Od té doby, co jsem před dvěma lety vzala staršího syna Ríšu do Anglie, nepřestala mladší dcera Alička mluvit o tom, jak by taky chtěla letět letadlem. Někdy v prosinci loňského roku mi pak v emailové schránce přistál newsletter od Skyscanner se skvělou nabídkou letenek Bratislava-Sofie a bylo rozhodnuto.


Pro Objevíme svět napsala Martina.                                                                                         2. 9. 2018


Do Bratislavy to máme z Olomouce poměrně blízko, letenky jsem koupila přes Wizzair jen s příručním zavazadlem na 6 nocí. Původní plán byl strávit 3 dny v Sofii, pak se přesunout vlakem nebo busem k Černému moři a po třech dnech opět do Sofie na letadlo zpátky. Děti tedy dostaly od Ježíška poukaz na velké dobrodružství.

Sofie s dětmi

Za dobrodružstvím do Sofie!

Na moře kašlem. Zůstaneme v SOFII.

Nadšení bylo veliké a pak logický dotaz: “A kdy, zítra?” Pro ani ne pětileté dítě je vzdálenost od Vánoc do srpna podobná asi jako nekonečno, ale nadšení Aličku neopouštělo. Počítali jsme měsíce, pak týdny, dny…během té doby jsme zatím usilovně studovali vše o Sofii a okolí. Zhlédla jsem mnoho cestovatelských videí na Youtube, prozkoumala Sofii přes Google Maps, pročetla spousty recenzí na Trip Advisor, vypůjčila si průvodce z knihovny. Taky jsem se snažila vymyslet, jak nejlépe s dětmi překonat docela velkou vzdálenost z hlavního města na pobřeží a zpět. Nakonec jsme po zvážení všech dostupných informací (dlouhá cesta, nespolehlivost jízdních řádů) od cesty k moři upustili a rozhodli se strávit celých 6 dní v Sofii a okolí, jelikož i tam se nabízela spousta možností vyžití. Navíc nejsme úplně typ na pláž, mnohem raději něco poznáváme nebo chodíme po kopcích.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Máte malé dítě a obáváte se cesty letadlem?

Pár tipů, co si připravit před cestou, jak zvládnout letiště a samotný let, si přečtěte v našem článku „S miminkem letadlem“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

A můžeme balit!

Aby se nám letenka zbytečně neprodražovala, nekupovala jsem nic navíc: sedadla, větší zavazadla, pojištění, prioritní nástup. I bez rezervace jsme seděli s dětmi. Naše povolená příruční zavazadla měla už tak štědré rozměry 55x40x23cm, což nám bohatě stačilo. Nakonec jsme letěli se čtyřmi batohy o velikostech 30, 25, 20 a 10 litrů. Nic nám nechybělo. Kromě táty jsme měli dokonce všichni dvoje boty, některé věci jsme naopak vůbec nevyužili (pláštěnky, softshellové bundy).

Parkování v Bratislavě jsem zajistila onlineu společnosti Monti www.monti.montisro.sk, na letiště nás pak (zdarma) zavezli dodávkou a při příletu nás pak opět vyzvedli. Parkoviště bylo hlídané, monitorované, v provozu 24 hodin. Parkování na týden vyšlo na 50 Euro.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Salzburg úsporně?

Při návštěvě Salzburku můžete celkem slušně ušetřit třeba na dobrou večeři. V článku  „SALZBURG – jak ušetřit na rodinném výletě se Salcburskou kartou“, poradíme jak.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Asi měsíc před cestou jsem nám ještě na webu  www.rilashuttle.com koupila výlet na Rilský klášter, o kterém jsem viděla moc hezké video a četla samé pozitivní recenze. Do poznámek jsem napsala i stáří dětí a v dodávce, kterou jsem jeli, měla dcera i připravený “podprdelník”. Pan řidič byl příjemný, jel bezpečně a mluvil hezky anglicky.Klášter leží v Rilském národním parku asi hodinu a půl od Sofie, takže se nám tím naskytla možnost zažít i nějakou přírodu.

Rilský klášter, Bulharsko

Rilský klášter – jeden z našich hlavních cílů.

