Vorarlbersko je nádherné! Kde budeme bydlet?

Vorarlbersko je naše oblíbená část Rakouska. Nachází se v nejzápadnějším cípu země, u Bodamského jezera, mezi Švýcarskem, Německem a Lichtenštejnskem. Byli jsme tam s dětmi už několikrát, v létě i v zimě, a vždy jsme byli naprosto spokojení.

Nádhernou alpskou přírodu tady doplňuje naprosto unikátní architektura. Tytam jsou klasické rakouské muškáty v oknech. Ve Vorarlbersku se vrací k jednoduchosti, střídmosti a souznění s přírodou. Novostavby jsou celodřevěné, bez zbytečných ozdob. Možná trochu připomínají staleté seníky na Alpských loukách. Vevnitř jednoduchost doplňuje funkčnost a samozřejmé použití lokálních výrobků.

Vyzkoušeli jsem několik skvělých apartmánů. Všechny by svorně získaly 5 hvězdiček za čistotu, vybavení, útulnost, ale především také za milé a přátelské majitele, kteří skutečně chtějí, abyste se u nich cítili jako doma.

Villa Natur – Schröcken, Bregenzerwald                  

Josefova rodina farmaří ve Schröckenu odnepaměti. Se svou ženou Angelikou se rozhodli, že si postaví penzion. Vysnili si dům, který v sobě ponese úctu a lásku k přírodě. A přesně takový ho postavili. Dřevo je základní stavební materiál pro Vilu Natur. Ale ne jen tak obyčejné dřevo. Anglelika s Josefem pečlivě vybírali. Stromy musely být pokáceny ve správném ročním období a ve správné fázi měsíce. Nejlépe jsou na tom stromy, které byly vytěženy v biologické zimě stromů od září do ledna, kdy proudění mízy ve dřevě je minimální a také v době ubývajícího měsíce. Postele jsou vyrobeny z borovice “královny Alp”, která zaručí pokojný spánek.

Majitelé v domě bydlí se svými dětmi. Jsou pořád někde okolo domu. Ráno chystají skvělé snídaně. Vždy se zajímají, kam vyrážíte a jak jste se měli. Cítíte se tu jako u přátel na návštěvě, ne jako v hotelu. A to za to stojí.

a

Hotel Lün – Brand, Brandnertal           

Bratři Mario a Daniel podědili hotel Lün po své babičce. Rozhodli se pro modernizaci, která ovšem nezavrhuje tradice.  Na průčelí budovy proto vybrali šindele, které se v Brandu osvědčily staletími. Bylo třeba také brát v úvahu, že budova bezprostředně sousedí se zdejší farností. Interiér byl vybrán velmi citlivě a většinou je použito dřevo oblíbené borovice limby, které dává celému interiéru domáckou atmosféru.

My jsme tu sice byli v létě, ale neměli jsme moc štěstí na sluníčko a tak jsme se často těšili výhledem na déšť a hřáli se u nádherného krbu. Mají tu i wellness, kde je k dispozici finská sauna, infra červená kabina, klasická pára a samozřejmě odpočinková místnost, studená sprcha a bar s vodou a ovocem.

Součástí ubytování jsou samozřejmě snídaně v podobě švédských stolů. I tady kladou majitelé Hotelu Lün důraz na místní producenty. A tak můžete ochutnat nejen zdejší ovoce, ale také sýry, mléko a čerstvé pečivo. Kryštofovi tehdy nebyly ani dva roky, takže jsme ocenili zahradu s dětským hřištěm.

a

Schtubat – Andelsbuch, Bregenzerwald       

V místním nářečí říkají přijďte na “Schtubat”, když vás chtějí pozvat na  “společně strávený příjemný čas”. To je cíl majitelů Carmen a Wolfganga. Navíc se rozhodli brát vážně ochranu přírody a ukázat, že to jde.  Při stavbě svého apartmánového domu byli naprosto nekompromisní. Ve snaze minimalizovat uhlíkovou stopu používali pouze místní stavební materiály a najímali si pouze místní firmy. Vybavení je od místních truhlářů a švadlen. Kosmetika v pokojích je od zdejších malých výrobců. Prádlo se pere v eko pracích prostředcích. Topí se tepelným čerpadlem, vodu ohřívají solární panely.

Wolfgang je navíc kuchař a to skvělý. Snídaně jsou dokonalé a opět 100% lokální. Na nutellu zapomeňte. Místo toho si dejte skvělou marmeládu nebo místní med. Domácí mléko, vejce nebo slaninu ze sousedních farem. Bylinky rostou v předzahrádce.

a

Ahorn Chalet – Mittelberg, Kleinwalsertal        

Tenhle nádherný apartmán jsme si užili skoro 7 dní nepřetržitě. Obvykle jsme celé dny venku a na ubytování jen přespíme. V Kleinwalsertalu jsme ale měli celý týden tak deštivo, že jsme se z domu skoro nedostali. I když jsme se o to pořád pokoušeli, pokaždé jsme se vraceli zmoklí a zmrzlí. Náš apartmán měl naprosto skvělý výhled na okolní hory. Aby “kýč” byl dokonalý,  přímo pod okny se pásly krávy. K obývací místnosti s kuchyňským koutem patří dva pokoje a co jsme tentokrát nejvíce ocenili byla soukromá sauna v přízemí.

a

Islen Haus – Mellau, Bregenzerwald     

Architektonický klenot z rukou místních řemeslníků – to je Haus Islen ve vesnici Mellau. Téměř všechno je tady ze dřeva. Další dominující materiál je filc – plsť výhradně z ovčí vlny. Ten je využitý na závěsech a polstrování. Filcové jsou i koberce a obklad stěn na schodišti.

V přízemí je kuchyň a obývací pokoj, v patře pak pokoje, koupelna a naprosto dokonalá herna v prostoru, který je v podstatě na balkoně, který je ale od vrchu dolů kryt latěmi, které tvoří venkovní plášť domu. Je tu jak jinak než filcová houpačka, finská sauna (která nám v létě sloužila spíš jako dětský domeček) a lehátka. Všechno vybavení domu pochází z Verkraum Bregenzerval”. To je naprosto unikátní projekt. Ve vesnici Andelsbuch postavili něco jako výstavní prostor, kde místní řemeslníci mohou prezentovat své výrobky. Vše v duchu udržitelnosti, tradice ale i inovativního designu.