Innsbruck s dětmi

Pohled na Innsbruck

Cestou z Vorarlberska jsme se na víkend zastavili v Innsbrucku. Tohle město, kde v roce 1998 operovali prezidenta Havla, jsme na cestách míjeli už mnohokrát, ale nikdy jsme se tady nezastavili. Myslím, že tohle město mají všichni, kdo jezdí lyžovat do Tyrolska, západního Rakouska  nebo do Itálie, spojené s neobvyklým skokanským můstkem tyčícím se nad městem postaveným slavnou architektkou Zadou Hadid! Ale tohle město může svým návštěvníkům nabídnout mnohem víc.

Innsbruck s dětmi

Známý skokanský můstek

Zastavte se na den na dva a prozkoumejte Innsbruck

Bydlení v Innsbrucku není zrovna nejlevnější, hotely se pro jednotlivce pohybují kolem 100€ na noc, čtyřčlenná rodina však najde hotel za cenu jen o pár euro vyšší, se snídaní pak od 140€. Ale když trochu zapátráte třeba na Airbnb jistě najdete něco za cenu ještě nižší. Nebojte se bydlet ani v přilehlých vesnicích jako je Mutters či Natters. Tramvaj odtud jezdí každou půl hodinu až do centra města a přestože cesta trvá třicet minut, nebudete litovat, protože nabízí krásné výhledy.

Innsbruck s dětmi

Tramvají se pohodlně dostanete všude

Doporučujeme Innsbruck card

Na průzkum samotného města se určitě vyplatí pořídit si zdejší Innsbruck card. Její cena je 48/50/59€ za jeden, dva nebo tři dny. Děti od 6 do 15 let mají kartu za polovinu, do šesti let jsou děti zdarma. Cena vypadá na první pohled docela draze, ale už při pohledu na ceník první lanovky poznáte, že se Innsbruck card rozhodně vyplatí (např. Lanovka na Nordkette 34,50 EUR, Alpine Zoo 11 EUR, Swaroski crystal world 19 EUR, atd.) Všechny zásadní atrakce, hromadná doprava včetně úžasné lanovky na vrchol Nordkette, respektive Hafelekar pod Hafelekarspitze ve 2 334 metrech, okružní autobus po městě, máte v kartě zdarma a nemusíte pořád počítat.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

V Salzburgu mají podobnou kartu pro turisty

Vyzkoušeli jsme, co s ní můžete zažít, poznat a vyzkoušet a ověřili jsme, kolik ušetříte.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

A co jsme zažili v Innsbrucku my?

a

Z Mutters, kde jsme bydleli, jsme přijeli zdarma tramvají do centra Innsbrucku, do stanice Marien-Theresien Strasse, jen pár metrů od zdejšího infocentra. Kolem řeky Inn jsme se prošli kousek k dolní stanici lanovky Hungerburgbahn s názvem Congress. I tuhle ojedinělou stavbu má “na svědomí” Zaha Hadid, která vytvořila nejen celý koncept dráhy se třemi originálními zastávkami, ale mimo jiné také lanový most přes řeku Inn. S Innsbruck Card se tak dostanete během pár minut až do stanice Hungerburg, kde jen přestoupíte na kabinovou lanovku na Seegrube do výšky 2 200 m.n.m. Už z tohoto místa se vám naskytne neuvěřitelný pohled. Údolí řeky Inn, okolní dvoutisícové štíty a hlavně město Innsbruck. Je to úžasný zážitek.

Innsbruck shora

Innsbruck z vrcholu Nordkette ve více než 2000 metrech nad mořem.

Nordkette – s lyžaři až do mraků

V Innsbruku běžně potkáte na ulicích lyžaře a snowboardisty, kteří tady dole vypadají trochu nepatřičně. Míří ale všichni stejnou lanovkou nahoru. My jsme si na kopci dali skvělý oběd a sledovali lyžaře, kteří mezitím vyrazili na (pro nás) dost adrenalinovou jízdu dolů. Z Seegrube totiž vede několik červených sjezdovek, částečně upravených, částečně volných pro free-ride. Jeden vlek s kratičkou modrou sjezdovkou je tu jen pro děti. Většina lyžařů se vrhá přímo přes zídku výstupní stanice dolů do terénu (z mého pohledu do “propasti”). My jsme zůstali u výhledů, jsou tu dalekohledy, které zobrazují jména okolních hor. A taky velké iglů, kde si děti hrály chvíli na schovku.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam v Rakousku vyrazit na lyže s dětmi?

