Vyjíždka na koních

Koně z penzionu Bad Seiss v pozadí úžasné Dolomity – masiv Schlern!

Ukryjte se v penzionu mimo hlavní sezonu

Občas je třeba změnit stereotypy. Třeba namísto rušného lyžařského střediska s desítkami kilometrů sjezdovek vyrazit na samotu na statek v blízkosti malého areálu. Každopádně děti si to užijí. Po čem touží dvě matky na dovolené? Po místě, které jim dodá energii, kde si v klidu mohou vypít kávu a pak aperol spritz, zatímco jejich děti dělají něco jiného, než je sjíždění stránek youtuberů na tabletu.
 Takové místo jsme našly vlastně náhodou. Penzion Bad Seiss na náhorní planině Ritten/Renon v Jižním Tyrolsku na severu Itálie. Na tuhle koňskou farmu jezdí turisté hlavně od jara do podzimu, zima tu bývá trochu mrtvá.

Pokojíček penzionu Bad Seiss

Pokojíček penzionu Bad Seiss, útulno za každého počasí.

CHCI BYLDET SE SLEVOU

Chcete slevu na bydlení přes Airbnb?

„Dáme vám slevu!“ získejte 29€ na první ubytování přes Airbnb.

CHCI BYLDET SE SLEVOU

Pro nás dobrodružství začalo už v pátek večer, když naše auto stoupalo od dálnice nahoru ke statku. Ten totiž leží v nadmořské výšce 1450 metrů a nahoru vedou úzké stezky jen pro jedno auto. „Tady se teprve řidič stává opravdovým řidičem,“ smála se mi kamarádka, když jsem 200 metrů couvala, protože protijedoucí náklaďák se rozhodl, že je silnější.
 Zastavit jsme museli několikrát – a to nejen kvůli protijedoucím autům. Odpolední sluníčko a výhled na magický skalní masív Schlern ležící přes údolí byl prostě nepřekonatelný. Takových fotek mám v mobilu desítky.

Schlern - masiv, Jižní Tyrolsko

Schlern i tenhle masiv je Jižní Tyrolsko.

A pak to začalo. Ze stájí statku vykoukl usměvavý chlapík, mávl rukou a děti zmizely za ním. „Mám 31 koní, zítra vás svezu,“ prohlásil statkář Markus, kterému tři dny nezmizel úsměv z tváře – a to nám ráno chystal snídani a večer nalévat posledního panáka na dobrou noc.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam se v Bregenzském lese vydat lyžovat s rodinou?

Přečtěte si další tip na místo, kde si s rodinou v Bregenzském lese skvěle zalyžovat. „Andelsbuch – utajené rodinné středisko v rakouském Vorarlbergu„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Lyžování nevynecháte, Ritterhorn je za rohem!

Lyžování v skia reálu Ritterhorn

Lyžování v skia reálu Ritterhorn si užijete. Většinou je totiž bez lidí.

Lyžařský areál Ritterhorn leží jen šest minut jízdy autem odtud (pozor, půlka cesty se jede zkratkou lesem). 
Nad tím aperol spritzem mě napadlo, že někdy méně může být více. Že sice Ritter Horn/Corno del Renon má jen 14 kilometrů sjezdovek, malý snowpark, ale vzadu jsme objevily krásné cvičné louky, na kterých moje dcera Anička vykouzlila snad nejlepší carvingový oblouk, který mi kdy předvedla (zafungovala soutěživost, chtěla se vytáhnout před ostatními dětmi). Že výhled z horní stanice gondoly na Dolomity je unikátní. Že jsme si dobře zalyžovaly bez front. Že jsme se nikam nehonily.

Manšestr na Ritterhornu

Manšestr na Ritterhornu, prázdné šlepry a snow park pro pár vyvolených.

Druhý den jsme tedy prolyžovaly Ritterhorn, vychutnaly si krásné jarní počasí, neskutečné výhledy (celé jihotyrolské Dolomity jsou odtud jako na dlani, je to nezapomenutelné), ale i místní speciality (knedlíky se zelným salátem i taštičky schlutzkrapfen). Pak ale začaly děti nervózně podupávat lyžemi: Lindsey, Lady, Tiger…. – musíme jet na statek, koně už na nás čekají.
 Naházely jsme lyže do auta a vydaly se za dalším dnešním dobrodružstvím.

Chcete víc tipů na cestování s dětmi?

Stačí jen vyplnit váš e-mail a my vám jednou za měsíc, rozhodně ne častěji, pošleme dávku tipů a inspirativnách článků.

