Když se řekne památky a děti, nekouká z toho velká zábava. Hodinu poslouchat průvodce na hradě, který popisuje veškerý mobiliář, nerušit ostatní, kráčet pěkně potichu ve špalíru, tohle asi nejsou věci, který chcete s dětmi (zvláště těmi menšími) dělat. A nedivím se vám. Prohlídky zámků umí být kolikrát opravdu nuda. Ale zamyslete se ještě jednou – tajuplné hrady, ruiny starodávných pevností, divoká příroda. Místa, kde určitě žijí pohádkové bytosti. Schválně se se mnou pojďte na některá místa zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO podívat. Nudit se určitě nebudete.


Pro Objevíme svět napsala Katka.                                                                                         17. 11. 2018


1.Kotor, Černá Hora

Jezdíte rádi k moři, ale vaše děti se bojí vln? Vydejte se do Kotorského zálivu. Je tak dlouhý, že bývá označován za nejjižnější evropský fjord, a hladina je tu klidná jak při kostelní mši. Celý záliv je obklopený horami, které poskytují dechberoucí výjevy. Na konci se rozkládá město Kotor, které měla kdysi pod palcem Benátská republika. Připomínají to i okřídlení lvi, symboly Benátek, rozesetí po městě. Schválně kolik jich s dětmi najdete. A když vás omrzí moře i ruch krásného starobylého města, můžete se vypravit ještě do hor. Ideální místo na letní dovolenou.

2.Holašovice, Česká republika

Chcete vzít do pohádky? Do té, kde mají krásné domečky s malovanými štíty, na návsi rybník s (hodným) vodníkem a v hospodě dělají nejlepší borůvkové knedlíky? Jeďte do jihočeských Holašovic. Tahle vesnice s unikátně dochovaným komplexem domů ve stylu selského baroka pořád dýchá životem. Žádný skanzen nečekejte. Ten pohádkový dojem možná trochu kazí jen ta auta zaparkovaná před domy, ale moderní život je moderní život, i když se žije ve starých kulisách. A nezapomeňte vzít něco dobrého rybám. Vodník předem děkuje.

3.Vicenza, Itálie

Návštěvu historických měst s malými dětmi si leckdo představuje jako utrpení. Hodně chození, bolavé nožičky, milion lidí. Ale řeknu vám tajemství. Ti lidi se shlukují na hodně populární místa a k hodně populárním atrakcím. I v Benátkách se dá chodit po téměř liduprázdných ulicích, když se držíte dál od náměstí svatého Marka. A pokud zavítáte do menších a méně populárních měst, nemusíte se vyhýbat vůbec ničemu a odpadnou i ty bolavé nožičky. Všechno tu je totiž blízko. Ve Vicenze najdete (téměř) všechno zajímavé na Corso A. Palladio, což je také renesanční architekt, který tu všechno důležité vystavěl. Teda jmenoval se Andrea Palladio. Bez toho Corso, prosím. Ve Vicenze najdete například jeho Teatro Olimpico, nejstarší zachované divadlo v Evropě. Na předměstí města leží jeho Villa Rotonda, dokonalá stavba, kterou nesmírně obdivoval Goethe.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Na světě je tolik památek k vidění!

Ať na nějakou nezapomenete, vytvořte si s dětmi “bucket list”. Seznam svých cestovatelských přání. Přečtěte si článek, jak na to!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

4.Hala století ve Vratislavi, Polsko

Pokud řeknete dětem, že se chcete jet podívat na div začátku 20. století, stavbu, kde byl naprosto novátorsky použit železobeton, asi vás úplně nepochválí. Pokud jim řeknete, že jedete lovit trpaslíky, odezva bude diametrálně odlišná. Polskou Vratislav si rozhodně jako rodina zamilujete. Hala století se svou obrovskou kupolí (ani dělníci na stavbě tehdy nevěřili, že se kupole po odstranění lešení nezbortí) leží v areálu výstaviště. Je tu i fontána, japonská zahrada a přes ulici zoo. V centru města zase koukejte pod nohy, ať nešlápnete na trpaslíka. Říká se jim Krasnale a jsou opravdu všude. Pořiďte si mapu nebo aplikaci do telefonu a vydejte se na lov!

5.Tomar, Portugalsko

Kostely a kláštery jsou vcelku ideální místa pro děti, protože prohlídka tam většinou netrvá dlouho a nebývá nijak organizovaná. Můžete se pohybovat dle vlastních sil a nálady. Ke klášterům navíc patří zahrady, kde se děti můžou proběhnout, zatímco vy se pokocháte architekturou. Klášter v portugalském Tomaru (asi hodinu cesty od Lisabonu) patří k těm nejnádhernějším, kde jsme kdy byli. Na stromech tu rostou pomeranče, stěny zdobí barevné kachličky azulejos a kaple Božího hrobu vám vezme dech. Klášter kdysi patřil tajemnému řádu templářů, takže větším dětem můžete prohlídku okořenit nějakými strašidelnými historkami.

