Do Badenu u Vídně, jezdíme pravidelně už několik let. Z Brna to máme kousek, dojet sem můžeme za dvě hodinky vlakem nebo autem. My jsme to jednou dali s dětmi i na kole. Letos jsme si vyjeli jen bez dětí. A proč se sem pořád vracíme? Protože v v Badenu je prostě vždycky dobře.


Článek napsala Jana z Objevíme svět.                                                         11. 6. 2023


Ikonická fotografie obřích rozměrů na budově Casina Baden.

Fotofestival La Gacilly Baden nesmíme vynechat

Hlavním lákadlem je pro nás samozřejmě dnes už tradiční fotofestival La Gacilly Baden. Festival velkoformátových fotografiích, které jsou rozmístěny po celém městě, otevírá vždy nějaké environmentální téma. Letošní ročník nese název „Orient“ a zaměřuje se na fotografy z Íránu, Afghánistánu a Pákistánu. Jejich fotografie ukazují jak jejich krásu, tak i nelehký život v těchto zemích. Stylizované fotografie Íránské fotografky Maryam Firusi nebo Afghánské fotografky Fatimah Hossaini otevírají mnoho otázek o ženských právech. Skutečně vás to zasáhne, když procházíte v letních šatech kolem fotografií žen uvězněných v burkách.

Obrazy afghánských žen fotografky Fatimah Hossaini, která po vítězství Talibanu musela zemi opustit a našla azyl ve Francii.

Fotofestival La Gacilly Baden vám zabere rozhodně půl dne. Je to totiž největší  venkovní výstava fotografií v Evropě. Pokud  budete chtít vidět všechny fotografie tak naběháte dobrých sedm kilometrů. Můžete si vybrat dvě trasy – městskou a parkovou. Fotografie jsou prostě všude, kam se podíváte, nejen na výstavních panelech, ale i na fasádách domů všude po městě. Ve veřejném prostoru je instalování 1500 velkoformátových fotografiií, z nichž největší má  úctyhodných 280 m čtverečních.

Obří fotografie perské fotografky Maryam Firuzi.

Za růžemi do Doblhoff parku

Velká část fotografií je umístěna i ve dvou městských parcích. Obzvlášť působivé jsou fotografie zobrazující „dětské nevěsty“ v Afghanistanu v kontrastu s překypující krásou právě kvetoucích růžových zahrad. člověk si hluboce uvědomí rozdíl mezi naším přepychovým životem ve střední Evropě a životem zobrazovaným na fotografiích.

Dva světy.

Badenské rozárium je největší v Rakousku. Na osmi hektarech je vysázeno  až 30 000 růžových keřů zhruba 800 různých odrůd. My jsme letos měli štěstí a stihli jsme sem jet už v červnu, kdy je procházka rozáriem naprosto dechberoucí! Jsou zde jak původní staré odrůdy růží tak mnoho nových pokusů o vyšlechtění té nové nejkrásnější. Moderní odrůdy pak mají třeba dvojbarevné nebo žíhané květy, liší se geometrií květů nebo jejich velikostí. Rozhodně si přijeďte přivonět!

Růže jsou prostě neodolatelné! Tolik pohromadě jich neuvidíte nikde jinde v Evropě.

Baden jsou hlavně lázně

Horký léčivý pramen tu objevili už staří Římané. Pod městem vyvěrá 14 pramenů s vodou teplou až 36 stupňů s vysokým obsahem síry. Léčit se sem jezdí obzvlášť lidé s revmatem a dalšími onemocněními pohybového ústrojí. Sirná voda dost zapáchá, ale nemusíte se bát, veřejné lázně se s tím vypořádaly a vnitřní bazén pod unikátní prosklednou střechou rozhodně jako zkažená vejce nesmrdí. Je zde jak plavecký bazén, tak rodinný bazén s různými zábavnými prvky pro děti. Venku jsou pak umístěny dva bazénky s horkou termální vodou a masážními tryskami.

Skleněná střecha nad velkým bazénem je úchvatná za každého počasí.

Jak jsem psala na začátku, do Badenu se vracíme znovu a znovu, každý rok. Je to prostě vždychy dskvělé místo na víkendový nebo i jednodenní výlet. Z Brna jste tady autem nebo vlakem pohodlně za 2 hodiny. Kdo jste z větší dálky, můžete se tady stavit třeba cestou k moři. Vždycky tady bude, co navštívit.