Loni jsme byli celá rodina i se dvěma dětmi a tchýní v Chicagu. Muž tam běžel maraton, my fandili. Já měla předsudky a nevěřila, že by mi po návštěvě New Yorku ještě mohlo nějaké americké město úplně vyrazit dech. Chicago New York v mnohém dokonce překonal. Na výlet s rodinou je to dokonalé místo.


Pro Objevíme svět napsali Kavkovi.                                                                                                6. 9. 2018


Chicago s dětmi

4 Kavky v Chacagu

1. Kolébka mrakodrapů

I když jich tu není tolik jako ve Velkém jablku, jsou tu. Dokonce právě tady v Chicagu se zrodily vůbec první mrakodrapy v celé Americe. V New Yorku jsme byli na dvou z nich, výhledy byly krásné, ale zážitek z výšky v Chicagu byl velkolepý. Na jednom mrakáči zvaném kvůli výhledu do všech stran 360 je výklopná skleněná stěna a na vrcholu nejvyššího chicagského mrakodrapu Willis Tower můžete vstoupit do celoskleněného výklenku. Kromě toho, že jsou tu nejstarší mrakodrapy, je tu i jedna z nejstarších nadzemek Ameriky. Určitě stojí za to si pár stanic projet.

Chicago s dětmi

Skákat gumu v mrakodrapu, to umí jen 4 Kavky.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Lákají vás daleké cesty?

Bláznivá rodinka Fox on Board vyrazila na měsíční  putování po Austrálii. O jejich cestě si přečtěte článek „I s batoletem se dá cestovat po AUSTRÁLII“.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

2. Veřejný prostor plný květin a šachovnic

Nikde jinde jsem neviděla tak udržovaný veřejný prostor. Tady jsou psi, kam oko dohlédne, ale na chodníku jediný exkrement. Všude jsou záhony květin, spíš záplavy květin. Parky, dětská hřiště. Na každém rohu najdete kamenné stoly na hraní her, třeba šachů nebo dámy. Šachovnice jsou i na nejrůznějších zídkách podél vody. Krásné jsou i procházky podél vodního kanálu se zvedacími mosty. I tady jsou kavárny, půjčovny lodiček, dětská hřiště.  Zkrátka je to velkoměsto s nádechem příjemného a pro rodiny s dětmi velmi přátelského maloměsta.

Chicago s dětmi

Tolik květin nás v takovém velkoměstě vážně překvapilo.

3. Moře a pláž

Na dosah od mrakodrapů a centra města je Michiganské jezero, které působí jako moře. Jsou tu pláže lidi dělají pikniky, kolem vody vedou stezky pro kola a běže či maminky s kočárky. Pár stovek metrů od hlavní třídy jste najednou v jiném světě. Na dovolené u moře. V Chicagu také všichni přes léto zůstávají a užívají si své jezerní moře. Jsou tu maríny, Chicagané v nich mají jachty, rybaří, serfují. Od podzimu do jara je tu prý velká zima a tehdy teprve všichni odlétají do teplejších krajů.

S dětmi do Chicaga

Letovisko jménem Chicago

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Láká vás Chicago? Napište si ho na svůj seznam přání!

My si píšeme seznam přání na „bucket list“, abychom na na své sny v každodenním shonu nezapomněli. „Náš Bucket list“ si můžete prohlédnout hned teď.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

4. Fazole, muzea a zábava pro celou rodinu

Víme, že v Americe je vše veliké, šílené, neuvěřitelné. Ale v Chicagu jsme denně chodili do nejrůznějších muzeí a všechno mělo úroven. Každé muzeum nám vyrazilo dech a neužívaly si ho jen děti, ale stejně nadšení jsme byli i my dospěláci. Koupili jsme si City pass a v něm pár vstupů na největší atrakce. Největší zážitek bylo Shedd Aquarium. Strávili jsme tam celý den. Je tu hodně věcí k vidění i zadarmo, třeba Millenium park, kde zhruba uprostřed začíná slavná Road 66. V parku je i fascinující stotunová skleněná fazole. Fotopříležitost pro každého.

5. Driehaus Museum

Chicago po velkém požáru v roce 1871, při kterém shořelo 17 000 domů, změnilo svou tvář a ze starých domů zbyly většinou jen sutiny. Driehaus Museum je jeden z posledních zachovalých palácových domů 19. století. Muzeum představuje umění, architekturu a design přelomu 19. a 20. století. My máme tu čest se znát a kamarádit s Kristýnou Driehaus, bývalou manželkou zakladatele muzea Richarda H. Driehause. Je Češka, a tak v muzeu často narazíte na výstavy Muchy i jiných českých autorů.

Driehaus Museum Chicago

Driehaus Museum

Tip navíc:  večeře v džungli

No a jeden tip navíc, dejte si večeři v Rainforest Cafe . Vstoupíte dovnitř obrovskou muchomůrkou, projdete mezi vodopády, ze zdí mezi liánami vykukují pohyblivá umělohmotná zvířata, chvilkami tu prší a když si objednáte po jídle dezert “Volcano”, budou se dít věci. Ceny jsou tu rozumné.

Rainforest café Chicago

Rainforest café

Může se vám hodit!

  • PRŮVODCI. Na cestách používáme buď průvodce Lonely Planet nebo Rough Guides. Chcete průvodce po Chicagu? V češtině Rough Guides nabízí Východ USA a Lonely Planet vydalo také Východ USA. Kromě toho je velký oddíl o Chicagu také v knize USA. V angličtině pak od LP existuje Chicago.

  • UBYTOVÁNÍ. Bydlení můžete vyřešit přes Booking.com. V Chicagu je spousta možností, všechny je najdete ZDE. Častěji ale bydlíme přes Airbnb. Pokud chcete jednorázovou slevu €28 na vaše první ubytování zaregistrujte ZDE.

  • JAZYKY. Angličtina se vám bude na cestě do USA rozhodně hodit. Pokud máte pocit, že byste se v Angličtině měli zdokonalit zkuste si koupit kurz na Onlinejazyky.cz. Jednu úroveň se naučíte za 30 hodin studia. Při 20 minutách denně za 3 měsíce.

  • MAPY. Někdo se orientuje podle map v mobilu, třeba tenhle Průvodce a offline mapa pro iOS, ale ono to žere často data i baterku. A tak se vždycky hodí mít ještě mapu tištěnou. Třeba tehle plán Chicaga.

O autorech:

Alice, Martin, Berta a Jáchym Kavkovi – rodina, která vyráží na cesty s kufříkem plným her. Obyčejná skákací guma jim dokonce převrátila život naruby (ROZHOVOR ZDE). Začalo to vzpomínkou na hru z dětství a je z toho rodinná firma na retro hry s názvem 4Kavky. U nás si můžete přečíst ještě o jejich cestě po drsném Baltu.