Pokaždé, když vyrážíme s dětmi do ciziny, nám zatrne. Platí jim ještě pasy, jsou si ještě podobní na fotce? Obvykle na otázku cestovních dokladů dojde těsně před cestou. A přestože vyrážíme na cesty s dětmi docela často, už jsme také řešili „rychlopas“ na poslední chvíli v té nejnevhodnější době před začátkem letních prázdnin.

Pas pro děti.

Pas pro děti platí 5 let a nebo do doby, kdy se vzhled natolik změní, že není k rozpoznání.

Doklady vyřizujte s předstihem

Každoročně se před začátkem léta opakují na úřadech návaly žadatelů o cestovní doklady. I když vellké úřady umožňují objednání, mají takový přetlak žadatelů, že stejně budete muset čekat. A to je s malými dětmi docela nepříjemné. Vyplatí se tedy zařídit pas dítěti v předstihu.

Pas nebo dětský občanský průkaz?

Když víte, že se udržíte v prostoru Evropské unie, můžete nechat dětem vystavit “pouze” dětský občanský průkaz. Pokud ale pojedete mimo EU, je potřeba dětem vyřídit cestovní pas. Dříve používaný zápis v cestovním pasu rodičů už neplatí!

Pas pro dítě je hotový do měsíce

Focení na pas pro dítě.

Julinku vyfotili na pas přímo na úřadě.

Vydání pasu je dnes velmi jednoduché. Stačí přijít na jakýkoliv úřad obce s rozšířenou působností, ne na každý obecní úřad, kde máte vedeno trvalé bydliště. S sebou vezměte rodný list dítěte a vše už se odehraje na příslušném úřadě. Žádost o vydání pasu ve zkrácené lhůtě jde také podat u Ministerstva vnitra.

Nechával jsem dětem vystavit nové pasy v září 2016. Paní za přepážkou je postupně vyfotila, ke každému dítěti jsem vyplnil krátký formulář a předložil jejich rodné listy. Osmiletá dcerka si svůj třetí pas v životě mohla dokonce sama podepsat.

Za každý pas jsme zaplatili poplatek 100 korun a za tři týdny byly oba pasy hotové. Staré pasy jsme na úřadě odevzdali. Navíc jsme měli možnost pas si vyzvednou na jakémkoliv jiném úřadě v republice. Kdybychom tedy potřebovali vyzvednout pasy pro děti třeba už na dovolené v Jeseníkách, stačilo by připlatit si stovku a nové doklady bychom si vyzvedli tam.

První podepsaný pas pro dítě.

Julinka si svůj třetí pas v pořadí sama podepsala.

Když měsíc na vydání pasu nemáte

To je ta klidnější varianta, když máte 30 dní času. Pokud ale nastane krize a vy z nějakého důvodu zjistíte, že pas vašeho dítěte neplatí – propadl nebo si na fotografii dítě není vůbec podobné, a potřebujete dětský pas rychle.

Pas do 5 dnů

Existuje vydání dokladu ve zkrácené lhůtě 5 pracovních dní nebo i do 24h. Za vydání pasu do 5 dní pro děti do 15 let ale zaplatíte polatek 1000 korun. Žádost můžete podat jak u Ministerstve vnitra, tak u obecního úřadu s rozšířenou působností. Jisté však je, že proti dřívějším dobám je i takový rychlopas plnohodnotným dokladem s biometrickým páskem a platností 5 let. Dospělý člověk za tuto možnost zaplatí poplatek 3000Kč.

Pas do 24h ve všední dny

Máte možnost nechat si pro dítě vystavit pas i do 24h v pracovní dny. Za tuto možnost zaplatíte poplatek 2000Kč. Stejně jako u 5 denní lhůty žádost můžete podat jak u Ministerstve vnitra, tak u obecního úřadu s rozšířenou působností. Dospělý člověk za takový pas zaplatí 6000Kč.

Vše si můžete ověřit a podrobnosti si pročíst přímo na stránkách Ministerstva vnitra.

Cestovní doklad musí mít i novorozenec

Pas musí mít pro cestu do zahraničí i čerstvě narozené miminko. Pro cestování a určení totožnosti rozhodně nestačí jen rodný list nebo dříve používaný zápis v pase rodičů. Navíc je důležité si hlídat, jak miminko roste a mění se, aby si na fotografii bylo podobné.

Občanský průkaz pro děti

Jak jsem už zmínil, pro cesty po EU stačí mít občanský průkaz pro děti. Jeho platnost je navíc rozšířena také na Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Island, Makedonii, Norsko, Srbsko a Švýcarsko. Stejně jako pas pro dítě, vám i občanku pro dítě vyřídí na úřadě s rozšířenou působností. Dítě musíte vzít s sebou, aby ho mohli vyfotit. Také si vezměte svůj platný občanský průkaz a rodný list dítěte. Společně s úřednicí vyplníte žádost zaplatíte 50 korun poplatek a do měsíce, častěji ale už za tři týdny, máte obačanku pro vaše dítě doma. Platnost takového dokladu je 5 let.

Vydání občanského průkazu pro dítě je také možné do 5 pracovních dnů za poplatek 300Kč. Nebo do 24h za poplatek 500Kč.

Podrobnosti si můžete pročíst na stránkách Ministerstva vnitra.