Pod stromečkem se u nás vloni objevily dvě krásné knížky z edice Lonely Planet , ale nebyly to žádní průvodci. Byly to dětské knížky Co se kde děje a Co lidé dělají. Byla to pro mě novinka, nevěděl jsem, že světoznámý vydavatel cestovních průvodců má i něco, co potěší dětskou duši.

Kluk čte knihu od Lonely Planet Co lidé dělají.

Malý cestovatel hledá příští cíl.

Atraktivní vzhled obou knížek nedovolil, aby se ztratily mezi krabicemi lega, pastelkami, traktůrky, a panenkami a tak jsem ještě na štědrý večer uléhal s Kryštofem do postele právě s jednou z těch knih. Od té doby jsme knížky od začátku do konce prošli nesčetněkrát a pokaždé jsme objevili něco nového. A právě to mě, ale hlavně moje děti baví.

Tak třeba Co se kde děje je knížka, která děti zavede do sedmi známých velkoměst. V knize jsou Rio de Janeiro v Brazílii, Londýn ve Velké Británii, New York v USA, Marrákeš v Maroku, Sydney v Austrálii, Šanghaj v Číně a Paříž ve Francii. Čtrnáct velkých tvrdých stránek je až po okraj naplněno krásnými obrázky, zajímavými příběhy a krátkým komentářem.

V knížce jsou otevírací okénka. A nejde to jinak než je všechny pěkně hned otevřít. A je jich na pět desítek. Každé vylupovací okénko ukrývá malý příběh. Situace na vrchní straně obrázku dosáhne rozuzlení po otevření okénka.

Detail knihy Co se kde děje od Lonely planet

Okýnka je potřeba všechny otevřít! A několikrát…

Další drobné úkoly udržely pozornost našich dětí a pomohly jim zaměřit se na detaily. Hledali jsme skryté obrázky, nesmysly, příběhy i vtipné situace, které se v jednotlivých městech dějí. Ani to nebolelo a v hlavičkách našich dětí navždy uvízla slova “Marrakéš, Bonjour nebo papoušek kakadu.”

Druhá knížka Co lidé dělají, obsahuje seznam neobvyklých povolání po celém světě. Jsou tu šerpové na Mount Everestu, královští létající lékaři v Austrálii, policisté na kolečkových bruslích v Paříži nebo správce parku v Yellowstonu v USA. Děti se mohou na chvilku stát také hercem z Bollywoodu v Indii či gorilím zvěrolékařem v Africe nebo gaučem v Argentině.

V dětské edici Kolem světa od Lonely planet vyšla ještě Fantastická zvířata. Že by tip pro příštího Ježíška?