Airbnb zkušenosti

Bydlení je na cestách jednou z nejdůležitějších věcí. Obzvlášť pokud cestujete s dětmi. Třeba pro našeho Kryštofa je strašně důležité, abychom se večer a někdy i během dne měli kam vrátit. Abychom měli takový malý “domov”, kde jsou hračky, kde se dá uvařit jídlo, kakao nebo se podívat na známou pohádku. Když je unavený, prostě chce jít domů a je jedno, kde zrovna ten domov je.

Vybrat si to správné ubytování, je tedy pro nás velmi důležité. Hlavním kritériem nikdy není luxus, ale občas se naše preference mění. Záleží kam a s jakým cílem jedeme. Když míříme k moři, chceme bydlet co nejblíže u vody. Rádi bydlíme ve společném domě s rodinou v té dané zemi. Jindy jsme zase rádi sami. Vždycky se snažíme najít bydlení s kuchyní, abychom si mohli vařit, kdy my chceme a potřebujeme. Prostě variant je spousta a je skvělé, že dnes existuje možnost takhle si vybrat, která je i finančně dostupná.

Bydlet blízko místním lidem to je paráda!

Nejčastěji využíváme dvou platforem Booking, když vybíráme hotel a Airbnb, když chceme bydlet levně a spojit místo s místními lidmi. K Bookingu se vrátíme někdy jindy, v tomhle článku se zaměříme na Airbnb, protože spousta lidí z něj má z nějakého důvodu obavy. Z našich několika zkušeností musíme říct, že je to jedna z nejlepších platforem pro sdílené bydlení. Nicméně i tady se začínají objevovat pro nás problematické faktory. Třeba společnosti, které skupují byty a ty pak vlastně jako hotel pronajímají. Proto si prosím vždycky dobře rozmyslete, co si pronajímáte a od koho. Hlavní myšlenka Airbnb je totiž sdílení bydlení, nikoliv obyčejný pronájem. Jaké tedy máte možnosti a co jsme vyzkoušeli my, jako rodina?

Airbnb zkušenosti

Hlavní myšlenkou Airbnb je sdílení bydlení

Sdílený pokoj v obydleném bytě

Nebojte se, že Airbnb je nějaký partyzánský projekt, kde přijdete o peníze. Za poslední roky jsme tuhle službu využili hned několikrát a v různých variantách a vždy bez problémů. Poprvé jsme takhle bydleli s Janou v Berlíně. Ve svém bytě v samostatném pokoji uprostřed města nás ubytovali Dario s přítelkyní. Sympatický Ital a jeho Peruánská přítelkyně nám ukázali pokoj, kuchyni i koupelnu a pak nám jen vtiskli do ruky klíče s tím, že kdybychom se zdrželi déle, rádi nám ukáží město. Bohužel jsme měli napilno a tak jsme si s oběma dali aspoň čaj. Pokoj byl útulný, čistý, pohodlný, vybavený internetem a zbytek bytu, který jsme mohli také využívat, byl vybavený jako u nás doma. Cena byla €60 na noc pro oba.

A

Samostatný byt pro rodinu s babičkou

Druhou zkušenost jsme udělali v Budapešti, kam jsme se na prodloužený víkend vydali celá rodina i s babičkou. Obrovský krásný byt se třemi ložnicemi, dvěma toaletami, prostornou koupelnou a velkou kuchyní. Měl úžasnou pavlač do vnitrobloku a byl asi 250 metrů od Dunaje. Přivítala nás majitelka, dala nám pár tipů, kde se levně najíst a kam se zajít podívat s dětmi. Při odjezdu jsme jen vhodili klíče do schránky a bylo to. Babičce i nám se to moc líbilo, a to jsme měli každý vlastní pokoj. Cena byla někde kolem 1800 korun za noc.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jak jsme se měli v Budapešti?

O tom si můžete přečíst v našem článku „Budapešť s dětmi“ .

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

A

Anglický pokojíček na cestě do Cornwallu

U Janet a Davea v Newquay bydlely naše holky vloni při cestě do Cornwallu k našim anglicko-mexickým přátelům a zase spokojenost. Janet a její muž bydlí ve velkém domě blízko centra města Newquay, jsou už v důchodu, děti se jim odstěhovaly a tak využívají Airbnb k dobrému přivýdělku tím, že pronajímají jejich pokojíčky. Janet byla zjevně nadšená, že má kolem sebe nové lidi a neustále nabízela “a cup of tea”, snídaně byla v ceně a rovnou na tácu přímo do pokoje. Julinka tak získala naprosto dokonalou představu o životě typické britské rodiny (včetně minikrabiček s různými cornflaky a pidipytlíčků s octovými chipsy).

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jak jsme se měli v Cornwallu?

