Jak zabavit děti na dlouhé cestě? To je otázka, kterou se snažíme vyřešit snad od té doby, co jsme děti posadili poprvé do auta. Dali jsme si tu práci a sepsali jsme článek 10 her na dlouhou cestu autem. Nebyla to jednoduchá práce. Mohlo by se zdát, že stačí trochu zagooglit a máte her milión. Není to tak. Na internetu najdete pár dobrých tipů a hromadu her, které nejsou pochopitelně popsány, nejsou vhodné zrovna pro věk vašeho dítěte, vyžadují pomůcky, které zrovna nemáte po ruce, atd. Proto mě naprosto uchvátilo, když jsem narazila na webové stránce annapaap/jazykovehry.cz na e-book, který sliboval 180 jazykových her pro děti na cesty. Rozhodla jsem se je vyzkoušet!

e-book jazykové hry

Záchranný e-book na dlouhou cestu!

První test dopadl na výbornou

E-book jsem si stáhla a vytiskla. Mohla bych ho mít sice v mobilu nebo v tabletu, ale mně se líbí mít off-line zábavu na off-line nosiči. Vznikl mi sešit o velikosti A5, který teď můžu mít pořád po ruce v autě. První test proběhl, když jsme uvízli v zácpě cestou do školy. Bez dlouhého rozmýšlení jsem zalistovala sešitkem a oči mi padly na hru „blázinec“. Hra funguje na jednoduchém principu: Dítě je psychiatr a dává otázky pacientovi, ten odpovídá, ale vždy na předchozí otázku.“ Vtip je v tom, že tento princip zná jen „pacient“ a „psychiatr“ tedy dostává úplně nesmyslné odpovědi. Kryštof se málem udusil sušenkou, jak se při této hře chechtal!

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Dělá se vašim dětem v autě špatně?

Přečtěte si  „10 tipů jak zatočit s nevolností.“

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Skvělý popis a třídění

Hry jsou rozděleny do kapitol podle věku dětí, pro které jsou hry určeny. Podle toho se snadno zorientujete a nemusíte zkoušet, jestli je nějaká hra pro vaše dítě vhodná nebo ne. Věkové kategorie jsou 2-4 roky, 4-7 let, 7-12 let a 12+. Aby se hry neopakovaly, jsou vždy uvedeny v nejmladší možné kategorii.

U každé hry najdete ikonky s dopravními prostředky, ve kterých je doporučené hru hrát. V autě je potřeba něco, co zvládnete i při řízení. V kupé vlaku nebo v letadle zase není vhodné hrát „hlučící“ hry.

Hry jsou velmi srozumitelně popsány. To je další výhoda tohoto e-booku. V knihkupectvích často najdete soubory her, které ale jsou vytištěny v Číně a přeloženy z cizího jazyka. Často jsou tedy nesrozumitelné. Autorka tohoto e-booku je Češka a zároveň lingvistka, která se zabývá bilingvní výchovou. Podprahovým cílem e-booku je také rozvoj jazykových a vyjadřovacích schopností dětí. Na e-booku je prostě poznat, že autorka o věci přemýšlela a její motivace není primárně zisk ale skutečná pomoc rodičům a dětem.

Anna Paap autorka e-booku

Autorka e-booku Anna Paap na cestě se svými dětmi.

U většiny her jsou také rovnou příklady, jak hrát. Abyste nemuseli složitě vymýšlet „první větu“.

Kvalitní práce za pár korun

Vytvoření e-booku muselo stát spousty hodin práce. Výsledek je obdivuhodný. Už teď se těším, až zase někam pojedeme a objevíme nějakou další novou hru. Stáhnout se dá na stránkách annapaap.cz/jazykové hry na cesty  za pouhých 250 kč.