Do Švýcarska na levnou dovolenou, to je skoro oxymorón. Švýcarsko je prostě pro našince drahá země, a s tím se musí člověk smířit. Nicméně dovolená v této překrásné alpské zemi nemusí nutně zruinovat váš rozpočet. Jak tedy na to?


Pro Objevíme svět napsala Hana.                                                                                         8. 11. 2017


Švýcarsko Männlichen

Ve Švýcarsku je krásně!

 

Doprava

Většina z vás asi do Švýcarska vzhledem k jeho relativně blízké poloze zamíří autem. I přes vysokou kvalitu místních silnic první třídy, vyplatí se používat dálnice. K jejich užívání musíte mít zakoupenou dálniční známku – pozor! Existuje jen jeden typ: roční za 40 CHF.
Cena benzínu a nafty je srovnatelná s cenami v Česku. Mezi nejčastější čerpací stanice patří Coop Pronto a Migrol, ale najdete tady i Agip, bp a další. Zajímavé je, že na všech jsou skoro totožné ceny, takže nemusíte hledat benzínku, kde natankujete nejlevněji (u samoobslužných čerpacích stojanů v menších obcích bývá někdy cena o něco nižší, ale ne výrazně).

Pokud se rozhodnete po Švýcarsku cestovat vlakem, kupte si tzv. Swiss Travel Pass. Můžete si ho koupit na dobu 3, 4, 8 nebo 15 dní. Pro dospělého na 3 dny (2.třída) vyjde na 216 CHF.
S ním pak získáte neomezené cestování nejen vlakem, ale i místními autobusy a loděmi po jezerech. Získáte s ním také 50% slevu na většinu horských železnic a lanovek. Děti do 6 let cestují všude zdarma!

Švýcarský vlak.

Vlaky ve Švýcarsku jsou pověstné svojí přesností.

Co se týká lanovek, některé jsou opravdu dost drahé (třeba ty známé jako na Jungfraujoch nebo Schilthorn), takže v tomto případě se Swiss Travel Pass opravdu vyplatí. Když nepotřebujete nutně zdolávat alpské velikány, ale stačí vám hory, odkud na ně vidíte, nemusí být lanovka zase tak drahá. Ušetřit se dá i tak, že lanovkou se svezete pouze jedním směrem a cestu zpátky zdoláte pěšky (tak to často děláme my :)). Některé lanovky nabízí “happy hour”, hlavně co se týká svezení pro ranní ptáčata (například pokud stihnete lanovku do na Niederhorn do 8:44, můžete ušetřit až dvacet franků). A většina z nich nabízí svezení zdarma, pokud máte ten den narozeniny a prokážete se dokladem.

Lanovka na Stansernhorn ve švýcarsku

Lanovka na Stanserhorn alá „kabriolet“.

Vstupy

Pokud budete držiteli Swiss Travel Pass, budete v něm mít zahrnutý volný vstup do 500 muzeí ve Švýcarsku (obvyklé vstupné je cca 15-18 franků pro dospělého). Do některých významnějších muzeí, kde je vstupné dražší, než je obvyklé (třeba jako v Dopravním muzeu v Luzernu), je na vstupné jen procentuální sleva. Opět platí, že děti do 6 let mají vstup zdarma, mladiství do 16 let mají snížené vstupné. Některá místa nabízejí i “family ticket”, kdy je platí jen 1 jedno dítě nad 6 let, další jsou zdarma.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vyměňte auto za vlak!

V tomto článku vás přesvědčíme, že v mnohých případech je lepší a zábavnější vydat se na cestu s dětmi vlakem.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Ubytování

Švýcarský vrchol Eiger.

Ve Švýcarsku najdete také kempy, zejména u jezer, Jsou většinou velmi dobře vybavené a připravené na rodiny s dětmi. Třeba kemp AAREG u Brienzkého jezera.

Ve Švýcarsku funguje vyhledávač ubytování bnb.ch – zde můžete najít různé typy ubytování. Naši kamarádi třeba byli tady, na rekonstruovaném statku v srdci emmentálských kopců.

Brachers Bed + Breakfast

Existují také různé „guestcards“. Jsou ale v každém regionu různé. Když jsme byli na prodlouženém víkendu v italské části Švýcarska, dostali jsme od ubytovatele brožurku „Holiday Card“, kde byly různé slevy na atrakce v okolí (někdy i 30%). Zkušenost máme i s kartou v Bernu, kde jsme dostali k pobytu kartu na bernskou MHD zdarma (to platí pro všechna turistická ubytovací zařízení v Bernu).  Stojí za to předem prozkoumat možnosti regionálních karet na seznamu „guest cards“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jak přimět děti, aby šly někam pěšky?

Přečtěte si naše rady, jak děti přimět chodit, v článku „S dětmi na túru„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jídlo

Ve Švýcarsku jsou dva hlavní potravinářské řetězce: Coop a Migros (pozor, tady neprodávají alkohol, musíte do sousedního Denneru). Ale také najdete i známé německé řetězce Lidl a Aldi. Pokud pomineme ceny masa, které tady dosahují astronomických výšin, jsou tady ceny třeba mléčných výrobků nebo pečiva skoro srovnatelné s Českou republikou (bílý jogurt 500g – 0,9-1,30 CHF, bílý chléb 500g – 1,20 CHF).
Pokud si chcete přivézt si vlastní potraviny, je potřeba respektovat limit na dovoz masných výrobků a to 1 kg na osobu (včetně uzenin). Limity pro převoz platí i pro cigarety a alkohol.

O autorce:

Díky manželově práci jsme se v roce 2014 přestěhovali do Švýcarka. Máme 3 děti (2, 5 a 8 let) a jsme celkem aktivní rodina, kterou baví tuto krásnou zemi poznávat. O našich výletech a o zdejším životě píšu na blogu www.ourswissexperience.com .Ve svých příspěvcích se snažím popsat navštívená místa tak, abych pomohla dalším stejně založeným rodinám při plánování, kam vyrazit s dětmi a to nejen ve Švýcarsku!