House sitting s dětmi

Díky house sittingu se můžete dostat na krásná místa.

Mezi lidmi obecně platí přesvědčení, že cestování musí být drahé. Stejně jako spousta rodičů, i my jsme řešili problém, že bychom rádi cestovali, ale nemáme na to dost financí. Já ale ráda hledám cesty, jak svoje sny naplnit a ráda zkouším nové věci. A jak se říká, kdo hledá, ten najde. Na internetu na mě vyskočil pojem house sitting a úplně mi to učarovalo. Možnost být delší dobu v zahraničí a nemuset platit desetitisíce za ubytování.


Pro Objevíme svět napsala Lucie Prejzová.                                                                        7. 2. 2019


Co to house sitting vlastně je?

Když si tento pojem přeložíte do češtiny, znamená to „hlídání domů“. Princip spočívá v tom, že majitelé domů odjíždí někam na dovolenou a potřebují někoho, kdo se postará o jejich dům a mazlíčky. Je to prostě taková výměna služeb – majitelé vám poskytnou bydlení zdarma a vy se jim za to staráte o jejich miláčky, zahrady, bazény a květiny.

My máme osobní zkušenost se stránkou TrustedHousesitters a budeme tedy mluvit o tom, jak to probíhá zde.

House sitting s dětmi

Známý vodotrysk Jet d´Eau v Ženevě se dětem moc líbil.

Kolik to stojí

Abyste mohli odpovídat na nabídky hlídání, musíte si nejdřív zřídit účet.  Můžete si zřídit účet jako hlídající, majitel domu  a nebo klidně obojí dohromady.  Abyste mohli účet využívat, musíte zaplatit poplatek za roční členství, což je normálně €89. Pokud se zaregistrujete přes náš odkaz, získáte slevu a členství vás bude stát jen €66,75 za rok.

Zdá se to do začátku jako dost peněz, ale zaručuje se tím jakási jistota, že na těchto stránkách najdete pouze lidi, kteří to myslí vážně. Navíc hned při prvním pobytu se vám tato částka mnohonásobně vrátí.

House sitting s dětmi

Výhledy na hory nikdy neomrzí.

Jak vyplnit profil

Jakmile jste zaregistrovaní, bude potřeba, abyste si důkladně vyplnili svůj profil. Je důležité si dát na profilu záležet, protože podle něj se potom majitelé rozhodují, jestli si vás vyberou nebo ne. Snažila jsem se tu popsat a podtrhnout nejvíce zkušenosti se zvířaty, vřelý vztah ke zvířatům, naše zkušenosti s uklízením v hotelu z Nového Zélandu a podobně. Máte možnost tam vložit i své fotky, případně i video.

Dále je také důležité nechat si udělat  co nejvíce ověření můžete. Najdete je v sekci „Trust and verifications“. Stránky nabízí tři fáze ověření. Základní, kde ověříte svůj e-mail, telefonní číslo a požádáte přátele o reference.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Láká vás Norsko?

Přečtěte si článek s tipy na “5 míst, která si v Norsku vaše děti zamilují”.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Potom můžete získat ověření standardní, kde stránky ověří vaší identitu. Budou po vás chtít poslat fotografie občanského průkazu, pasu nebo řidičského průkazu. Potom také ověří vaši adresu. Toto trvá týden až čtrnáct dní, protože vám domů na adresu, kterou jste uvedli, přijde dopis, ve kterém najdete kód, který potom na stránkách zadáte a tím je ověření hotovo. Nám dopis přišel asi po týdnu.

Dříve tyto stránky nabízely ještě zesílené ověření a tam se posílal výpis z rejstříku trestů. Bohužel toto ověření momentálně nefunguje. Velice doporučuji tedy udělat si ověření standardní, protože jinak budete pro majitele působit nedůvěryhodně.

House sitting s dětmi

Pohled na Mont Blanc.

Jak najít ten správný dům

Jakmile se prokoušete těmito oficialitami, už vám nic nebrání vybrat si z tisíců nabídek z celého světa, kam byste chtěli vyrazit. Doporučuji při vyhledávání zadat filtr „family-friendly“. Potom se vám zobrazí už jen nabídky, u kterých by majitelům nemělo vadit, že cestujete s dětmi.

Poté, co si nějakou nabídku vyberete, stačí jen napsat majiteli zprávu, že máte o hlídání zájem. Majitel si potom prohlédne všechny nabídky, které mu přišly a pokud si vás vybere, odepíše vám a pravděpodobně si bude chtít ještě zavolat přes Skype nebo WhatsApp. Zatím u všech nabídek jsem si s majitelem minimálně volala, většina chtěla i videohovor. Při tomto hovoru se domluvíte na detailech a majitel má šanci vás lépe poznat. Zatím všichni majitelé, se kterými jsem komunikovala uměli výborně anglicky.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nelezou vám jazyky do hlavy?

