Hry hrajeme rádi a často. Doma i na cestách. Nějaká hra tedy nesmí chybět v žádném našem zavazadle, i když vyrážíme třeba jen na krátký výlet s malým batohem. Dlouhá chvíle může totiž na děti při cestování přijít kdykoliv a kdo má po ruce hru, lehce zachrání situaci.

Z naší herní skříňky vybíráme 10 her, které nezaberou v batůžku moc místa a hodí se na každý výlet. Zvládne je hrát jak desetiletá Julča , tak šestiletý Kryštof a baví zároveň i nás rodiče.

1.Story Cubes

Tři, šest nebo i více kostek s šesti různými symboly. To je už slušná dávka indicií pro váš originální příběh. Přesně tak fungují kostky Story Cubes. Hodíte kombinaci několika symbolů a musíte je použít ve vašem smyšleném příběhu. Každý může vyprávět svůj příběh, nebo mohou všichni hráči tvořit jeden dlouhý příběh společně. Parádní je, když vás hraje víc a ve vyprávění příběhu se střídáte třeba po dvou kostkách.

Hra pro děti Story cubes

Story cubes, hra plná příběhů

2.Citadela

Strategická a variabilní hra, ve které stavíte budovy svého středověkého města. V každém kole můžete být jiná postava s jinými vlastnostmi a schopnostmi – můžete být král, stavitel nebo mnich. A jsou tu samozřejmě také padouši – mordýř nebo zloděj. Alespoň půl hodina zábavy skrytá v jednom balíčku karet.

Hra pro děti Citadela

Citadela

3.Dobble

Rychlá postřehová hra. Její pravidla pochopí každý hned. Je návyková a pozor! Děti rozhodně překonávají rodiče. Smyslem je totiž hledat na kartičkách co nejrychleji shodné obrázky.

Hra Dobble pro děti

Váš postřeh prověří hra Dobble

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jak se balíme na cesty?

Hry nikdy nezapomeneme doma. Máme je totiž na svém balícím seznamu. Ten nám pomáhá, balit se bez stresu.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

4.Port Royal

Další hra, která se vejde do balíčku karet. Tvůrci se chytře vyhnuli doplňkovým mincím a to tak, že lícová strana karet patří postavám a rubová slouží jako platidlo. Na první pohled složitá, ale snadno pochopitelná hra, při které si najímáte v přístavu různé postavy. Nás baví už od loňských vánoc.

Hra pro děti Port Royal

Hra Port Royal

5.Bellz!

Bellz!  je hra, u které naopak nemusíte přemýšlet vůbec. Taštička se po otevření zipu promění v kulatý “ring”, kde jsou kovové  rolničky různých barev a velikostí. K tomu máte magnetickou hůlku a snažíte se chytit jen rolničky své barvy.

Hra pro děti Bellz

Bellz pocvičí vaši šikovnost

6.Žralovci

Nádherná retro hra od rodinné firmy 4Kavky. Krabička obsahuje jen 36 karet s originálními žraločími obrázky. Můžete s nimi ale hrát 8 různých klasických karetních her: žraločí bitva, blázince, černý Petr, záchod, domeček z karet, švindl, vole padni a sexteto (kvarteto se šesticemi).

Hra pro děti Žralovci

Hra Žralovci od firmy 4Kavky

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

A jaké hry hrát v autě?

Sepsali jsme 10 her, při kterých nepotřebujete žádné pomůcky a děti se mohou celou cestu dívat dopředu, aby se jim nedělalo špatně.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

7.Pirátské kostky

Obměna klasických kostkových her s pravidly přenesenými do “pirátského “ prostředí. Hážete kostkami, sbíráte nejvýhodnější kombinace a počítáte body. Dobrá hra, pokud chcete s dětmi na dovolené nenápadně procvičit i matematiku.

8.Osadníci z Katanu – kostková hra

Na Osadníky z Katanu my nedáme dopustit. V základní verzi, která je ve velké krabici, máme kartičky už úplně ošoupané. Na cesty jsme si pořídili “cestovní balení”. Princip hry je stejný – sbíráte suroviny, za které si pak stavíte města a vesnice. Narozdíl od obřího hracího plánu v klasické sadě Osadníků, máte jen 6 kostek, tužku a herní plán ve velikosti A5.

Hra pro děti Osadníci z Katanu

Kostková hra Osadníci z Katanu je skvělá varianta na cesty

9.Paní duchová v koupelně

Tuhle hru hraji strašně rád, ale nikdy nevyhrávám. Vyhrává vždycky Julinka. Na stole leží několik artefaktů, které představují vanu, kartáč, ručník, žábu a ducha. Všechny předměty mají svoji barvu. A pak je tu balíček karet, kde jsou různé kombinace nejen předmětů, ale i jejich barevného provedení. Vy musíte jako první do ruky chytit předmět, který je na kartě správně vyobrazen. Tedy zelenou žábu, červený ručník, modrý kartáč, šedou vanu a bílou paní duchovou. Když je ale na kartě zelený ručník přehozený přes červenou vanu…. Musíte chytit paní duchovou, ta jediná totiž není na obrázku vůbec. Pravidlo je jednoduché, ale čím dospělejší mozek, tím víc se brání ta nesmyslná pravidla přijmout.

Hra pro děti Paní duchová v koupelně

Paní duchová v koupelně

10.Flekken

Krásné tradiční pexeso s netradičními motivy fleků udělaných vodovými barvami. Hra, která zdaleka není tak jednoduchá, jak vypadá! Když totiž na obrázcích nejsou krteček nebo Maxipes Fík vypadá řada fleků velmi podobně. A tak se i jinak jistí vítězové pexesa při hře pořádně zapotí.

Hra pro děti i dospělé Flekken

Flekken, netradiční pexeso