Ať chceme nebo nechceme, elektronická zařízení vytlačila řadu manuálních pomůcek, které se při cestování používaly v minulosti. I když minulost je možná silné slovo. Ještě před pár lety bylo běžné, že jste v batohu na výletě měli s sebou papírovou mapu. Podobně je spousta aplikací, které vám pomáhá uchovat vaše vzpomínky. My často používáme i aplikace, které třeba mapují černé skládky.

Ruku na srdce, kdy jste naposledy použili třeba autoatlas? Bude to už pár let, co? My ještě občas vezmeme do batohu mapu, ale mnohokrát jsme i při ní zapnuli mobil.


Článek napsali Jana a Tom z Objevíme svět.                                                         27. 6. 2019


V následujících řádcích se pokusíme zmínit šest aplikací, které můžete používat i při cestách po ČR, když se letos rozhodnete zůstat cestovat s dětmi po rodné vlasti. Budeme rádi, když se s námi podělíte i o své tipy na užitečné aplikace. Všechny jsou ve verzi pro Android i Apple ke stažení v Google play nebo App store.

Mapy v mobilu i off-line

Asi nejčastěji používanou aplikací v našem mobilu je aplikace Mapy.cz. Jsou velmi podrobné a fungují i při vypnutých datech. Tahle aplikace má spoustu zajímavých funkcí, třeba tam najdete tipy na výlety, můžete si tam ukládat svoje trasy a sdílet je s kamarády nebo na sociálních sítích. My je používáme taky v našich článcích jako inspiraci k výletům pro ostatní. Super je, že náš tip si může každý v té aplikaci otevřít a uložit v mobilu pro následné použití. Aplikace Mapy.cz je vybavena také databází různých zajímavých míst dětská hřiště, zoologické zahrady a další “atrakce”. My je máme mapy rádi protože nás dovedou dostat z maléru, když se cíleně ztratíme třeba někde v lese nebo naopak, když jedeme na výlet “naslepo”, jak jsme napsali v článku Výlety naslepo – po Moravě za dobrodružstvím!

Stáhnout si je můžete zde:

Naposledy jsme na Mapy.cz ukazovali náš výšlap na Velký Lopeník.

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Nevíte, co do auta na delší cestu?

Přečtěte si náš podrobný návod v článku „Jak připravit auto na dovolenou

CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

Když nevíte, kde koupit známku

Tuhle aplikaci jsem použili několikrát, spojuje moderní aplikace a starou dobrou poštu. Jak to vlastně funguje? První část je digitální. Stáhnete si aplikaci Pohlednice on-line od České pošty. Nahrajete fotku z mobilu nebo stáhnete z foťáku. Ve velmi přehledném editoru fotku opatříte rámečkem nebo nějak vylepšíte. Vybírat můžete z tří variant velikostí – klasická pohlednice 10×15 cm, širokoúhlá 21×10 cm a velkoformátová 21×15 cm. Na jednu pohlednici můžete nahrát ž 4 fotky, takže si s tím můžete opravdu vyhrát – rozfázovaný pád, skok, cokoliv. Navíc už dopředu můžete s touhle možností počítat. Fotografii opatříte textem pro příjemce. Zpráva pro babičku nebo kolegy v práci může být napsána několika druhy písma. A pak už jen zaplatíte a odešlete.

A teď přichází ta “analogová” část. Česká pošta váš elektronický soubor přijme, vytiskne jen na papír, opatří opravdovými razítky a některý z jejich pošťáků je fyzicky doručí vaší rodině nebo kamarádům. Výhodou je, že to můžete udělat stejně tak ze stanu uprostřed hor nebo z hotelového pokoje. Nemusíte shánět známku ani poštovní schránku. A co víc, jste-li v nějaké exotické destinaci nebo uprostřed divočiny pohled k adresátovi dorazí za pár dní, místo aby putoval týdny. Je pravda, že po ortodoxní posílače se ztrácí to kouzlo místních známek a razítek i dobrodružství, kdy jste už z cesty doma několik dní a najednou vám přijde pozdrav z minulosti. 🙂

Stáhnout si je můžete zde: pohledniceonline.cz

“Obyčejná” místa aplikace udělá atraktivnějšími

Na tuhle aplikaci jsme narazili teprve nedávno. Když jsme letos na konci zimy hledali místo, kam se vydat a nechtěli jsme jet daleko, takže něco kolem Brna. Na druhou stranu procházka únorovým lesem není bůh ví co. A tak jsme použili aplikaci Skryté příběhy. Je v ní spousta informací o více než 160 místech a oblastech v České republice. Dá se vyzkoušet, když se na vlastní pěst vydáte kamkoliv po republice nebo vám může sloužit jako zdroj inspirace, pokud nevíte, kam se vydat třeba o víkendu. Často se tak můžete vydat na místa, která třeba už notoricky znáte.

Lednický park i Těsnohlídkův les

My jsme takhle prošli zahradu zámku v Lednici s úplně novým příběhem. Podobně třeba v Bílovicích nad Svitavou můžete prožít zajímavý příběh se spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem. Každý bod na mapě, který musíte projít vám z aplikace okomentuje průvodce krátkým příběhem, který končí otázkou. Když odpovíte správně, dostanete nějaké body a můžete pokračovat dál.