Krásné bydlení za dostupnou cenu

Ihned po zakoupení letenek jsem rezervovala i ubytování. Už pár let jezdíme přes Booking a i tentokrát jsme zvolili tento způsob. Jelikož však původní plán byl 3 dny Sofie, 3 dny moře, museli jsme pak ubytování u moře (zdarma) zrušit a zarezervovat další 3 noci v Sofii. Naše první ubytování už mělo na další termíny obsazeno, proto jsme si našli jiný apartmán jen o pár ulic dál a po třech dnech jsme se tedy museli stěhovat. Pokud někdo plánuje zavítat do Sofie, rozhodně můžu jen doporučit oba naše apartmány v příjemné vilové čtvrti Lozenets blízko centra: stylový loft s terasou a krásným výhledem Karina Art Apartment (120 Euro/4osoby/3noci) a druhý apartmán v retrostylu Vintage Apartment Lozenets (140 Euro/4osoby/3noci).

Sofie bydlení

V Sofii snadno najdete hezké ubytování za dostupnou cenu.

Letiště Bratislava vs. Letiště Sofie

Bratislavské letiště je celkem malé a přehledné, bohužel z něj nikde není vidět na přistávací plochu, což by určitě děti ocenily. Zvláště když naše letadlo mělo hodinové zpoždění a místo plánovaných 22 hodin jsme odlétali až ve 23. Let byl celkem rychlý, zhruba hodinu a 20 minut. Do Sofie jsem tedy přiletěli asi v 0:20 a následně si posunuli čas na bulharských 1:20.

Na letiště v Sofii jezdí z centra města metro, to ale končí už o půlnoci, proto jediná možnost, jak se v brzkých ranních hodinách dostat na ubytování, je taxi. V den odjezdu jsme k dopravě na letiště využili metro, které končí u terminálu 2, od něhož pak jede zdarma kyvadlová doprava (bus) k terminálu 1. Odbavení bylo rychlé a navíc zde čekáte v hale s výhledem na přistávací plochu, takže děti měly během čekání na letadlo o zábavu postaráno.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Lákají vás další evropská města?

Co třeba Budpešť. Lázně, památky, lodě na Dunaji a to vše v článku „Budapešť s dětmi“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Pozor na Taxíky

Oficiální provozovatel taxi služby na Sofijském letišti je OK Supertrans, taxíka si objednáte hned u okýnka v příletové hale, zadáte adresu a dostanete přidělené číslo taxíka, který už na vás čeká před halou. A v tomto momentě jsme si vybrali trošku smůlu, nebo se spíše ukázala slabina naší přípravy. Náš pan taxikář vůbec nepochopil, kam chceme zavézt, nerozuměl ani slovo anglicky, zastavil taxík (nikoliv taxametr), vytáhl lupu a luštil adresu našeho ubytování (ta byla jen latinkou…naše chyba). Pak se rozhodl, že nás prostě doveze do nějakého hotelu, což jsme odmítli. Chtěli jsme alespoň na stanici metra blízko u našeho ubytování, on nás chtěl hodit na JAKÉKOLIV metro, což jsme odmítli. Pak nás tedy napadlo zavolat do našeho ubytování, dát taxikáři telefon na ucho a paní už ho bulharsky navedla na místo určení. Ale že to trvalo. Tady jsme zanedbali dvě věci: neměli jsem adresu v cyrilici a neměli jsme v mobilu staženou offline mapu Bulharska, což jsem hned následující den napravili.

S mapou je to v Sofii rozhodně snazší.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Co v Sofii vs dětmi vidět a zažít?

Martina napsala podrobný itinerář své cesty v  článku „Co dělat 6 dní s dětmi v Sofii“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Cestování po Sofii – pozor na taxíky podruhé

Cestování po Sofii je poměrně snadné a finančně nenáročné. My jsme se ze začátku rozmlsali taxíkem: z letiště do centra města, což bylo asi 25 minut, jsme zaplatili 15 leva. Nějaké dětské sedačky nebo poutání pásem se tu v taxíku vůbec neřeší. Na výlet k Bojanským vodopádům jsme se nechali taxíkem odvézt na jižní předměstí k Bojanskému kláštěru (20 minut, 10 leva). Odpoledne tu samou trasu zpět opět taxíkem jsme absolvovali za 16 leva. Tento taxikář si zřejmě bral příplatek za konverzaci, neboť se s námi pustil do družného hovoru, přiblížil nám spoustu bulharských reálií a já mu pak naivně přiznala, jaká je u nás průměrná mzda, tak mě trochu zmáčknul, no 🙂  Ale nevadí, zase jsme se alespoň něco dozvěděli.  Další taxi jsme pak využili na cestu z ubytování do centra ke katedrále, kde jsme měli být ráno na daný čas připraveni k výletu na Rilský klášter, tentokrát to bylo 5 minut za 3 leva. Ovšem po návratu z výletu, kdy jsme se chtěli dostat od katedrály v centru opět do našeho ubytování, jsme se trošku spálili: nastoupili jsme do taxíka, taxametr jel na plně obrátky, za chvíli už na něm svítilo 7 leva a to jsem sotva zahnuli za roh a stáli na červené. Takže jsem se nechali okamžitě vyhodit, zaplatili, poděkovali a zbytek došli pěšky. Od té doby už jsme využívali městskou dopravu.