My jezdíme do Vorarlberska, vyzkoušeli jsme Bregenzer wald.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Alpská zoo: jen místní zvířata, žádná exotika

Co jsme při naší krátké návštěvě Innsbrucku rozhodně nechtěli vynechat, byla zdejší zoo. Stačí vystoupit z lanovky Hungerburgbahn na prostřední stanici a dojít k zoo, asi pět minut cesty. U vchodu zase stačilo vytáhnout naše Innsbruck cards a už jsme byli uvnitř. První, co mě napadlo, že cesty jsou tu skoro stejně prudké, jako v brněnské zoo. Kopec v Brně je totiž oproti Innsbrucku rarita…Dívat se zblízka na orla je úchvatné, ale víte jak exotické je vidět naživo ze dvou metrů třeba datla, tetřeva nebo sojku? Je to úžasné. Za zmínku stojí také kamzíci, kozorožci nebo svišti, které můžete často zahlédnout v rakouských horách naživo. Většinou ale z dálky a jen na okamžik. Jsou velmi plaší. Tady si je z bezprostřední blízkosti můžete prohlížet jakkoliv dlouho. Mají tu taky vlky, losy, zubry nebo divoká prasata. Můžete tu vidět kunu, bobra, rysa nebo vydru. Prostě nadšené nakonec budou nejen děti.

a

Okružním autobusem na zámek

Vrátili jsme se zpět ze zoo a u stanice Congress nasedli do vyhlídkového autobusu, který je opatřen sluchátky s výkladem v několika jazycích. I ten je s Innsbruck card zdarma stejně jako zámek Ambras, kam jsme mířili a kam nás autobus asi po dvaceti minutách přivezl.

Vystoupíte do krásné zahrady, která je ze všech stran lemována zasněženými vrcholky hor. V létě si dovedu představit, že tu s dětmi strávíte klidně i několik hodin. Park je rozlehlý, ale navíc je tu i jezírko s kachnami a černými labutěmi. Zámek Ambras byl sídlem císaře Ferdinanda II. Tyrolského a jeho ženy Filipíny, dcery bankéře Welsera.

Innsbruck zámek s dětmi

Innsbruckský zámek Ambras.

Děti se nejvíce těšily na portrét Petruse Gonzálese, který trpěl hypertrichózou, tedy nadměrnou srstnatostí. Na jednom z obrazů je nakreslen s celým obličejem pokrytým srstí. Druhým krásným místem na zámku je úžasně opravený rozlehlý Španělský sál. Přímo vyzývá k tanci.

Svět krystalů u Swarovského, na cestě domů

Innsbruck Swarovski s dětmi

Swarovski Crystal world…

Druhý den jsme se už vydali směrem domů, ale po cestě jsme se ještě zastavili v asi půl hodiny vzdáleném  městečku Wattens, kde má sídlo šperkařská firma Swarovski a kde také můžete navštívit zvláštní venkovní park Swarovski Crystal Worlds. Vstup do “expozice” různých výtvarníků je pod obřím obličejem, kterému z pusy vytéká vodopád. Tady si ve vnitřních prostorách projdete celou výstavu umělců z celého světa, které spojuje jedno téma a tou jsou krystaly. Několik sálů se zvláštní hudbou a uměleckými instalacemi vás nakonec “vypustí” do gift shopu. Všechny šperky začínají na 40 Eurech, takže s holčičkami doporučuji domluvu předem, pokud se chcete ubránit nákupu!

Když se vydáte ven, můžete projít pod “stromy” s korunami z krystalů, v létě se můžete ztratit ve velkém venkovním bludišti ve tvaru ruky nebo vyzkoušet obrovské dětské hřiště s mnoha atrakcemi. My jsme se celkem dlouho zdrželi ve výškové budově o pěti patrech nacpané prolézačkami, skluzavkami, trampolínami, prostě přesně tady se děti mohly vyblbnout před jízdou domů. Navíc jsme u vstupu dostali formulář, který jsme na několika stanovištích vyplnili a tak Kryštof i Julinka při odchodu dostali krystalický přívěšek na krk.

a

Suma sumárum jsme v Innsbrucku a okolí strávili 48 hodin a za tu dobu jsme viděli docela dost věcí. S Innsbruck card jsme nakonec na dospělého za ty dve dny  ušetřili skoro 48€ a to nám nepřijde málo. Innsbruck se ukázal jako skvělá zastávka na cestě domů z Vorarlberska. Někdy to taky vyzkoušejte.

Tipy a odkazy

  • Innsbruck card. V ceně je doprava po městě, lanovky, vstupy do většiny místních pamětihodností. Koupit se dá online předem ne v informačním centru ve městě.

  • Ubytování lze snadno najít přes Airbnb nebo přes Booking.

  • Průvodce po Rakousku Lonely Planet a Rough guides.