U každého příběhu je vždy vypsáno kolik míst, zastavení, musíte projít, jak dlouhou vzdálenost ujdete a také kolik času trasa zabere. Jsou tu kratičké příběhy třeba Svatopluk a zrádce v Mikulčicích, kde dvoukilometrový okruh projdete ani na za hodinu. Ale jsou tu i příběhy, na které budete potřebovat ujít třeba 18,5 kilometru s patnácti zastávkami, jako u příběhu Operace tetřev z Pusteven přes Kunčice pod Ondřejníkem. Na

Stáhnout si je můžete zde: www.skrytepribehy.cz

Chcete vědět víc o cestování s dětmi?

Stačí jen vyplnit váš e-mail a my vám jednou za měsíc, rozhodně ne častěji pošleme dávku tipů a inspirativnách článků.

    Podívejte se na svůj výlet z výšky

    Poslední dobou používáme při našich výletech také aplikaci Relive. Je to aplikace spíš na efekt, než že by uměla něco víc než ostatní “měřáky”. Na konci každé vycházky víte, jakou vzdálenost jste urazili, jaké převýšení jste překonali a kolik času vám to trvalo. Více statistik pak prozradí průměrnou a maximální rychlost. Také minimální a maximální rychlost s celkovým převýšením. Výběr aktivit je velmi pestrý od fyzických činností jako chůze, běh, jízda na kole či kolečkových bruslích až po surfing, jízdu na vodním skútru nebo i jízdu autem. Hlavním tahákem, proč si tuhle aplikaci stáhnout a používat ji je perfektní provedení finálního videa. Aplikace krásně promítne váš výlet do mapy a s leteckým nadhledem v krátkém videu tuhle trasu projede. Navíc fotky, které jste pořídili po cestě hezky zakomponuje do celé trasy. Vznikne tak krásné “chlubící” video, které můžete sdílet na sociálních sítích. Současně může váš výlet inspirovat další uživatele aplikace. Pro nás je to další způsob jak uchovávat zážitky z cest jak jsme psali v našem článku: Jak si uchovat vzpomínky na dovolenou. 

    Na kole i pěšky, trochu přebujelá aplikace

    Tuhle aplikaci jsme zařadili zejména proto, že jedna její část je skvělá. Bohužel většinu z ní nevyužijeme, ale může se vám někdy hodit. Aplikace Na Kole i Pěšky je plná míst, kam se dá s dětmi ale i bez nich zajít nebo zajet na kole. Nám přijde super, že si na jakémkoliv místě republiky zvolíte – aktuální polohu a okruh v kilometrech. Podle toho se vám zobrazí 3 kategorie Stezky v okolí, Body zájmu a Kultura a sport. Poslední dvě takřka nevyužíváme, ale ty první – stezky – je skvělá v tom, že vám ukáže spousty okruhů v okolí místa, kde se právě nacházíte. Jsou tam nejen pěší, ale cyklookruhy, které můžete hned začít testovat. 🙂

    Součástí každého záznamu je nejen délka trasy, ale také převýšení, náročnost a po rozkliknutí i výškový profil.

    Stáhnout si je můžete zde: Na kole i pěšky

    CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

    Jak přinutit děti, aby na výletě neremcaly?

    Přečtěte si podrobný návod, jak dětem zpříjemnit výlet. Jak je přimět, aby něk am šly pěšky „S dětmi na túru“.

    CHCI SI PŘEČÍST TEĎ

    S “Gouíkem” sbírejte hodiny venkovního pohybu

    Reima je finská firma, která jakoby svými výrobky, kvalitních dětských outdoorových oděvů, parafrázovala oblíbenou větu Finů, že neexistuje špatné počasí, je jen špatné oblečení. Jejich oblečeníje pro děti opravdu do jakéhokoliv počasí. Máme to vyzkoušeno. Test obleční Reima jsme napsali po několika letech používání letos na jaře v článku: Reima – super funkční oblečení! Ale zpět k aplikaci ReimaGo – pro nás je trochu výjimečná. Díky ní jsme totiž právě s Reimou vyhráli týdenní pobyt ve Finsku, jak jsme psali v našem článku:  Finsko – naše velké zimní dobrodružství. Vše začalo kratičkou výzvou v novinách, že Reima chce posbírat milion hodin dětské venkovní aktivity. A tak jsme začali psát první týdenní reporty a po 14 dnech jsme vyhráli jednu z týdenních výher – pohybový senzor ReimaGO. Pak už to šlo jako po drátkách. Aplikace ve spojení se senzorem sleduje, kolik času jste strávili venku, respektive pohybem a dětem dává body, které proměňují za postup na mapě světa. Hezká aplikace motivuje děti, aby šly ven a navíc vede hezkou evidenci kolik hodin jste strávili venku.

    O autorech:

    Jana, Tom, Julinka (15) a Kryštůfek (10). Jsme rodina, která věří, že cestování je způsob, jak nejlépe strávit společný čas a něco se naučit nejen zvenčí, ale i o sobě navzájem.

    Věříme, že cestování zbavuje děti i dospělé strachu z neznámého. Ukazuje, že svět není takový, jak nám ho předkládají večerní zprávy.

    Nejsme lovci destinací – nemusíme spát každý týden někde jinde, ale jsme sběrači společných zážitků s dětmi. Dobrodružná cesta nemusí být na Filípinách, ale může se odehrát i v sousedním lesíku.

    Založili jsme stránku Objevíme svět! a chceme, aby byla místem, které rodiny s malými i velkými dětmi inspiruje a motivuje k cestování.

    Více se o nás můžete dozvědět zde.