Ždánický les s dětmi

Čím jsou děti starší, tím víc s nimi utíkáme od civilizace. Nepotřebujeme na výletě “zábavu pro děti” ani “atrakce”. Dávno jsme přišli na to, že úplně stačí být prostě venku. Jsme z jižní Moravy, kde je víc polí a vinic, než lesa a tak při plánování výletů na mapě obvykle automaticky hledáme zelenou barvu v touze po lese. Tetokrát nás upoutal Ždánický les, malá zelená plocha na jihovýchodě Moravy mezi Slavkovem u Brna a Kyjovem.

a

Bukový les plný pokladů

Jaro v listnatém lese je plné kouzel. Všude je plno světla, protože stromy teprve pučí. Na zemi se ovšem dějí věci. Malí přírodovědci by si s sebou neměli zapomenout vzít atlas květin, hmyzu a ptáků. Čekal nás den plný objevů – na konci března zrovna krajinu ovládaly podběly a fialky, kvetoucí vrba bzučela včelami a svůj čas zrovna měly majky. Ty jsou jedovaté (jak nás poučila Julča, která zná jeden zapeklitý případ Sherlocka Holmese, kde byl využit k vraždě právě jed z majek), tím se náš výlet proměnil na nějakou dobu v nebezpečné dobrodružství.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Kam na výlet po Moravě?

Vyzkoušeli jsme Sluneční stezku ve Křtinách.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Naučná stezka Ždánickým lesem

Ze Ždánic jsme vyrazili po naučné stezce, která na několika tabulích informuje o zdejších zvířatech, rostlinách a houbách, historii oblasti, její geologii a ekosystémech. Děti psanému textu obvykle nevěnovaly moc pozornosti. Na vrcholu “U slepice” ale zpozorněly, protože se tady jako z jiné planety objevila nejdřív asfaltka, pak divně hučící nádrže a velké “kyvadlo” – těží se tady totiž zemní plyn. Ušli jsme dohromady asi 10 km, za celou dobu jsme nepotkali žádné lidi, což je v dnešní době velká vzácnost sama o sobě. Zato jsme kromě jedovatého brouka a plynového čerpadla objevili ještě stopy zvířat v blátě, lebku z divočáka a pili vodu ze studánky. Na jeden výlet dobrodružství až až.

a

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Hledáte dobrodružství?

Nemusíte daleko. Vyražte na výlet na slepo! Nikdy nevíte, kam dojedete.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Motýlí ráj

O něco kratší (5,5 km) je druhá naučná trasa, kterou se mohou ve Ždánicích pochlubit a to je stezka Motýlí ráj. Naprosto unikátní přírodní lokalita, která má stepní až lesostepní charakter, přeje motýlům i jinému hmyzu. Na motýly je lepší vyrazit až v létě, ale my jsme jich tu pár potkali i zjara. Ve Ždánickém lese můžete vidět až 84 druhů denních motýlů, tedy více než polovinu, kteří na území ČR žijí! Nejvíce je tu modrásků, otakárků, ostruháčků, baboček, soumračníků či vřetenušek.

a

Naučná stezka Ždánický les

Ždánický les

Naučná stezka Motýlí ráj