O tom si můžete přečíst v našem článku.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

A

Byt u pláže v Bibione

Dětem, teda hlavně Kryštofovi, jsme slíbili v létě moře a tak jsme po skoro třech týdnech v horách museli k vodě. Věděli jsme, že pobřeží kolem Benátek nepatří k těm nejúžasnějším místům na světě, ale moře tam bylo. A zase, když začnete v Bibione, každá další zkušenost s mořem bude už jen lepší. Bydlení jsme měli ale dost v pohodě. Majitel nic nezamlčel. Dva malé pokojíčky, bez klimatizace, s balkónem a kuchyňkou stály pro 4 lidi na noc €65 a i když to byl v podstatě panelák, byl od pláže vzdálen opravdu do dvou set metrů. Na tři noci to bylo úplně dost a ještě bylo na dvoře parkování v ceně bydlení. Většinu času jsme stejně trávili mimo byt a když bylo třeba, uvařili jsme si, co jsme potřebovali. Majitel poslal sestru, která nám byt ukázala, vysvětlila, jak co funguje a odjela. Absence ložního prádla nás překvapila, ale jak se ukázalo přehlédli jsme ji v nabídce na webu Airbnb. Naštěstí jsme s sebou měli svoje spacáky, takže se vše obešlo bez problémů.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jaký byl náš roadtrip s dětmi?

Náš třítýdenní roadtrip jsme zakončili v Itálii. Přečtěte si článek o krásách Val di Fiemme.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

A

Za zrušený pobyt všechny peníze zpět

Vloni v listopadu začala z Brna létat přímá linka do Milana, respektive Bergama. Hned jsem pro nás s Janou koupil dvě letenky celkem asi za 1400 korun s velkým předstihem. I když na listopad, věděl jsem, že případně zrušený výlet mě vzhledem k ceně nebude tolik mrzet. Bydlení jsem objednával zase přes Airbnb, ale mnohem později, až když vše nasvědčovalo tomu, že skutečně pojedeme. I přesto jsem měl na paměti, že se vzhledem k mojí práci může stát, že cestu zrušíme. Proto jsem hledal bydlení s dobrými storno podmínkami. To se ukázalo, jako hodně prozíravé, protože v práci sice vše klaplo, ale náš Kryštof dva dny před naším odletem dostal neštovice. A tak jsme mohli den před odletem s omluvou napsat majitelce, že nám onemocněly děti a nemůžeme přijet. Peníze za rezervaci mi Airbnb vrátilo na účet do dvou dnů v plné výši.

Sklepní byt na přespání může taky vydělávat

Naše poslední zkušenost je z Rakouska. Cestou do Vorarlberska na lyžování jsme chtěli někde jen přespat. Vyráželi jsme pozdě večer a tak jsme ani nehledali nic turisticky známého. Hlavním kritériem byla cena. A tak jsem na webu Airbnb našel sklepní byt u Felixe a jeho rodiny v městečku Aurolzmünster. I když jen s malými okýnky, čekal na nás krásně vytopený dvoupokojový byt s koupelnou a toaletou. Za čtyři lidi jsme zaplatili 1200 korun. Účel to splnilo a my mohli druhý den ráno pokračovat.

A

Ani Airbnb není bez chyb

I tenhle rezervační systém sdílení ubytovacích kapacit vás může pozlobit, ale asi nikde neexistuje 100% jistota, že se něco “nepodělá”. Máme čerstvou zkušenost, která nám trochu zrychlila tep v žilách. Objednali jsem si asi před měsícem bydlení na Maltě, kam se chystáme v červnu. Protože byt byl dost velký, nabídli jsme ještě dvěma synovcům, jednomu s přítelkyní, aby na týden na Maltu vyrazili s námi. Zaplatili jsme asi 20 tisíc, koupili letenky a byli šťastní, že bydlení máme zařízené, stejně jako letenky, o jejichž vyhledávání jsme psali nedávno v článku Nákup letenek – adrenalinový boj s vyhledávači.

Ale ouha! Minulou sobotu večer přišla suchá zpráva, že naše rezervace byla zrušena. Což bohužel umožňují podmínky a nejen pronajímateli, ale také nám, coby nájemcům. Takže i my jsme mohli ještě 14 dní před příjezdem bezplatně zrušit celou rezervaci.

Nicméně trochu nás polilo horko, protože při prvním hledání jsme našli jen bydlení s dvojnásobnou cenou. Přece jen ceny se od února, kdy jsme rezervaci provedli, dost zvedly. Červen je na Maltě už skoro high season. Ale vše dobře dopadlo a my jsme našli bydlení ve stejné lokalitě, jen o pár tisíc dražší.

CHCI SLEVU

Chcete slevu na první ubytování přes Airbnb?

Zaregistrujte se přes tento odkaz a získáte slevu €28 na první bydlení.

CHCI SLEVU

Budiž nám poučením, že pokud majitel nemovitosti příliš nekomunikuje, je potřeba mít se na pozoru. V našem případě majitelka neodpověděla na žádnou z našich zpráv, pouze potvrdila rezervaci (a to možná automaticky udělalo Airbnb). Zjevně jde o nějakou realitku, která byty nabízí na různých serverech a pak vybere tu nabídku, kde dali nejvíc. Naštěstí bylo dost času najít nové bydlení a my budeme jen doufat, že se situace nebude opakovat.

A jak to celé funguje?

Malého průvodce stránkami Airbnb už jsme pro vás vytvořili a najdete ho v článku Airbnb krok za krokem.