Inspirujte s v článku “Jak cestovat s dětmi, když neumíte jazyky„.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ
House sitting s dětmi

Procházka kolem jezera u Les Rousses.

Před odjezdem

Jakmile si plácnete, majitel na stránkách potvrdí, že si vás vybral a odešle vám dokument se všemi detaily ohledně hlídání. Hlavně ohledně mazlíčka a jeho péče. Najdete tu většinou všechna důležitá telefonní čísla, adresu veterináře, nemocnice a podobné užitečné věci.

Při našem posledním hlídání také majitelé chtěli podepsat smlouvu, za jakých podmínek nám dům přenechávají. Chtěli také poslat fotografie občanských průkazů a při příjezdu jsme jim nechávali zálohu €500, kterou nám po skončení hlídání zase vrátili. Tito majitelé měli předchozí nehezkou zkušenost, a proto byli hodně opatrní. Jiní majitelé nám ovšem prostě poslali kód ke schránce, kde si vyzvedneme klíč a víc po nás nechtěli. Toto tedy záleží na tom, jak se společně dohodnete a na jaké lidi zrovna narazíte.

House sitting s dětmi

Chodit každý den na dvě hodiny na procházku byla příjemná změna.

Příjezd a průběh hlídání

Většina majitelů bude chtít, abyste dorazili o den dříve, aby měli čas vás seznámit s mazlíčky (u psů je toto hodně důležité). Ukážou vám, co a jak v domě funguje a jaké mají požadavky. Nás naši poslední majitelé pozvali na oběd, při kterém jsme si o všem v klidu popovídali, seznámili jsme se se psem i domem. Nezdá se to, ale pamatovat si vše ohledně kotle, elektřiny, internetu, vody a podobně, není úplně jednoduché. Můžete si pro jistotu dělat poznámky.

Každopádně je třeba si uvědomit, že hlídání cizího domu je obrovská zodpovědnost. Na mě toto dolehlo až na místě, když těsně před odjezdem majitelů v domě přestala fungovat elektřina a topení (byli jsme tam v prosinci). Naštěstí majitelé všechno zařídili a obvolali a můj úkol už byl pouze otevírat různým opravářům a vše se během prvního týdne vyřešilo.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Jak na dovolenou do Švýcarska a nezruinovat rodinný rozpočet?

Přečtěte si náš článek se spoustou rad a tipů, jak ve Švýcarsku ušetřit.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

S dětmi je také třeba dát pozor a odstranit z jejich dosahu věci, které by děti mohly poničit nebo rozbít. I když jsme na vše dávali veliký pozor, pár věcí děti rozbily – něco jsme opravili a třeba roztržený obal knihy jsme po návratu majitelům ukázali, aby je nečekalo nemilé překvapení. Že děti něco rozbijí není sama o sobě žádná tragédie, ale je potřeba o tom majitelům říct a nabídnout jim případně finanční náhradu.

Mazlíčci

A samozřejmě v první řadě je také třeba se řádně starat o domácí mazlíčky, věnovat jim svůj čas a lásku. Musíte počítat s tím, že kvůli zvířatům bude vaše cestování po okolí omezeno. My měli za úkol chodit s pejskem dvakrát denně na procházku a neměli jsme možnost vzít ho na nějaký delší výlet s sebou, protože měl nemocné klouby. Jinak jsme ale měli veliké štěstí, protože byl poslušný a moc milý a žádné větší starosti s ním nebyly.

Výhody a nevýhody

  • Ušetříte. Při posledním hlídání ve Francii jsme zde byli dvacet dní. Kdybychom byli ubytovaní v hotelu, stálo by nás to minimálně 25 tisíc, spíše víc. Takhle jsme tedy tyto peníze ušetřili a můžeme se za ně vydat zase někam jinam.

  • Vybavený dům. Máte k dispozici dům, ve kterém někdo opravdu žije. Pokud je to rodina s dětmi, máte spoustu neokoukaných hraček na hraní.

  • Nemůžete na delší výlet. Kvůli hlídání mazlíčka jste časově i prostorově omezení.

  • Zodpovědnost za cizí majetek. Pobyt může být krásný a bezproblémový, ale je třeba počítat také s možností, že mazlíčkům něco bude a budou potřebovat ošetření u veterináře nebo že se třeba v domě něco pokazí a budete muset vyřešit opravu.

Jak se říká, štěstí přeje připraveným a pokud si je člověk vědom těchto rizik, myslím si, že ubytování pomocí house sittingu stojí za to a je to skvělý zážitek, jak pro dospělé, tak pro děti.

O autorce:

Jmenuji se Lucie Prejzová a mým celoživotním snem je procestovat celý svět. Mám dva malé kluky a spolu s manželem je už od narození bereme na cesty všude s sebou. Snažím se ostatním rodičům přiblížit krásy cestování s dětmi. Jsem autorkou blogu Čtyři na cestě.