česká nebo slovenská obsluha. Na konci vrátíte vozík a k autobusu, který vás vezme zpět do centra je to pár desítek metrů.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vyrážíte s dětmi do zahraničí?

Přečtěte si podrobný článek „Pas pro dítě vyřídíte levně do měsíce, draze za šest dní„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Tančící loď, pro silné žaludky

Lod v Salzburgu

Lodě na řece Sále. Projížďka zdarma v rámci Salzburg card.

Nechejte vysadit na nábřeží na Hanusch platz, odkud jse to jen kousíček k předprodeji lístků na plavbu lodí po řece Salzach. Asi hodinová plavba po rychle tekoucí řece je zakončena tancem lodi. Kapitán nechá plavidlo několikrát unášet řekou a za zvuků hudby pak prudce obrací stroj proti proudu. Ze břehu zajímavá podívaná, na lodi zážitek především pro lidi trpící kinetózou. Pro rodiny s dětmi další rozptýlení na trase po tomhle krásném městě.

Lanovkou na hrad

Avšak už je čas vydat se do centra, odpoledne slunce už tak nepálí a proto návětěva hradu Hohensalzburg bude další příjmenou zastávkou. Kdyby bylo přece jen horko, můžete si v mohutných zdech největšího hradního komplexu ve střední Evropě posedět hezky v chládku. Nebudete první. Salcburská pevnost sloužila nejen jako obranný hrad či dočasná rezidence knížecích arcibiskupů, ale také jako kasárna a věznice. Nahoru nemusíte šlapat po svých. Od roku 1892 jezdí do kopce zubačka, jako v Praze na Petřín. Z prosklené kabiny je kráně vidět celé město stejně jako z horních nádvoří hradu.

Hohensalzburg

Zubačková lanovka na hrad Hohensalzburg

Lanovka jezdí v sezóně až do 22 hodin a vám se tak tu můžete zakončit svoje putování po městě romantickým výhldem na noční osvětlený Salcburk.

Mozart, kam se podíváš

Ale Salcburk je především město geniálního skladatele a hudebníka Wolfganga Amadea Mozarta. Jeho rodina žila ve třetím patře domu v Getreidegasse č. 9 dvacet šest let – od roku 1747 do roku 1773. Dnes je v tomto domě muzeum věnované právě Mozartovi. Kromě prostor, které Mozartovi obývali jsou tu k vidění také mnohé Amadeovy nástroje. Jeho dětské housle, kladívkový klavír či housle koncertní. Za návštěvu stojí také dům na Makartově náměstí, kam se rodina přestěhovala po roce 1773 a sám Mozart tu žil do roku 1780. Zde napsal řadu symfonií, klavírních a houslových koncertů i dalších skladeb.

Salzburg

Ulice Salzburgu lákají k procházce.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Čeká vás dlouhá cesta autem?

Přečtěte si náš článek s tipy na „10 her na dlouhou cestu autem„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Ve výčtu možných turistických atrakcí v Salcburku by se dalo pokračovat. S diciplínou dopělých by se asi dalo zvládnout ještě víc, záleží jen na vás jaké tempo si při prohlídkce Salcburku zvolíte. Pokud se chcete zdržet déle je dobré vědět, že vstup zdarma na každou atrakci máte se Salzburskou kartou vždy jen jednou.

Kolik lze ušetřit s kartou za 27€/13,50€ (dospělí/děti 4-14 let)

Autobus do Hangáru 7 –                 2,6€/1.30€

Hangár 7 –                                          zdarma

Autobus do Hellbrunnu –               5,2€/2,6€

Vodní hrátky Hellbrunn –              12,5€/5,5€

Zoo –                                                 10,5€/4,5€

Autobus do centra –                        2,6€/1.30€

Mozartův rodný dům –                  10€/5€

Lanovka na Hohensalzburg –       6,8€/3,7€

Vstup do pevnosti –                       11,5€/6€

Projíďka lodí –                                 10,5€/4,5€

Celkem                                             72,2€/34,4€