Sáňkování v Brandnertalu.

Rodina se sáněmi v zasněžených horách ve Vorarlbersku.

Letos v zimě jsme opět vyrazili na hory do rakouského Vorarlberska, tentokrát do městečka Brand v údolí Brandnertal. Je to skvělé středisko pro rodiny s dětmi a to nejen co se týče lyžování. My jsme měli jen třídenní skipas a tak jsme vyzkoušeli i pár nelyžařských aktivit.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Zima na horách je super!

Lyžování s dětmi v Brandu. Vyzkoušeli jsme s dětmi místní sjezdovky.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

S mrňousky za zvířátky

Přímo v Brandu jsme si obešli zvířecí stezku (Tiererlebnispark). Je sice určená pro nejmenší děti, ale i naši “velkáči” si ji rádi prošli. Tedy spíš proběhli a prováleli v hromadách sněhu. Hned na kraji jsme strávili dlouhé minuty na sněhem zasypaném traktoru. Pak jsme ve stodole krmili ovečky, oslíky, kozy, králíky a morčata. Cesta pak vede dál asi 1,5 km. Potkáte kurník se slepicemi a kachnami.Volieru s bažantem a holuby. Výběhy kde jsou v létě k vidění krávy, ovce a prasata byly uprostřed února hluboko pod sněhem, ale i tak je to příjemná procházka.

Koně v Brandu.

Na stezce kolem Brandu si můžete také pohladit krásného koně.

Na saních z 2000 metrů nad mořem

U hlavní lanovky Dorfbahn si můžete půjčit sáně (6 EUR kus) a vyjet nahoru a pak ještě nahoru vyhlídkovou lanovkou Panoramabahn do 1680 metrů k restauraci Frööd.   Odsud vede několik kilometrů dlouhá trasa (značka RODEL SAFARI), kdy střídavě jdete pěšky nebo jedete na saních. Nám vyšel neuvěřitelně krásný slunečný den, takže jsme si užili krásnou procházku po upravené cestě s neuvěřitelnými výhledy prokládanou sjezdy na sáňkách. Cesta nám zabrala asi dvě a půl hodiny od horní stanice lanovky až k horní lanovce Einhornbahn ve vesnici Bürserberg. Byla to prostě nádhera.

Rodel Safari je krásná trasa pro sáně

Rodel Safari je krásná trasa pro sáně ve vorarlberském údolí Brandnertal.

S malými dětmi doporučuji tady zkončit a jít cestou pro pěší dolů. Od hotelu Unicorn sice dolů do vesnice Bürserberg vede sáňkařská dráha, ale je to “trochu jiná káva” než předchozí pohodové safari. My jsme, neznalí věci, trať projeli, ale dost jsme si tím celý výlet pokazili. Zledovatělá prudká trase je spíš než pro děti pro milovníky adrenalinu a rozhodně se vyplatí mít helmy, které my jsme neměli. S hrůzou v očích a s obroušenými patami od brždění jsme sjeli až do vesnice. Do Brandu jsme se vrátili autobusem  (zdarma v rámci Brandnertal card).

Na sněžnicích hlubokým sněhěm

Kolem Brandu nejsou hory příliš příkré a nehrozí tu lavinové nebezpečí. Proto tady také potkáte hodně free ride lyžařů a chodců na sněžnicích. My jsme se také nechali zlákat touhou opustit upravenou cestu a pustit se svobodně terénu, aniž bychom zapadli po pás do hlubokého sněhu. Sněžnice jsme už jednou vyzkoušeli ve Finsku a je to paráda. Dělat první stopy do neporušeného sněhu a důvěřovat sněžnicím, že vyjdete každý kopec a nikde nezapadnete. Cestu lesem mezi vesnicí Tschengla a Bürserberg jsem zakončili na obligátní knedlíčkové polévce a sýrových špeclí v horské chatě Rufana.

Na psím spřežení s “Husky Tonim”

Huski Toni má svůj psinec nad vesnicí Tchengla. Má tady 21 psů. Kryštof s Julčou si okamžitě zabrali toho svého: Juli fenku Ilvy a Kryštof psa Yukona. Zatímco Toni něco vyprávěl ostatním návštěvníkům, snažili se naše děti své oblíbené pejsky umazlit k smrti.Potom si mohl každý svého psa odvést a zapřáhnout za sáně a pak jsme vyrazili na krátkou vyjížďku se psím spřežením. Kromě super zážitku jsme si samozřejmě odnesli i nový dětský sen – “Mami, já chci huskyho!”

  • PŮJČENÍ SANÍ. Doporučujeme půjčit si říditelné sáňky za 6€ na dolní stanici Dorbahn. Pokud nemáte skipas, zaplatíte za jízdu lanovkou 54€.  Určitě raději vždy půjčte sáně pro 1 dospělého a 1 dítě. Po cestě jsou ostřejší pasáže lesem a malé dítě samo sáňky neuřídí.

  • DOPRAVA. Ověřte si jízdní řád. Rodel safari skončíte v Bursenbergu a do Brandu je potřeba se vrátit autobusem. Ten jezdí cca 1x za hodinu a půl. Jízda na saních končí u dolní lanovky Einhornbahn.

  • SNĚŽNICOVÁ TÚRA. My jsme si domluvili průvodkyni na sněžnicích v BergAktiv Brandnertal. V ceně s průvodcem je také půjčení sněžnic.