Začalo léto (rok 2016) a zatímco mnozí balí k moři, my jsme se rozhodli sbalit devítiměsíčního syna a vyrazit na Island. Moře tam je sice taky, ale od dovolené na pláži to má hodně daleko. Proč jsme si vybrali zrovna ostrov s nepředvídatelným počasím?

Láká nás nedotknutá divoká příroda, vodopády, gejzíry a sopečné oblasti. Na začátku jsme se obávali, jestli s ročním miminem z výletu vůbec něco budeme mít. Ukázalo se, že díky skvělé dostupnosti, nádherné přírodě na každém kroku a přátelským Islanďanům, je tato Země ohně a ledu ideální destinací na dobrodružný výlet s dětmi.


Pro Objevíme svět napsala Bára Lišková z Fox on Board.                                                    21. 6. 2019


Island autem a s krosničkou

Na letišti jsme si půjčili auto a za týden ujeli víc než tisíc kilometrů. Abychom se nemuseli pořád stěhovat, cestu si rozdělujeme napůl. Výlety po jižní části ostrova děláme z motelu u vesničky Olfuss. Po třech dnech se přesouváme na sever, kde se nám podařilo najít ubytování na farmě.

Milá domácí má stejně starého vnuka, takže o hračky není nouze. K většině atrakcí se dá dojet autem a krátkou procházkou se dostat tam, kam chcete. Na krátké výlety z auta vezeme nosítko, na delší treky máme turistickou krosnu na nošení dětí. Kočár jsme tentokrát nechali doma.

Island s dítětem

Liškovi na Islandu

Gejzíry a vodopády

Nejpopulárnější turistická oblast je kousek od Reykjavíku a říká se jí Golden Circle, tzv. Zlatý okruh. Za krátkou dobu tak můžeme zkouknout přírodní gejzíry Geysir a Strokkur, majestátný vodopád Gullfoss, a zvláštní krajinu mezi dvěma tektonickými deskami, Thingvellir. V Silfra se prý dá potopit a dotknout se obou desek najednou. Marky si tuhle příležitost nemůže nechat ujít a tak nám brzy potvrzuje, že to není úplná pravda. Ale stojí to za to, až na tu zimu.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Láká vás Norsko?

Přečtěte si tipy na „5 míst, která si v Norsku vaše děti zamilují„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Divoká příroda ve vnitrozemí

Nejlepší zážitky ale máme z našich výletů do vnitrozemí. Tam se před zraky turistů skrývá ta divoká příroda, kterou je Island proslulý. Jezdíme po sopečném písku a brodíme se řekou. Někdo by to sice nazval potůček, ale podle rychlosti mého tepu soudím, že je to řeka.

Příroda je tu nádherná, navíc ji máme jen pro sebe. Za celý den potkáváme jen minimum dalších turistů. Tím pádem jsme extra opatrní, abychom někde neuvízli. Hlídáme si počasí a kontrolujeme sjízdnost silnic. S ročním dítětem v autosedačce noc v islandské divočině strávit nechceme.

a

Jedna taková cesta vedoucí mezi třemi ledovci s příznačným názvem Silnice studeného údolí, nás dovede až k začátku ledovce Langjokull.

S naoblékaným dítětem v nosiči se necháme naložit do vysloužilého raketometu přizpůsobeného na jízdu na sněhu a jedeme do ledovcové jeskyně. Piko celou cestu spí. Probudí ho až islandská ukolébavka, kterou mu akční průvodkyně zpívá v jeskyni.

Výlet na ledovec.

a

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Dobrodružství s dětmi v Dánsku

Přečtěte si „Dobrodružný přechod dánského ostrova Fyn se dvěma syny„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Geotermální lázně Myvant

Island je také první místo, kde se jdeme s Pikem vykoupat do geotermálních lázní. Na Islandu je jich spoustu, nás nejvíce lákají ty v Myvatn. Začátek je rozpačitý. Stojíme před vchodem, já na poslední chvilku googlím doporučené teploty vody a možné rizika koupání s miminem a snažíme se vymyslet nejlepší logistiku převlékání a uložení věcí.

Najednou okolo nás s ledovým klidem projde pětičlenná islandská rodina s ručníky v ruce, nejmladší z dětí nemůže mít víc než půl roku. V té chvíli víme, že zbytečně panikaříme a bereme si příklad z místních. Stejně mi to nedá a zkouším štěstí u plavčíka: “Jak dlouho může být takhle malé dítě v této teplé vodě?” Podívá se na mě trochu nevěřícně: “Přece tak dlouho, dokud se mu tam bude líbit.” Piko si naštěstí teplou vodu užívá a my, po vzoru místních, taky. Už bez stresu a zbytečných starostí.

a

Na Island máme skvělé vzpomínky. Týden je ideální doba si vyzkoušet, jestli stojí za to se tam vrátit. A ano, stojí.

Tipy a odkazy

O autorce:

Island s dítětem

Bára a Marek Liškovi. Dobrodružná rodinka se třemi dětmi, která tráví každou volnou chvíli cestováním. První cesta s 5ti měsíčním synem autem do Španělska a Portugalska, následoval mimo jiné Island, treky v Alpách a Tatrách, Austrálie. Po narození dvojčat se cestování nezalekli, ba naopak. V jejich roce už stihli navštívit Itálii a Mexiko, a také procestovali Nový Zéland a Fiji. Zážitky, tipy a itineráře z cest sdílí na svém blogu foxonboard.com, sledovat je také můžete na Instagramu.