6.Porto, Portugalsko

Portugalci milují lanovky. Alespoň tak mi to po návštěvě Portugalska přišlo. Děti taky milují lanovky. V Portu mají kromě lanovek i portské víno a to zase milují rodiče. A jestli ho nemilují, tady si ho zamilují. Kromě toho, že je Porto krásné město ve stylu art deco, je tu i moře a s ním i koupání a čerstvé ryby. A také obrovské mosty přes řeku Douro. Vynechat samozřejmě nesmíte ani pohádkové knihkupectví Livraria Lello, kde prý J. K. Rowlingová začínala psát slavnou ságu o Harry Potterovi. Jistojistě ji tohle knihkupectví při psaní hodně inspirovalo. Uvidíte sami.

7.Schönbrunn, Rakousko

Zoologická je s dětmi vždycky sázka na jistotu. Kdysi dávno byly zoologické zahrady součástí šlechtických sídel. Říkalo se jim menažerie a šlo vlastně o sbírky exotických zvířat, kterými šlechta ukazovala, že na to má. U vídeňského Schönbrunnu je taková menažerie dochovaná dodnes. I když je samozřejmě uzpůsobená moderním potřebám, stále si zachovala tradiční kruhový půdorys. V centru stojí pavilon, okolo kterého vede cesta a za ní začínají jednotlivé výběhy. Císařpán si mohl dopřávat občerstvení v pavilonku a zároveň obhlížet své sbírky. Místo císařpána dnes zabrali turisté, kteří si v centrálním pavilonu dávají kávu nebo oběd. Kromě zoo si prohlédněte také zámek a projděte se v jeho nádherných zahradách.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Vyražte s dětmi do Salzburgu!

Toto rakouské město je na děti připraveno a se Salzburskou turistickou kartou můžete i pár euro ušetřit.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

8.Wachau, Rakousko

Ideální místo pro děti každého věku. Údolí Wachau se rozkládá podél Dunaje a je plné výborného vína, lesů, kopců, hradů, zřícenin a cyklostezek. Ty můžete brázdit jak na kole, tak třeba s kočárkem. Děti určitě ocení výlet na některý z hradů. Pokud zvolíte Aggstein a vládnete němčinou, můžete si zahrát i jakousi hru. Naše děti na ni byly ještě malé, takže jsme to nezkoušeli, ale zábavně rozhodně vypadala. Naprostý hit je potom plavba lodí po Dunaji, při které si budete moct prohlédnout celé krásné údolí také z jiné perspektivy.

9.Dácké pevnosti, Rumunsko

Hory, civilizace daleko a uprostřed lesů pozůstatky někdejších dáckých pevností. Ubytovat se můžete přímo v horách a odtud se vydávat na průzkumné expedice jednotlivých hradišť. Povětšinou jsou to jen zbytky zdí, které vám dávají mlhavé představy, jak to tu vlastně vypadalo. Výjimkou je město Sarmizegethusa, které bylo náboženským centrem všech Dáků. Najdete tu pozůstatky svatyní a existuje mnoho teorií, k čemu vlastně sloužily. Ty kruhové údajně měly představovat dácký kalendář. Inu prostě něco jako britský Stonehenge, akorát menší. V každém případě mezi svatyněmi je krásně, turistů tu moc nepotkáte a podle mě je to jedno z nejlepších míst na piknik.

10.Vlkolínec, Slovensko

Dřevěné malované domečky, vesnička odřízlá od civilizace a nádherné výhledy do kraje. To všechno je slovenský Vlkolínec. Leží sice jen kousek od města Ružomberok a lyžařského střediska Malino Brdo, ale připadáte si tu jak na konci světa, kde medvědi dávají dobrou noc. Medvědy tu opravdu můžete potkat, i když my jsme naštěstí to štěstí neměli. Jeden z domů ve Vlkolínci slouží jako muzeum, takže se můžete podívat, jak se zde kdysi žilo. A když se s nějakým starousedlíkem skamarádíte, třeba se i podíváte, jak se pod šindelovou střechou žije dnes.

Vlkolínec s dětmi, památka UNESCO

Budete si tu připadat, jako na konci světa.

O autorce:

Jmenuji se Katka a mojí celoživotní láskou je výtvarné umění. Cestuji tedy hlavně za památkami, ale čím dál víc mě najdete i v přírodě. Přece jen moje malé děti aktuálně ocení víc lesy než muzea. Můj sen je navštívit všechny památky ze seznamu UNESCO, což je sen těžko splnitelný, ale od toho sny jsou. O cestování, jídle, knihách, zážitcích a o všech krásách světa, kterými jsem unesena (a se mnou i zbytek rodiny), píšu blog www.uneseni.cz