    Dětem koně, maminkám aperol sprizt!

    Koně z penzionu Bad Siess.

    Vyjíždka dětí na koních může v Bad Seissu trvat jeden, dva, tři…aperoly čekajících rodičů.

    Na koně. Markus už na nás čekal. Vyvedl tři klidné koně ven. Nejdříve vyvezl starší holky na delší procházku. Moje Anička na koních jezdí, takže jela sama (mimochodem, poznal to na ní už první den, když ji pozoroval, jak se po stáji pohybuje), druhou holčičku si sebevědomě vedl na laně. A my šly na aperol spritz. „Věro, kdy myslíš, že se Markus s dětmi vrátí a odkud přijede? Chceme si je vyfotit,“ ptaly jsme se naší milé servírky. „Těžko říct. Znáš mužský. Pokaždé jede jinudy,“ vyslechly jsme další životní moudro.
 Pak se projely menší děti a Aničce svěřil vodění jednoho z koní. Děti pak opět zapluly do stájí („takhle vypucované koně jsem ještě nikdy neměl,“ smál se později Markus) a vrátily se až před večeří. Spokojené mamky mezitím na terase restaurace sledovaly, jak si odpolední slunce pohrává s protilehlým masívem Schlern/Sciliar.

    Společné chvilky

    Pro děti je Jižní Tyrolsko parádním místem pro zábavu.

    Jižní Tyrolsko – Seiser Alm, vláček Klobenstein i skalní pyramidy

    Komu by nestačilo lyžování na Ritter Hornu, lze si udělat také výlet například do lyžařského střediska Seiser Alm/Alpe di Siusi, kde je 60 km sjezdovek a specializují se na rodiny s dětmi. (O tomhle středisku jsme psali tenhle článek). Je to odtud 45 minut serpentinami dolů a nahoru. 
Po návratu se scénář opakoval: děti zmizely ve stáji a matky odpočívaly.
 Další den bohužel dorazily sibiřské mrazy, a tak jsme volily spíše indoorové aktivity. Vyrazily jsme vyhlídkovým vláčkem z Klobensteinu/Collalba (mimochodem stojí tu velká rychlobruslařská hala, kam jezdí trénovat Martina Sáblíková) do Rittenu/Renon a za deset minut zpět. Ty výhledy jsou k nezaplacení!!!! A pak jely obdivovat skalní pyramidy (mezi obcemi Lengmoos a Mittelberg), ze země rostoucí sloupy, které se zde začaly formovat v době ledové. Jsou vysoké až 30 metrů. 
Byla nám ale tak strašná zima, že jsme po obědě otočily auto směr Brennerský průsmyk a vyrazily domů.

    Vláček v Klobensteinu

    Projížďka vláčkem v Klobensteinu je skvělým zážitkem v létě i zimě.

    Co na to děti?

    
Na naší dámské jízdě se mi nejvíce líbily koněěěěěě. A pak zase koně. Nejvíce jsem si oblíbila koně jménem Tiger. Bohužel jsem na něm nemohla jet na výjížďku, protože se jedná o závodního koně. Pěkné bylo i lyžování Ritter Hornu, ale největší peckou je stejně snowpark v Seiser Almu. Byla jsem taky několikrát na dovolené a letos jsem byla nadšená, že mají nové obrovské skoky. Ujely jsme mámám, vyjely na ten nejvyšší skok a pak si užívaly, jak se o nás bojí.

    Anička

    Může se hodit

    Penzion Bad Siess leží asi šest hodin z Prahy. Jede se na Mnichov, Innsbruck (dálniční známka 9€), Brennerský průsmyk (9€ za mýto), sjíždí se na Val Gardenu. Po okresní silnici se pokračuje do Barbianu, odkud se stoupá dvacet minut až na statek. 
Ceny začínají na 42 eurech na osobu (se snídaní).
 www.badsiess.com

    Další statky najdete zde: www.roterhahn.cz

    Další informace o Jižním Tyrolsku: www.suedtirol.info

    www.facebook.com/jiznityrolsko

    www.instagram.com/visitsouthtyrol

    O autorce

    Míša Bučková

    Novinářka, lyžařka, cyklistka a hlavně máma. Míša Bučková žije v Praze. Má dvě krásné děti, desetiletá dvojčata Aničku a Honzíka, se kterými cestují po republice i po Evropě. Její oblíbenou destinací jsou Jeseníky a severní část Itálie známější pod názvem Jižní Tyrolsko!