Lyžování s dětmi v Rakousku

Lyžování ve Vorarlbersku si zamilujete.

Vorarlbersko máme strašně rádi. Nejzápadnější region Rakouska je z ČR malinko dál, ale je tu kouzelně. Jezdíme sem už od roku 2014, většinou v létě. Zdejší hory jsou prostě úžasné. Letos jsme se sem vydali na lyže, bylo to už podruhé – vloni jsme strávili týden v Bregenzském lese a dost jsme si to s dětmi užili.

Kopce Brandnertalu jsou family friendly

Lyžování v Rakousku s dětmi

Brand je super místo pro rodiny s dětmi v zimě i v létě.

Letos padla volba na Brandnertal, údolí, kde jsme před pěti lety byli poprvé, ale v létě. Je zvláštní jezdit na lyžích tam, kde jsme tahali Kryštofa v nosičce nebo v kočáře, ale Brand se ukázal, jako super místo pro rodiny s dětmi i v zimě. A tak jsme na sjezdovkách nad městečkem strávili super čas i přesto, že Kryštof si ani ne před měsícem zlomil ruku. Julinku jsme přivezli s obří rýmou a my s Janou držíme pohromadě ve všech těch chřipkách už jen silou vůle.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Chcete si v Rakousku od lyží na chvilku odpočinout?

Přečtěte si náš článek „Zimu s dětmi si ve Vorarlbersku užijete i bez lyží“ a načerpejte inspiraci na další aktivity.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Silnému větru odolala více než půlka lanovek v údolí

Lyžování s dětmi ve Vorarlbersku

Čekají vás tu nádherné výhledy.

Z našeho apartmánu jsme se v neděli vyhrabali až kolem desáté. Museli jsme si vyzvednout lyže, které se dají půjčit v Bertel Sportu na dolní stanici lanovky v centru Brandu. Tam se dají koupit i skipasy. Původně jsme chtěli lyžovat pod dvoutisícovým vrcholem Glattjoch, ale kvůli silnému větru zavřeli kabinku vedoucí pod vrchol k Palüdhütte.

A tak jsme se speciálním ski Landbusem, který jezdí mezi Brandem a Bürserbergem co půl hodiny, vydali zpět k dolní stanici lanovky Dorfbahn. Pohodlná osmimístná kabinka nás vyvezla do 1390 metrů na Parpfienz, kde jsme stoupli do lyží a sundali je až po čtvrté odpoledne.

Modré sjezdovky nad Brandem jsou někdy více “sporty”

Lyžování s dětmi Brandnertal

Na své si tu přijde každý milovník lyžování.

Jezdili jsme jen modré sjezdovky, protože ve Vorarlbersku mají někdy pocit, že červená je pro závodní lyžaře a to my nejsme. Navíc ta Kryštofova zlomená ruka. A tak jsem si hezky po modré sjeli k dvousedačce na Niggenkopf. Z tohoto vrcholku jsme se sklouzli k malé pomě na cestě zpět k Parpfienzu. Oběd jsme si dali právě na Niggenkopfu ve stylové restauraci. Po obědě jsme se rozdělili. Kryštof s Janou si dál jezdili na známých místech a Tom s Julinkou se obří kabinou Panorama bahn vydali do další části lyžařského střediska. Vystoupili na Burtschasattel u restaurace Frööd a projeli si několik dalších modrých sjezdovek. I když by to měly být ty nejjednodušší sjezdy, občas to bylo na hranici našich schopností. Ale to bylo způsobeno také těžkým sněhem, do kterého se odráželo celý den slunce a také únavou po několika hodinách lyžování.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nalákali jsme vás do Vorarlberska?

Přečtěte si náš článek „Schetteregg je pro lyžování v Rakousku s dětmi jako stvořený„, kde se dočtete o dalším lyžařském středisku.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Glattjoch – modré sjezdy z dvoukilometrové výšky

Lyžování s dětmi Brandnertal

Super dlouhé sjezdovky.

Druhou kabinovou lanovkou Brandnertalu je lanovka Palüdbahn, jejíž dolní stanice je na samém konci Brandu. Kabina vás vyveze k Palüdhütte a restauraci Goona do zhruba 1600 metrů, kde můžete s dětmi klidně zůstat. Je tu malá poma s několik metrů dlouhou modrou sjezdovkou. Tu můžete prosvištět dolů přímo, nebo si můžete jízdu zpestřit několika skokánky.

Tenhle lyžařský prostor naše děti vynechaly, protože počasí bylo dost špatné. Ale malou sjezdovku vyzkoušel Tom a pak se neohroženě vydal i na nejvyšší vrchol zdejšího lyžařského střediska na Glattjoch. První obavy vystřídalo nadšení z osamocené jízdy v čerstvém prašanu. Modrá sjezdovka číslo sedm je krásná a pokud jde o náročnost, zvládnou ji jistě i začátečníci. Nemá v podstatě žádný prudší úsek, což se ve Vorarlbersku modrým sjezdovkám běžně stává, a tak vás čeká velmi příjemná lyžovačka s výhledem na panorama zdejších hor.

a

Přímo v Brandu na malém svahu mezi vrcholy Wasen a Zwölfer kopf je ještě jedna malá sjezdovka – Schedlerhof. Za potokem Alviersbach nedaleko centra vesnice je dolní stanice pomy. I tahle lanovka je zahrnuta ve zdejším skipasu. Ten platí také pro vedlejší údolí Montafon, kde si ovšem rodiny s dětmi moc lyžování neužijí. Za to se tu vyřádí sportovní a adrenalinoví lyžaři.