Bulharská tramvaj

Tramvají po Sofii.

Tramvaje a autobusy retro vs. moderní a čisté metro

Tramvaje jsou v Sofii už od pohledu dost retro, bohužel jsme neměli možnost se svézt. Využili jsme však autobus (taky retro) a metro, které je naopak moderní, čisté a vcelku prázdné, přestože jsem jeli v 5 hodin odpoledne ve všední den. Jedna jízda metrem stojí 1,60 leva, děti do 7 let zdarma. Pokud plánujete využít městskou dopravu více než dvakrát denně, vyplatí se koupit celodenní lístek za 4 leva, který platí na vše (metro, bus, tramvaj i trolejbus), děti do 7 let opět zdarma. Metro je v Sofii celkem jednoduché, popsané i anglicky, takže se v něm snadno zorientujete.

Autobusem po Sofii.

V bulharském autobusu.

Co se týče dopravy, byla jediná věc, kterou jsme měli v plánu, ale nakonec se nevydařila, a tou byla jízda lanovkou ze čtvrti Simeonovo k horské chatě Aleko, odkud vede asi hodinový výšlap na nejvyšší vrchol hory Vitosha. Lanovka, která je přes 6 km dlouhá, stoupá o téměř 1 km nadmořské výšky a slibuje úchvatné výhledy, ten den nejela z důvodu poruchy proudu. Každopádně k lanovce Simeonovo jede co hodinu autobus číslo 122 od konečné stanice metra – Vitosha. My nakonec jeli přímo do Aleka autobusem 66 (ze stejné zastávky – tedy metrostanice Vitosha). Jízda 50 let starým autobusem byla snad ještě větším zážitkem než ona lanovka 🙂 Každopádně pokud by jela, vyšla by na 14 leva za zpáteční pro dospělého a za 10 leva pro dítě.

Ze Sofie se snadno dostanete do přírody.

Jiné výdaje

Ceny potravin jsou srovnatelné s cenami v ČR, kopeček zmrzliny vyjde na 1,59 leva, balený chleba na 1 leva, mléko 2 leva, káva v kavárně 4 leva, v restauraci si dáte například salát za 5 leva, hlavní jídlo od 9 leva. Atrakce v parku od 2 do 5 leva. Šlapací rikša pro 4 osoby na 30 minut vyšla na 6 leva. Zelenina a lokální potraviny se dají výhodně nakoupit na městském trhu zvaném Ženski pazar v centru města.

Finální zúčtování aneb kolik to všechno stálo

Letenky                              120 Euro (asi 3000 Kč)

Ubytování                          120 + 140 Euro (asi 6500 Kč)

Parkování + dálnice SK     50 + 10 Euro (asi 1500 Kč)

Pojištění                             500 Kč

Výlet na Rilský klášter      54 Euro (asi 1350 Kč)

Útraty (strava, vstupy, doprava, suvenýry, zmrzlina,…)   cca 100 leva/den (asi 8400 Kč celkem)

Sečteno a podtrženo to dělá 21.250,- Kč, což je 5.312,- Kč na osobu.

Už teď máme s dětmi domluveno, že nám letos Ježíšek zase přinese nějaké to dobrodružství.

A co jsme vlastně v Sofii dělali, viděli, zažili, navštívili? To najdete v dalším článku.

O autorce:

Martina Kurfürstová. S Pavlem, Ríšou (8) a Aličkou (5) žijeme v podhůří Oderských vrchů a rádi cestujeme.  Ríšu jsme si dovezli v 6. měsíci těhotenství z aupair pobytu v Anglii, a Aličku jsme ještě v prenatálu vzali alespoň do Budapešti, aby to taky „chytla“. Jsme členy KČT, vyznáváme pěší turistiku, máme rádi místa spjatá s válečnou historií. Cestování je příležitost, jak být spolu, mít si společné zážitky a čerpat nové poznatky. Dětem vštěpujeme, že vidět a znát je víc, než něco vlastnit. Že všude na světě žijí lidé, kteří jsou nám podobní, že umět cizí jazyk je důležité.