Airbnb zkušenosti a jak na to

Sdílené bydlení. To je hlavním motivem vzniku a hlavně fungování Airbnb. Je to nejjednoduší způsob, jak se dostat co nejblíže místním lidem na jedné straně. Na straně druhé, jak si přilepšit v případě, že máte volný pokoj, nebo třeba jedno patro dvougenerčního domu, chatu, nebo taky obyvatelný sklep!

Nechci se tu věnovat negativním jevům, kdy si realitka koupí dům v centru velkého města vybaví všechny byty stejným nábytkem a v podstatě udělá z bytovky hotel. Podstatou Airbnb je být blíž “domorodcům”, krajině či přírodě.

Sami proto při rezervaci bydlení můžete rozhodnout, jestli podpoříte nějakého “místňáka”, který vám na oplátku poradí, kde se dobře najít, jakou si koupit SIM kartu nebo kde se dá dobře vykoupat. Nebo si vyberete ubytování, které vypadá jako hotel, ale které bude neosobní a které je trnem v oku řadě měst.

O našich zkušenostech s bydlením přes Airbnb jsme psali v článku I bydlení přes airbnb je třeba pečlivě vybírat.

Pokud se rozhodnete tehle postup hned aplikovat, přihlaste se přes NÁŠ LINK. Dostanete na první byldení 997 korun a nám Airbnb na další ubytování také přispěje.

Airbnb zkušenosti a jak na to

Hlavní stránka Airbnb

Jak nastavit základní parametry bydlení

Stránky Airbnb fungují velmi intuitivně. To znamená, že jednoduše zadáte místo, kam chcete jet. Prostě napíšete město, kde chcete bydlet a také typ služby, kterou chcete využít. Nově totiž Airbnb nabízí kromě bydlení také zážitky nebo restaurace. My se ale budeme věnovat jen bydlení. Máte tedy vybráno místo a teď musíte navolit také další parametry vašeho vyhledávání.

Vyberete termín, složení hostů – dospělí, děti od 2-12 let a kojenci, kteří jsou mladší než dva roky. Pak přijde na řadu rozpětí ceny, posuvným jezdcem můžete zespoda i shora omezit cenu vašeho bydlení. Vybrat si dnes můžete ze čtyř typů ubytování. Celá nemovitost – to když chcete mít soukromí nebo třeba nechcete rušit nikoho dalšího. Soukromý pokoj, kdy máte místnost sami pro sebe, ale některé prostory, nejčastěji kuchyň a koupelna nebo třeba obývací pokoj, sdílíte s majiteli. Společný pokoj, který sdílíte s dalšími cestovateli nebo s majitelem bydlení. Hotelový pokoj je nabídka kterou mohou přes Airbnb udělat malé hotely a hostely či penziony.

Airbnb zkušenosti a jak na to

Jak vyhledávat

Buďte v požadavcích více konkrétní

Záložka Pokoje a lůžka vám umožní nastavit množství pokojů, které chcete využívat a také jaké má být složení postelí. Ne každý zvládne spát na manželské posteli a nebo naopak vaše dítě je zvyklé spát s vámi. 🙂 Když je vás víc, oceníte třeba možnost mít v ubytování více koupelen.

Pod záložkou Další filtry jednoduše objevíte spousty dalších možností, co by vaše ubytování mohlo mít. Samozřejmě čím konkrétnější jste, tím méně možných variant bydlení se vám zobrazuje. Možnost zvolit třeba klimatizaci, wi-fi nebo dětskou židličku nebo postýlku mnohokrát oceníte, stejně jako třeba fén, když letíte s nízkonákladovkou a kromě spodního prádla se vám do batohu už nic nevejde.

Další možnosti je třeba okamžitá rezervace, kdy nepotřebujete schválení od majitele. Cestovatelé s dětmi jistě ocení ubytování vhodná právě pro rodiny s dětmi. Můžete si vybírat z typů nemovitostí nebo třeba podle toho, jakým jazykem mluví majitel. A pak prostě jen zmáčknete tlačítko zobrazit domovy a můžete se začít probírat konkrétními nabídkami.

Airbnb zkušenosti a jak na to

Výběr domovů s ověřenou kvalitou

Kdo je to superhostitel?

Pobrat se všemi nabídkami, které odpovídají vašim požadavkům je někdy snadné, protože nemáte příliš mnoho možností a pak rozhoduje buď cena, nebo vzdálenost od centra a mnohdy také vybavení nemovitosti. V každém případě si ale před rezervací přečtěte reference na jednotlivé ubytovatele. Často totiž komentáře předchozích cestovatelů napoví, jestli to máte sami zkoušet nebo ne. Ideální pak je, když vašim požadavkům odpovídá nabídka některého ze superhostitelů. Být superhostitelem neznamená nutně, že máš nejlepší nemovitost, ale že si to u tebe hosté patřičně užili, byli se vším spokojení, vše v nabídce odpovídalo reálu. A to je důležité pro klid v každé rodině. Superhostitelé jsou ověření nejméně deseti hosty, odpovídají na 90% zpráv takřka okamžitě, celkové hodnocení ubytování je 4,8 a více z 5. A hlavně neruší potvrzené rezervace, což vám hodně často ušetří stres. Věřte, že víme o čem mluvíme.

Jak se komunikuje přes Airbnb

Hodně lidí má strach svěřit Airbnb své údaje, ale věřte, že jsou v bezpečí, jako u jakékoliv jiné firmy, které velmi záleží na reputaci. Je to třeba tak, že nikdo se nedozví váš e-mail. I komunikace mezi hostem a ubytovatelem probíhá přes zakódované rozhraní Airbnb, stejně je to údajně i s telefonními hovory. Komunikace je velmi důležitá, z ní totiž můžete v kombinaci s hodnocením předchozích cestovatelů vypozorovat, jestli je hostitel skutečně v pohodě. Stačí pár vyměněných zpráv a máte o dost jasněji, jestli chcete u takového člověka bydlet.

Když někdo zruší vaši rezervaci, společnost vám vrátí peníze, protože majitel je dostane na účet až ve chvíli, kdy váš pobyt na vybraném místě skončí bez problémů.

Jak se vyhnout možným potížím?

Než se pustíte do rezervace, existuje ještě několik ukazatelů, které vás mohou uklidnit nebo naopak varovat před možným průšvihem. Dokonalý popis nemovitosti, hodně fotografií ideálně “ověřených” většinou znamená, že majiteli opravdu záleží na tom, aby svou nabídkou zaujal a vydělal peníze.

Dávejte si prosím pozor také na storno podmínky, pravidla hostitele nebo kdy, kde a kdo vám předá klíče od pronajatého bytu, přijde domů z práce aby vám otevřel a podobně.

Jakkoliv to na začátek může vypadat složitě, jak začnete Airbnb používat, s každou novou pozitivní zkušeností budete více a více nadšení. Nám se přes tuhle platformu podařilo postoupit k dalším možnostem sdíleného ubytování, se kterým teď experimentujeme.

Pokud chcete Airbnb začít využívat, můžete od nás dostat skoro 1000 korun kreditu na první bydlení. Stačí se zaregistrovat přes přes NÁŠ LINK.

Kdybyste měli k tomuto tématu jakékoliv otázky, napište nám na info@objevimesvet.cz. Také nás zajímají vaše zkušenosti – za ty budeme rádi v komentářích.